Σήμερα, παρά τα ελληνογερμανικά, θα σας πάω στο Πήλιο. Ξεκινώ: Ο ένας, ένθερμος υποστηρικτής του σκληρού Brexit. Ο άλλος, φανατικός υπερασπιστής της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας (παραιτηθείς προ μηνών από την κυβέρνηση της Τερίζα Μέι), και ο Κρίστοφερ Γουίκς, συνταξιούχος επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου. Δύο άνδρες που δεν περίμεναν ποτέ (και δεν ήθελαν!) να βρεθούν τετ α τετ και να αναγκαστούν αμφότεροι να κρύψουν τον εκνευρισμό τους προς αποφυγή τυχόν… καβγά. Και όμως, η απρόσμενη, αμήχανη συνάντηση συνέβη σε ένα εξίσου απροσδόκητο μέρος. Είπα, στο Πήλιο. Στην ταβέρνα της Αφροδίτης στο χωριό Λαύκος, ενόσω μυρωδιές από χοιρινό στη γάστρα, τζατζίκι και μπρόκολο (παραγγελία του πρώην υπουργού μαζί με κόκκινο χύμα κρασί, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του μαγαζιού) τύλιγαν τη σάλα.

Χειραψία

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο συνταξιούχος αστυνομικός περιγράφει όσα έγιναν στην κορυφογραμμή του Νότιου Πηλίου το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου. «Μπαίνοντας στην ταβέρνα δεν έδωσα σημασία στο ζευγάρι που καθόταν στην απέναντι γωνιά. Βλέποντας τον ξανθό άνδρα σκέφτηκα ότι ίσως είναι Γερμανός» λέει ο Γουίκς, που μαζί με τη σύζυγό του διατηρούν σπίτι στο Νότιο Πήλιο. Γρήγορα, όπως υποστηρίζει, αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για τον Τζόνσον. Τον πλησίασε, άπλωσε το χέρι και ευχήθηκε καλή χρονιά. Ο πρώην υπουργός ανταποκρίθηκε στη χειραψία. «Δεν με γνωρίζετε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και πολλά καθώς δεν θα ήθελα να σας προσβάλω» είπε ο Γουίκς αιφνιδιάζοντας τον πρώην υπουργό. «Συμπαθώ τον αδελφό σας όμως!» πρόσθεσε αναφερόμενος στον Τζο Τζόνσον, πρώην υπουργό Μεταφορών, ο οποίος προτού παραιτηθεί είχε ζητήσει νέο δημοψήφισμα για το Brexit. «Ολα θα πάνε καλά. Σας διαβεβαιώνω» φέρεται ότι τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, για να πάρει την απάντηση: «Κι εγώ το ίδιο γιατί πιστεύω ότι δεν θα βγούμε από την Ευρώπη τελικά. Αλλά καλύτερα να μη μιλήσουμε γι’ αυτό».

Ψάρι και θέα μακριά από τα χημικά

Πάμε τώρα στα της επίσκεψης Μέρκελ σε Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας, που την υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, την ξενάγησε λίγο στον χώρο, αφού η γερμανίδα καγκελάριος είχε να έρθει από τον Απρίλιο του 2014. Της έδειξε, ας πούμε, πώς άλλαξε τη διακόσμηση για να μπαίνει λίγο φως από το παράθυρο. Αργότερα και μετά τις δηλώσεις, πήγαν για φαγητό στο εστιατόριο Πανόραμα στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά – έπειτα από αίτημα της γερμανικής πρεσβείας, όπως έμαθα. Ψάρι και υπέροχη θέα – αν και εκεί με τίποτε δεν έφταναν οι εικόνες των διαδηλωτών και των χημικών της κυβέρνησης…

Εξώδικο

Δεν ξέρω αν απόλαυσε το φαγητό στον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως απ’ τα αριστερά του έχει έναν μόνιμο μπελά – ανάμεσα σε άλλους. Μιλώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που με την Πλεύση Ελευθερίας χθες – και με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ πάντα – απέστειλαν εξώδικο, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, προς τους Προκόπη Παυλόπουλο, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Βούτση ώστε «να προβούν στις επιβαλλόμενες πράξεις και διατυπώσεις επίσημης διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Μεταξύ μας, ο Τσίπρας δεν υποστήριξε και πολύ θερμά το θέμα χθες.

Ο επόμενος Πρόεδρος

Η δήλωσή του Τσίπρα στο Οpen πως θα προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε μια άμεση αντίδραση από το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, οι προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη ήταν σαφείς χθες με αφορμή αυτό, αφού από το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισαν πως δεν θα τον ψηφίσουν, πως δεν υπάρχει για αυτούς δίλημμα και πως ο Τσίπρας στηρίζει τη «δεξιά συνιστώσα που τον έφερε στην εξουσία». Είπαν επίσης πως ήρθε ή ώρα για ΠτΔ από τον προοδευτικό χώρο και πως έχουν πρόταση. Πάει σε κανέναν το μυαλό σας;

Ανθρακες ο θησαυρός

Διάφορα φίλια στον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα και λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα άφηναν να διαρρεύσει χθες από νωρίς πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του άδειαζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στηρίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Ανθρακες ο θησαυρός βέβαια, αφού αργότερα ο ίδιος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έκανε ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό όπου έλεγε πως σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, έλεγε επίσης πως δεν είπε κάτι τέτοιο και συμπλήρωνε πως σέβεται τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πως πιστεύει ακράδαντα ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στη σταθερότητα και την ευημερία με την αντιμετώπιση του λαϊκισμού.

Ντιλαρίσματα

Η ΔΗΜΑΡ χθες ήταν έξαλλη με όσα διέρρευσαν πως πάει σε ντιλ με την κυβέρνηση. «Με έκπληξη διαβάζουμε διάφορα σενάρια σε μερίδα του Τύπου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με απόφαση των οργάνων μας έχουμε εγκαίρως διατυπώσει τις θέσεις μας και για την τελική μας στάση – όπως έχουμε ήδη τονίσει – θα συγκληθεί η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ. Το κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες δεν διευκολύνει ούτε τον πολιτικό διάλογο ούτε το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα μας» δήλωναν χθες από την Αγίου Κωνσταντίνου, σε μια συγκυρία που ομολογουμένως τα σενάρια φουντώνουν – πολλά ευφάνταστα, βέβαια..