Είναι οι αφανείς ήρωες της διοργάνωσης. Εκείνοι που θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία των αγώνων, εργαζομένοι αφιλοκερδώς για να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και των παράλληλων διαδρομών. Με το χαμόγελό τους και τη διάθεση προσφοράς συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιτυχημένη διεξαγωγή του event και κυριολεκτικά χωρίς αυτούς όχι μόνο δεν θα μπορούσε το αποτέλεσμα να είναι καλό, αλλά θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στη διεξαγωγή των αγώνων. Είναι οι εθελοντές, ο κρυφός άσος της διοργάνωσης, που και φέτος θα δώσουν το «παρών» σε κάθε πόστο που χρειάζεται ενίσχυση.

Στον 37ο Μαραθώνιο της Αθήνας περισσότεροι από 3.500 εθελοντές θα προσφέρουν την υποστήριξή τους τόσο κατά τις ημέρες των αγώνων όσο και τις προηγούμενες, της προετοιμασίας τους. Οι περισσότεροι εθελοντές της διοργάνωσης δηλώνουν ατομικά συμμετοχή, ωστόσο δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που λειτουργούν συλλογικά παρέχοντας την πολύτιμη βοήθειά τους σε ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων εθελοντικών δράσεων που προσφέρουν μαζικά τις επαγγελματικές τους υπηρεσίες είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων, η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστών Lifeguard Hellas.

Αν και η συμμετοχή των ανηλίκων δεν επιτρέπεται στο εθελοντικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου, όταν αυτή γίνεται οργανωμένα μέσω σχολείων, τότε γίνεται δεκτή. Για τον λόγο αυτόν αρκετά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα αναλαμβάνουν πόστα στις διαδρομές των αγώνων και μαζί με τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Παιδιά, για παράδειγμα, από το Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, την Ιόνιο Σχολή, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, το Λύκειο Ανοιξης, το Αμερικανικό Κολέγιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα φορέσουν τη στολή του εθελοντή, θα πάρουν το μεγαλύτερό τους χαμόγελο και θα βοηθήσουν στην επιτυχημένη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Οι εθελοντές του Μαραθωνίου στην πραγματικότητα μέσω της δουλειάς τους γίνονται συμμέτοχοι στην προσπάθεια, στην επιτυχία και στη χαρά των δρομέων κάθε φορά που τους δίνουν πληροφορίες για τη διαδρομή, όταν έχουν ξεχάσει πώς θα τρέξουν, πληροφορίες για το μπλοκ εκκίνησης, καθώς είναι χιλιάδες οι συμμετέχοντες, ένα μπουκάλι νερό για να συνεχίσουν την πορεία τους. Αλλά κυρίως ένα χειροκρότημα, ένα σπρώξιμο προς τα μπροστά κι ένα «κουράγιο» ή «πάμεεεεεε» όταν νιώθουν να τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους μέχρι να τερματίσουν στο Καλλιμάρμαρο.