«Αμνησία» προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα ο ιός της ιλαράς, όπως αποκαλύπτουν δύο νέες έρευνες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να γίνεται ευάλωτος σε λοιμώξεις. Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, οι επιστήμονες σημειώνουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά της ιλαράς, καθώς αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι δύο αυτές έρευνες – που δημοσιεύθηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις «Science Immunology» και «Science» – έγιναν σε παιδιά στην Ολλανδία τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος ιός αφενός διαγράφει μέρος της μνήμης του ανοσοποιητικού για περασμένες λοιμώξεις και αφετέρου κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε νέες.

Για τη διεξαγωγή των μελετών οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από υγιή, μη εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών και παρακολούθησαν την πορεία τους μαζί με αυτήν 77 παιδιών που είχαν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς στο ξέσπασμα της νόσου το 2013. Επειτα εξέτασαν τα δείγματα ώστε να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει ο ιός το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι διαπίστωσαν; Οτι μετά την ιλαρά τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11% ως 73%. «Βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις ότι η ιλαρά στην πραγματικότητα καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα» δήλωσε o Stephen Elledge, γενετιστής της σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συντάκτης της μιας έρευνας, και πρόσθεσε: «Η απειλή της ιλαράς είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε».

Κύτταρα μνήμης. Ειδικότερα, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί κύτταρα μνήμης τα οποία παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος επιτρέποντας στο σώμα να αναγνωρίζει γνώριμους από το παρελθόν «εχθρούς» που είχαν εισχωρήσει και παλαιότερα στον οργανισμό και συνεπακόλουθα να τους εξαλείφει.

Ωστόσο μετά την ιλαρά φάνηκε ότι πολλά από τα κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος δεν υπήρχαν πλέον στο αίμα των παιδιών, μια κατάσταση την οποία οι ερευνητές ονόμασαν «ανοσοποιητική αμνησία». Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από ιλαρά πρέπει να ξαναεμβολιαστούν για ασθένειες για τις οποίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ιλαρά προσβάλλει παγκοσμίως πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλεί περισσότερους από 100.000 θανάτους. Η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού έχει οδηγήσει σε περίπου 300% αύξηση των περιστατικών ιλαράς από το 2018.