Οι πιο γλυκατζήδες το γνωρίζουν: τα μελομακάρονα είναι ιδανικά ενεργειακά σνακ τόσο προπονητικά (κατά τη διάρκεια π.χ. ενός λονγκ ραν) όσο και μεταπροπονητικά, για αποκατάσταση. Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος και ενεργή δρομέας Χαρά Σκουλαρίκη (www.nutrinews.gr) έχει χαρακτηρίσει τις μελωμένες μπουκιές «ως πυροτέχνημα ενέργειας, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων που επαναφέρουν από την υπογλυκαιμία και αναπληρώνουν τις άδειες αποθήκες μας».

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, που τα περισσότερα ελληνικά σπίτια μοσχομυρίζουν από δίσκους γεμάτους μελομακάρονα, μπορούμε να «κλέψουμε» μερικά για τα τρεξίματά μας. Ενα μελομακάρονο περίπου 30 γραμμαρίων περιέχει 115 θερμίδες (τις μισές χωρίς το σιρόπι) – δεν έχει λοιπόν πολλές θερμίδες.

Τα μελομακάρονα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ενώ έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση χάρη στο ελαιόλαδο και το πορτοκάλι. Επιπλέον η κανέλα, εκτός από χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση, προσφέρει στο γλύκισμα και υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες, ενώ περιέχει και σίδηρο που βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης C.

Τα καρύδια επίσης προσφέρουν αξιόλογη ποσότητα αντιοξειδωτικών καθώς και ποιοτικά λιπαρά οξέα με ισχυρές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Παράλληλα τα καρύδια παρέχουν το αμινοξύ αργινίνη που μεταβολίζεται στον οργανισμό μας σε ουσίες που ασκούν ευεργετική δράση στα αγγεία μας. Και φυσικά το μέλι, τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του μεταβολισμού και της καρδιάς.

Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από μια χριστουγεννιάτικη ενεργειακή μπάρα;