Τα πνεύματα στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στη Μόσχα, συνεχίζουν να είναι οξυμμένα. Δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας απέρριψε το αίτημα του υπ’ αριθμόν ένα αντιπάλου και γνωστού επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, για πρόωρη αποφυλάκισή του, ύστερα από το περιστατικό του μυστηριώδους αλλεργικού σοκ που υπέστη την περασμένη Κυριακή στη φυλακή όπου κρατείται. Ο Ναβάλνι πέρασε το κατώφλι της φυλακής για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, την προηγούμενη Τετάρτη, με την υποχρέωση να εκτίσει ποινή φυλάκισης 30 ημερών για παραβίαση των «κανόνων διαδηλώσεων». Χθες η δικηγόρος του Ναβάλνι, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο εντολέας της να υπέστη δηλητηρίαση από χημικό παράγοντα ύστερα από παρέμβαση τρίτου, ζήτησε την αποφυλάκισή του, υποστηρίζοντας ότι το κελί όπου κρατείται πιθανόν να είναι και η πηγή της μυστηριώδους του ασθένειας.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Reuters, οι ρωσικές Αρχές ξεκίνησαν ποινικές διαδικασίες σχετικά με τη διαδήλωση που διοργανώθηκε από την αντιπολίτευση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με αίτημα τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών και την οποία αντιμετωπίζουν ως μαζική αστική αναταραχή. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, υπό κράτηση έχουν τεθεί 61 άτομα, ενώ σε 161 άτομα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα. Οι περισσότεροι δε από τους συλληφθέντες παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για παράβαση των προκαθορισμένων κανόνων που διέπουν τη διοργάνωση συγκεντρώσεων.
Οι συλλήψεις στο πλαίσιο αυτής της διαδήλωσης ξεπέρασαν τις χίλιες, ενώ η στάση της ρωσικής αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις που έφτασαν στο επίπεδο του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, ο Ρόμπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε: «Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η ρωσική αστυνομία φαίνεται να έχει κάνει χρήση υπερβολικής δύναμης, στο κέντρο της Μόσχας το Σάββατο, εναντίον των διαδηλωτών. Η χρήση βίας από την αστυνομία, όταν διαχειρίζεται πλήθη στη Ρωσία αλλά και οπουδήποτε αλλού, πρέπει πάντοτε να είναι ανάλογη με την απειλή, εάν υπάρχει, και να ασκείται μόνο ως μέτρο τελευταίας καταφυγής».
Πάντως ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τη διαδήλωση της 27ης Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι «έκαναν το καθήκον τους» και πως «η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν ανάλογη της συμπεριφοράς των διαμαρτυρομένων». Επίσης υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει την τάξη της ρωσικής πρωτεύουσας.
Αυτός πάντως που συνθέτει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια το «κάδρο» των ημερών για τη Ρωσία είναι o ιστότοπος του Politico. «Διαδηλωτές βουτηγμένοι στο αίμα, μια απεργία πείνας, αστυνομικές έφοδοι, πάνω από χίλιες συλλήψεις, μια μυστηριώδης “δηλητηρίαση” του πιο γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου – μια διαμάχη που υπέβοσκε καιρό γύρω από τις τοπικές εκλογές στη Μόσχα έχει πια μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη πολιτική κρίση για τον Πούτιν».







