Κόσμος και ντουνιάς χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Τιτάνια και στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής της εναπομείνασας ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Οχι δεν βραβεύθηκε για τα tweet του – ως γνωστόν τιτιβίζει πιο γρήγορα απ’ τον ίσκιο του – αλλά έγινε ένα είδος απολογισμού του έργου του – ως γνωστόν είναι και  αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Η εκδήλωση βέβαια είχε τίτλο «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη – Οχι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση – Η πρόκληση των Ευρωεκλογών». Γενικά οι συριζαίοι μετά την αποκαμμενοποίησή τους περνούν φάση «προοδευτικών συμμαχιών». Πάντως εδώ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και ο πράκτοράς μου συγκράτησε δύο πράγματα: τόνισε πως θα εξαντλήσει τον κυβερνητικό του χρόνο και πως δεν επιδίωξε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη συμπλήρωση της τετραετίας. Από κάτω ήταν σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης. Ξεχώριζαν ακόμη ο Σπύρος Δανέλλης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τον ενθουσιασμό των νεοφώτιστων. Να πω επίσης πως στο πλήθος των ακροατών – είχε κόσμο – σιωπηρά ήταν και ο Γιάννης Μουζάλας που τώρα που ο Πάνος Καμμένος έγινε «εχθρός», βρήκε ξανά τον χώρο του.

Εύσημα made in USA

Οπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Τζέφρι Πάιατ μιλάει θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα ο αμερικανός πρεσβευτής εκφώνησε ομιλία στο ενεργειακό φόρουμ Athens Energy Forum 2019. Εκεί εκθείασε τη Συμφωνία, τον ρόλο της Ελλάδας, ενώ όταν τον ρώτησαν πώς σχολιάζει το γεγονός πως η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης είναι αρνητική με τις Πρέσπες, εκείνος είπε πως άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ετήσιο συμπόσιο του Economist και πως τον ενθάρρυνε το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ πως θα «προχωρήσει μπροστά» (προφανώς, κατά την ερμηνεία του Πάιατ, δεν θα μπλοκάρει όσα ακολουθούν τη Συμφωνία). Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένει σήμερα κι άλλα εύσημα για τις Πρέσπες, συμμετέχοντας στη Σύνοδο των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία (μεταξύ άλλων, μαζί με Εμανουέλ Μακρόν, Τζιουζέπε Κόντε, Αντόνιο Κόστα και, βέβαια, Νίκο Αναστασιάδη).

Διορθώσεις

Καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει στην εφαρμογή της – και καθώς ο Ζάεφ επιμένει στον όρο «Μακεδονία», για να μην ξεχνιόμαστε – ήλθαν χθες στο φως και διάφορες αλλαγές που δρομολογούνται σε βιβλία και σε βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας. Μάλιστα όπως προβλέπει η Συμφωνία, εντός ενός μήνα από την υπογραφή της τα δύο μέρη θα συγκροτήσουν μια κοινή διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, τεκμηριωμένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Φραστικές μικροαλλαγές θα γίνουν από την επόμενη χρονιά και στα σχολικά βιβλία θρησκευτικών του δημοτικού (η φράση «παπάς» γίνεται «ιερέας», το Ευαγγέλιο μπαίνει με κεφαλαίο και γίνονται ψιλοδιορθώσεις που τονίζουν τον χαρακτήρα της κατήχησης έπειτα από υποδείξεις της Εκκλησίας, όπως καταλαβαίνετε.

Αδιαθεσίες

Νέα αδιαθεσία ένιωσε χθες το μεσημέρι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, την ώρα της τελετής παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων από τον απελθόντα αρχηγό ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, στον νυν αρχηγό, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου προκαλώντας ανησυχία στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Α/ΓΕΣ αποχώρησε και τελικά επέστρεψε μισή ώρα αργότερα ξανά στη θέση του. Ομως το νέο επεισόδιο με την υγεία του προβληματίζει έντονα για πολλούς ευνόητους λόγους, μολονότι κάτι τέτοιο δεν διατυπώνεται ανοιχτά. Σημειώνεται ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ το Σάββατο εισήχθη στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με καρδιολογικά προβλήματα. Στη χθεσινή τελετή, πάντως, εξέπληξε και η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ίσως επειδή ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι φανατικός αεκτζής!

Πιλότος ελικοπτέρου

Ξέρατε πως ο Πάνος Καμμένος είναι πιλότος ελικοπτέρου; Ξέρατε επίσης πως οι πρόσφατες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το «Πεντάγωνο» την ώρα της παράδοσης – παραλαβής στον Ευάγγελο Αποστολάκη ήταν στο πλαίσιο επιχειρησιακής δραστηριότητας και γι’ αυτό δεν επιβάρυναν επιπλέον τον προϋπολογισμό; Αυτά μάθαμε χθες έπειτα από ερώτηση που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης στον υπουργό Αμυνας. Μάλιστα, ο Αποστολάκης αιτιολόγησε την υπέρπτηση των αεροσκαφών, λέγοντας επίσης ότι προβλέπεται να τιμώνται και τα δύο πρόσωπα (υπουργός Εθνικής Αμυνας και αρχηγός ΓΕΕΘΑ). Ο Σταμάτης έθιξε ακόμη και το γεγονός ότι την ίδια ημέρα ο Καμμένος είχε πετάξει με ελικόπτερο στα Ιμια, ενώ έθεσε και θέμα παραβίασης του κανονισμού, και μάλιστα παρόντος του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη, καθώς ο Καμμένος είχε επιβιβαστεί σε ελικόπτερο ως συγκυβερνήτης. Ο νέος υπουργός απάντησε ότι ο Καμμένος «είναι πιλότος ελικοπτέρου, έχει τη δυνατότητα να πετάει και άρα δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας», ενώ κατέληξε ότι «οι προσωπικές σχέσεις δεν αφορούν τα επιχειρησιακά σχέδια».

Τραύματα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τώρα, μίλησε χθες στο Open και απηύθυνε κάλεσμα στους βουλευτές του Ποταμιού που έφυγαν να επιστρέψουν τις έδρες τους. Επεσήμανε ωστόσο ότι «Δεν θα γίνω αστυνόμος της συνείδησής τους. Οι ίδιοι πρέπει να σκεφτούν τι τραύμα έχουν προκαλέσει στο Ποτάμι». Είπε πάντως και κάτι πιο χοντρό. Πως οι Ψαριανός και Αμυράς έφυγαν κατ’ εντολή ΝΔ και ο Δανέλλης κατ’ εντολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταδίκη των επιθέσεων

Σας έγραφα χθες ότι στο Κιλκίς εκτός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Παραστατίδη στοχοποιείται και ο γιος του Στέφανος και πως ο νεότερος Παραστατίδης θα κατέβει στον νομό, αλλά με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο νέος φορέας, λοιπόν, έδειξε αντανακλαστικά και με ανακοίνωσή του καταδικάζει έντονα τις «πρακτικές που αφορούν επιθέσεις και τραμπουκισμούς κατά πολιτικών στελεχών».

Επίσης, τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη από όλους η καταδίκη της επίθεσης κατά του Στέφανου Παραστατίδη, υπενθυμίζοντας πως το κλίμα διχασμού καλλιεργήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2011.