Αμμώδεις, τεράστιες παραλίες που πάνω τους περπατούν γυμνά πέλματα. Και εγώ εκεί, να παρατηρώ τα χνάρια και να διακρίνω ποιοι από όλους όσοι πέρασαν είχαν πλατυποδία! «Δεν πας να πιείς κανένα κοκτέιλ;» θα μου πεις. Μάλλον φταίει το… βίτσιο της φυσικοθεραπεύτριας. Πέρα από την πλάκα όμως: αρκετοί δρομείς βασανίζονται από πόνους στα πέλματα ακόμα και στον αχίλλειο και η αιτία τους είναι μία: η πλατυποδία.

Τι είναι ακριβώς η πλατυποδία; Πρόκειται για την απουσία της φυσιολογικής καμάρας στο πέλμα. Το θετικό είναι πως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην παιδική ηλικία, καθώς έρευνες δείχνουν πως αφορά περίπου το 10% των παιδιών. Το αρνητικό είναι πως δεν είσαι πια παιδί, οπότε, λογικά, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό στο πόδι σου.

Γιατί όμως σου συμβαίνει αυτό; Αρχικά να πούμε πως δεν είναι αποτέλεσμα του τρεξίματος. Ναι, δεν φταίει για όλα η τρέλα σου για χιλιόμετρα, αλλά ο τρόπος που ζεις εκτός προπονήσεων. Οπότε αν φοράς ψηλοτάκουνες γόβες ή αν στέκεσαι πολλές ώρες όρθιος, τότε οι πιθανότητες για πλατυποδία αυξάνονται. Και αυτό θα επηρεάσει και το τρέξιμό σου.

Ο πόνος και το οίδημα τοπικά στην περιοχή του άκρου ποδός αποτελούν τα συχνότερα συμπτώματα που θα νιώσει ο δρομέας. Η εμφάνιση του πόνου όμως εκτός από την εσωτερική επιφάνεια του ποδιού, μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το πόδι, στη ποδοκνημική, στη γάμπα, στο γόνατο, στο ισχίο, στην οσφύ. Ξέρω, φωνάζεις «όχι άλλο κάρβουνο». Συνεχίζω όμως. Η δυσκαμψία αποτελεί άλλο ένα σύμπτωμα που αναφέρει ο δρομέας· νιώθει το πέλμα του δύσκαμπτο σαν τσαρούχι.

Η διάγνωση είναι απλή: αποτύπωμα του πέλματος, ακτινογραφία και πελματογράφημα. Η θεραπεία της πλατυποδίας είναι επίσης απλή: ειδικοί πάτοι τους οποίους τους χρησιμοποιείς με όλα τα παπούτσια σου, ναι, και τα δρομικά. Επίσης, μείωση της χρήσης σαγηνευτικών ψηλοτάκουνων καθώς και της ορθοστασίας, ασκήσεις πέλματος.

Και βέβαια το πιο όμορφο: περπάτα ξυπόλητος όπου μπορείς. Κάποιοι τρέχουν και έτσι. Είτε τρέχεις, είτε περπατάς, είτε… χορεύεις ξυπόλυτος – πάντα σε λογικά πλαίσια ε; – οφείλω να πω πως έτσι ανακουφίζονται τα πέλματά σου. Ασε που είναι και σέξι. Δρομικά συζητώντας. Πάντα.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος