Για επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να πατήσει στον 21ο αιώνα μιλάει ο υποψήφιος της ΝΔ στη Β’ Πειραιά, δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη δεύτερη περιφερειακή ενότητα «εργοστάσιο όλου του Πειραιά». Βασική αρχή του είναι ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται λαϊκές πολιτικές από τα κόμματα εξουσίας. «Δεν είμαστε εκείνοι που παίξαμε στα ζάρια το μέλλον της χώρας» τονίζει.

Από τι έχουν άμεση ανάγκη ο Πειραιάς και οι πολίτες του;

Από ασφάλεια, δουλειές, όραμα και καινοτομία. Η Β’ Πειραιά αποτελεί την παραγωγική ατμομηχανή, το εργοστάσιο όλου του Πειραιά. Πεποίθησή μου είναι πως η ανάπτυξη θα προέλθει περισσότερο από εμάς. Οχι τόσο από το μεγάλο λιμάνι και την Α’ Πειραιά αλλά από τη δεύτερη περιφερειακή ενότητα. Ακράδαντα λοιπόν πιστεύω πως θα πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα και πιο επιθετικά. Να απομακρυνθούμε από τη σημερινή παρωχημένη νοοτροπία που πολιτικά υπάρχει στα μέρη μας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια φιλεπενδυτική στροφή. Να δούμε τη Β’ Πειραιά να εξελίσσεται σε τεχνολογικό – ναυτιλιακό hub. Να προκύψουν start up εταιρείες στο ναυτιλιακό λογισμικό στο πρότυπο όλων όσα έγιναν προ ετών σε κοντινές με εμάς χώρες όπως το Ισραήλ. Η Σαλαμίνα, το κοντινότερο νησί στο Λεκανοπέδιο, οφείλει να τουριστικοποιηθεί. Να κοιτάξουμε με έμφαση την περιοχή των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Μια περιοχή που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και όπου εκτός από χώρους πρασίνου και περιπάτου, μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλα πράγματα, όπως ένα είδος ναυτιλιακού κέντρου, συνεδριακό μέγαρο, για να επιστρέψουν τα Ποσειδώνια στην πατρίδα τους, τον Πειραιά, δομές υποστήριξης της ναυτιλίας κ.ά. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε τη ναυπηγοεπισκευή στο Πέραμα, έναν εξόχως ελληνικό κλάδο που εγκαταλείψαμε. Να δημιουργήσουμε σχολές ναυτικών επαγγελμάτων καθώς ο Ελληνας δεν ενδιαφέρεται όπως παλιότερα για δουλειά στη θάλασσα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους μικρούς επαγγελματίες και φυσικά να κρατήσουμε ζωντανό το εργοστάσιο της Pitsos στον Ρέντη. Ο Πειραιάς χρειάζεται μεγάλα νέα projects. Γιατί να μην υπάρξει ένα μεγάλο, στα επίπεδα αυτού της Ακροπόλεως, μουσείο «Αλησμόνητων πατρίδων»; Κάθε σπίτι στη Νίκαια ή στο Κερατσίνι έχει εξαιρετικής ιστορικής αξίας κειμήλια. Θα πρέπει να φροντίσουμε όλα αυτά να μαζευτούν σε έναν χώρο μικρασιατικής και ποντιακής μνήμης που θα τοποθετήσει στον τουριστικό χάρτη τη Β’ Πειραιά. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την περιοχή της Χωράφας στο Σχιστό Περάματος. Να δημιουργηθούν νέες υποδομές σε όλη την περιφέρεια και το μετρό να φθάσει μέχρι και το Πέραμα.

