Σήμερα λέω να ξεκινήσω από τα βόρεια και λόγω επικαιρότητας. Εκεί η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί περισσότερες συνέπειες στους πολιτικούς χώρους από όσες μπορούμε να φανταστούμε. Το λέω – και πάω στο ψαχνό – αφού φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει μπαστούνια στο να βρει υποψήφιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις κάλπες του Μαΐου. Η δυστοκία εδώ έχει αιτία. Και σύμφωνα με τις πηγές μου στη Βόρεια Ελλάδα, έχει άμεση σχέση με τη γενικευμένη δυσαρέσκεια του κόσμου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι καταδρομικές που επιχείρησαν οι Χριστόφορος Βερναρδάκης και Μάρκος Μπόλαρης δεν ευδοκίμησαν προς το παρόν. Για την ακρίβεια, οι συσκέψεις (δύο τον αριθμό, μου λένε οι πηγές μου) εκεί με κεντροαριστερής πλεύσης πρόσωπα δεν οδήγησαν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα που ήταν ο διεμβολισμός του κεντροαριστερού χώρου. Πολύ περισσότερο που σήμερα οι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει να μη βρίσκουν καν υποψήφιο, ανεξαρτήτως πολιτικού προσήμου. Τα τελευταία νέα λένε πως το πιθανότερο είναι να καταλήξουν στην επιλογή ανάγκης που ακούει στο όνομα Γιάννης Αμανατίδης – ναι για τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών μιλώ. Κάτι σαν το μοντέλο Κατερίνας Νοτοπούλου, που επιλέχθηκε για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υποτιμήθηκε το Σκοπιανό και τώρα θα φανεί.

«Εκλογές τώρα»

Τα παραπάνω βέβαια φαίνεται πως δεν αφορούν απλώς και μόνο τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όλη τη χώρα. Δύο δημοσκοπήσεις που ήλθαν χθες στο φως είμαι βέβαιος πως θα επιτείνουν τον πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη μέτρηση είναι της Marc και εδώ το 69,6% των Ελλήνων τάσσεται ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την αρνητική, ενώ το 68,3% εκτιμά ότι το διαζύγιο Τσίπρα – Καμένου ήταν προσχεδιασμένο. Επίσης, το 65,5% των ερωτηθέντων θέλουν εκλογές άμεσα – κάτι που φέρονται να ξορκίζουν οι πέριξ τον Αλέξη Τσίπρα, αν και όπως έμαθα χθες υπήρξε σκέψη από κάποιους για κάλπες άμεσα… Η δεύτερη δημοσκόπηση έγινε από την Opinion Poll και εδώ η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 13,1% ενώ φτάνει το 15% στα ποσοστά με αναγωγή επί των εγκύρων. Εχει σημασία πως η μέτρηση έγινε στο διάστημα 10-14/1, άρα οι ερωτηθέντες είχαν εικόνα  του «διαζυγίου»  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τις μεταγραφές βουλευτών.

Θέλει Νταβός…

Ως γνωστόν στις 22-25 Ιανουαρίου θα γίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Φέτος μάλιστα το κεντρικό θέμα του είναι «Παγκοσμιοποίηση 4.0: οικοδόμηση μιας διεθνούς αρχιτεκτονικής στην εποχή της δ’ βιομηχανικής επανάστασης» ενώ θα συζητηθεί και η κλιματική αλλαγή. Εμαθα λοιπόν πως από την πλευρά του Μαξίμου υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, αν και χρονικά μάλλον δεν θα είναι εφικτό.

…πάει Τουρκία

Πάντως, το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία είναι οριστικό – προγραμματίστηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Με την «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Αμυνας, θα στοιχημάτιζα ότι στην πρωθυπουργική αποστολή θα βρεθεί και ο νέος ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Παραίτηση ντεμέκ

Θα είναι εφικτό βέβαια να ζυμωθεί περαιτέρω με την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Κι αυτό αφού η παραίτηση (λέμε τώρα…) που εκείνη υπέβαλε στον Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας με επιστολή της δεν έγινε δεκτή. Για την ακρίβεια, έγραψε επιστολή που έθετε την παραίτησή της στη διάθεση του Πρωθυπουργού επειδή απειλήθηκε η ζωή και επειδή δεν ήθελε να συνεχίσει να κατηγορείται για ανταλλάγματα για τη στάση της. Μου θύμισε μια φράση – χρησμό που λέει «θα μείνεις στη θέση σου και θα είναι σαν να παραιτείσαι».

Αριστεροί αρραβώνες

Εν τω μεταξύ στην αριστερή επικράτεια έχουμε αρραβώνες. Μικρού βεληνεκούς, αλλά με τη σημασία τους. Οπως αυτόν που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τη συνεργασία, πολιτική και εκλογική, της Λαϊκής Ενότητας και του πολιτικού φορέα Αλληλεγγύη – Ανυπακοή – Ανατροπή (ΑΛΑΝΥΑ). Η Αυγή Βουτσινά ήταν μία εκ του μικρού κινηματικού φορέα που συναντήθηκε χθες με Λαφαζάνη, Στρατούλη και Λεουτσάκο. Κι αν δεν σας λέει κάτι το όνομα να σας θυμίσω πως είναι η ακτιβίστρια που είχε πετάξει το 2016 μια… κότα στο Μέγαρο Μαξίμου!

Κάλεσμα

Κάλεσμα στους πιστούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία απευθύνει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τονίζοντας πως ήρθε επομένως «η ώρα και πάλι να πούμε το μεγάλο Οχι, αναβαπτιζόμενοι στις θυσίες των χιλιάδων ηρώων και μαρτύρων της μακεδονικής γης, μετέχοντες αγωνιστικά και ολόθυμα, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις, υπολογισμούς και τερτίπια, με την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και τις Παμμακεδονικές Ενώσεις».

Γαμήλιος τουρισμός

Στην τόνωση του γαμήλιου τουρισμού στην εσωτερική και διεθνή ζήτηση στοχεύει η Περιφέρεια Αττικής με την παρουσία της σε ετήσια έκθεση με θέμα τον γάμο στο Ζάππειο Μέγαρο όπου παρουσίασε προορισμούς ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής για την προσέλκυση επισκεπτών γαμήλιου τουρισμού. Η Περιφέρεια αναφέρει πως «το μοναδικό πολιτιστικό σκηνικό των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και οι ατμοσφαιρικοί χώροι φωτογράφισης, λουσμένοι στο αττικό φως, στην Αθήνα, αλλά και στα προάστια της Αττικής, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από το Παλαιό Φάληρο έως και τον Μαραθώνα – Σχινιά, αποτελούν μοναδικές επιλογές σκηνικού γαμήλιας φωτογράφισης». Παράλληλα, όπως σημειώνεται, τα εκατοντάδες βυζαντινά εκκλησάκια, που είναι διάσπαρτα σε όλη την Αττική και στα νησιά, είναι κατάλληλα για μικρές γαμήλιες τελετές, ενώ τα νησιά του Σαρωνικού παρουσιάζουν διεθνές ενδιαφέρον για να καταστούν γαμήλιοι προορισμοί.