Η πρώτη πράξη του κοινοβουλευτικού δράματος που θα περνά από δω και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ παίχθηκε χθες το βράδυ με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ – της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Για να είμαι ακριβής βέβαια, θα το περιέγραφα ως τα «πρώτα γυμνάσια» του Καμμένου στους πρώην συγκυβερνήτες του, αλλά καταλαβαίνετε πως βραχυκυκλώνει το κυβερνητικό σύστημα η όλη φάση. Κι αυτό αφού μπορεί η κυβέρνηση να έλαβε πρόσφατα την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ωστόσο μετά το «διαζύγιο» με τον Καμμένο δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία που είχε για να περνάει τα νομοσχέδια. Ο έμπειρος Μάκης Βορίδης τους προειδοποίησε ότι «χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πλειοψηφία» και ότι «η κρίσιμη ψήφος σε όλα τα άρθρα είναι η ψήφος των ΑΝΕΛ». «Ο,τι δεν ψηφιστεί απορρίπτεται από το Κοινοβούλιο. Καλή αρχή μιας πρακτικής που θα την έχουμε από δω και πέρα συνεχώς», τους είπε. Οταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, αν και οι ΑΝΕΛ είχαν δηλώσει κατά τη συζήτηση ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο, ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς -προσφάτως ανελίτης και πρώην λεβεντικός – δεν ήταν στην αίθουσα! Ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος επιχείρησε να εμφανίσει ότι εγκρίνεται το νομοσχέδιο αλλά ο Βορίδης αντέδρασε με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η έγκρισή του για σήμερα το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία. Θα περάσει, οι ΑΝΕΛ συμφωνούν, αλλά καταλαβαίνετε πως μιλούμε για κυβέρνηση πλειοψηφίας και τα «κόζια» άλλαξαν.

Δυστοκίες

Γενικά βόρεια, όπως έχω ξαναγράψει, η κατάσταση αγριεύει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου το ξέρουν αυτό και όπως μαθαίνω σε πολλές συσκέψεις, οργανώνεται ένα είδος αντεπίθεσης. Για παράδειγμα, έχει αποφασιστεί να ανέβει πάνω, στη Δυτική Μακεδονία, ο Πάνος Σκουρλέτης για να δει κόσμο και να οργανώσει «μασάζ». Θα ανέβει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης «στας Σέρρας» την Παρασκευή για εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αν και εκεί – για να καταλάβετε το κλίμα – έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει ως «αντισυγκέντρωση». Μέχρι πούλμαν έχουν ναυλωθεί από την Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα. Να προσθέσω εδώ πως τα παραπάνω συνοδεύονται από τη δυστοκία να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα διαθέσιμους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Το πρόβλημα συνοψίζεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που μόνον με «ντουφέκι» κυνηγούν τους τολμηρούς. Χθες πάντως διέρρευσε το όνομα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Χρήστου Γιαννούλη και οι δικές μου πηγές βόρεια δεν το διαψεύδουν ως πιθανό.

Αρνητικές τάσεις

Τα κακά προμηνύματα με αφορμή το Μακεδονικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται εδώ και καιρό. Μετρήσεις επί μετρήσεων το έδειχναν. Χθες, για παράδειγμα, έγινε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση σε ξενοδοχείο του Συντάγματος όπου και παρουσιάστηκαν δείγματα και τάσεις που μόνον ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στον Αλέξη Τσίπρα. Η έρευνα έγινε από τη Metron Analysis και από την παρουσίαση του Στράτου Φαναρά απανθίζω πως στο ερώτημα αν η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος ή όχι, το 71% απάντησε ότι δεν τα εξυπηρετεί, το 19% απάντησε ότι τα εξυπηρετεί και 10% δεν απάντησαν. Στο δε ερώτημα αν «στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σκέφτεστε να ψηφίσετε ένα από τα κόμματα που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ή ένα από τα κόμματα που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών;» το 66% απάντησε ότι θα ψηφίσει κόμμα που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Προληπτικές διώξεις

Το αγροτικό κίνημα – παραδοσιακά τέτοιες ημέρες – βράζει. Η κυβέρνηση το ξέρει και το μόνο που δεν θα ήθελε είναι ένα νέο μέτωπο. Εντύπωση λοιπόν προκάλεσε η είδηση πως σε 10 αγροτοσυνδικαλιστές έχει ήδη φθάσει έγγραφο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, σύμφωνα με το οποίο κλητεύτηκαν σε δίκη την 1η Μαρτίου με τις κατηγορίες της «ηθικής αυτουργίας με δόλο για παρακώλυση συγκοινωνίας» στον κόμβο της Νίκαιας.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι είναι «πρώτη φορά που μας στέλνουν σε δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί απολογία, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις». Λέτε να μην ξέρουν από προληπτικές διώξεις;

Από την κυβέρνηση έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις και με δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε αντίθετος «σε οποιαδήποτε δίωξη αγροτών για τη συνδικαλιστική τους δράση», κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση στη Δικαιοσύνη με την επισήμανση: «Οφείλουμε να διαχωρίσουμε την πολιτική εξουσία και τη βούλησή της από τη δικαστική, η οποία λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και τους δικούς τους κανόνες και ταχύτητες. Μας κάνει εντύπωση βέβαια η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν κρίνουμε το έργο της, παρά μόνο προβληματιζόμαστε».

Καταβολές – αναβολές

Είχαμε και μια τροπολογία χθες στη Βουλή. Αφορούσε τον χρόνο καταβολής των δόσεων του τιμήματος κάθε άδειας παρόχου για την τηλεόραση – εννοώ τις άδειες. Μπορεί να καταβάλλεται – πλέον – μέχρι τη 15 Μαΐου και όχι μέχρι τέλη Ιανουαρίου που ήταν αρχικά. Λέτε κάποιος καναλάρχης να το ζήτησε;

Μια δωρεά που θα έχει και συνέχεια

Για το πολιτικό ζήτημα που δήθεν ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την οικονομική στήριξη του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στην κομματική οργάνωση της ΝΔ στον Πειραιά, της οποίας δραστήριο μέλος καθώς και βουλευτής του κόμματος στην Α΄Πειραιά υπήρξε ο πατέρας του Μιλτιάδης Μαρινάκης, θα διαβάσετε περισσότερα στη σελίδα 12. Αυτό που μπορώ να μεταφέρω εγώ, ωστόσο, είναι ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος προχώρησε στη δωρεά στη μνήμη του πατέρα του, είναι βέβαιο ότι θα προβεί και σε άλλες αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον. Αυτό άλλωστε διαμηνύει και ο ίδιος.