Εσείς προσωπικά με ποιες αρχές θα πορευτείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι σας;

Είμαι γέννημα – θρέμμα του λιμανιού. Γεννήθηκα στα Μανιάτικα, ζω στον Κορυδαλλό. Βασική μου λοιπόν αρχή είναι ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται από τα κόμματα εξουσίας λαϊκές πολιτικές. Τα κόμματα οφείλουν να κοιτάζουν το συμφέρον του πολίτη και να παρέχουν ίσες ευκαιρίες. Πολιτική μου αρχή λοιπόν είναι να υπηρετήσω μια μεγάλη, λαϊκή Κεντροδεξιά, που θα επαναφέρει την τιμή και – γιατί όχι; – και την ηθική στην πολιτική. Ταυτόχρονα όμως απεχθάνομαι τον λαϊκισμό. Αλλο λαϊκή πολιτική, άλλο λαϊκιστική. Επειδή επίσης πολλοί ενδεχομένως θα σταθούν στη δημοσιογραφική ιδιότητα που έχω, θα απαντήσω πως δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Πολλοί μάλιστα από εμάς αντιδρώντας στην προσπάθεια χειραγώγησης των media από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να αντισταθούμε διά του δημοκρατικού μας δικαιώματος και να εκτεθούμε στη λαϊκή κρίση. Να μετεξελιχθούμε από επαγγελματίες στον κλάδο μας, σε πολιτικούς ακτιβιστές και υποψηφίους. Μην ξεχνάτε πως η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία στα χρόνια των Τσίπρα – Καμμένου υπέφεραν, με αποτέλεσμα μια μαζική αντίδραση στον δημοσιογραφική χώρο.

Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει «ίχνος αυτοκριτικής». Η ΝΔ αποφεύγει λάθη του παρελθόντος;

Κανένας δεν μπορεί να διεκδικεί το αλάθητο. Ομως δεν είναι και όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι αποτελεί μια παράταξη της ευθύνης που τηρεί τον λόγο της. Είναι ο πολιτικός φορέας που από την ίδρυσή του, από το 1974, μίλησε καθαρά για μια ευρωπαϊκή, για μια δυτικόστροφη πορεία της χώρας. Εδώ και χρόνια μιλάει για ένα μικρότερο κράτος που θα βοηθά τον πολίτη και δεν θα τον ταλαιπωρεί. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι υπέρ της προστασίας των αδυνάμων, όχι όμως με επιδοματικές λογικές που θυμίζουν ελεημοσύνη, αλλά με ενεργές στρατηγικές που θα παρέχουν μόνιμη εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση. Η ΝΔ είναι η παράταξη που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Δεν είμαστε εκείνοι που παίξαμε στα ζάρια το μέλλον της και που κατόπιν κάναμε «κωλοτούμπα» αναιρώντας και ξεχνώντας όλα όσα πιστεύαμε επί χρόνια.

Λίγο πριν από τις κάλπες, τι μηνύματα λαμβάνετε από τους ανθρώπους που συναντάτε καθημερινά;

Ο κόσμος θέλει σταθερότητα. Δεν θέλει άλλα πειράματα. Κουράστηκε από την αδυναμία του κράτους να επιβάλλει τα αυτονόητα. Βαρέθηκε να βλέπει ανήμπορη την Αστυνομία, δίχως μέσα, να μην μπορεί να επιβάλει τον νόμο. Εχει σιχαθεί την ανομία στα πανεπιστήμια. Θέλει ποιότητα ζωής. Θέλει κανονικές δουλειές, και όχι τις μίνι jobs της κυρίας Αχτσιόγλου με μισθό 300 ευρώ. Επιθυμεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Ο Ελληνας απορρίπτει τους κήρυκες του μίσους και του εθνικού διχασμού. Επιθυμεί να ακούσει κάτι για το μέλλον. Για τον 21ο αιώνα. Δεν τον αφορούν όλοι εκείνοι που αναπολούν τον 20ό αιώνα και που κρεμούν στους τοίχους κάδρα μορφών του εμφυλίου. Που στις ομιλίες τους κάνουν αναφορές σε όλα όσα μας κόβουν στα δύο. Ο Ελληνας ανέκαθεν κοίταζε στο αύριο.

Το δικό σας μήνυμα;

Χρειαζόμαστε έναν μοντέρνο πατριωτισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να πατήσει στον 21ο αιώνα. Ευρωπαϊκά αλλά ταυτόχρονα και ελληνικά.