«Θέλουμε να ηττηθεί οριστικά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές» δηλώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης στα «ΝΕΑ». Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, επισήμανε πως στόχος είναι «να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα», ενώ η προγραμματική συμφωνία και η σύσταση της κυβέρνησης θα αποφασιστούν από τον λαό. Μιλώντας για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τόνισε πως «αν δώσουμε τη μάχη μας από εδώ και στο εξής όλοι μαζί χωρίς μεμψιμοιρία και ηττοπάθεια, το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει», θεωρώντας «κατώφλι» το διψήφιο ποσοστό. «Το χάσμα του ΣΥΡΙΖΑ με τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες είναι αγεφύρωτο» σχολιάζει για το σοσιαλδημοκρατικό άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ εκτιμά πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στην άνοιξη.

Ιδεολογικά και πολιτικά με ποιον είστε πιο κοντά, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Σας απαντώ ευθέως, με κανέναν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν ο άκρατος λαϊκισμός, η χειραγώγηση των θεσμών, η αδιανόητη, αλλοπρόσαλλη και ρεβανσιστική πρακτική της εξουσίας του. Με τη ΝΔ μάς χωρίζουν η κυριαρχία της παραδοσιακής Δεξιάς στο εσωτερικό της και οι υπόγειες διαδρομές στελεχών της, η κοινωνική αναλγησία των επιλογών της, ο έκδηλος συντηρητισμός και ο εθνολαϊκισμός που ενδημεί στις γραμμές της. Με άλλα λόγια, με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει κυρίως η δημοκρατία και με τη ΝΔ κυρίως η κοινωνική δικαιοσύνη που αποτελούν σημαίες της δικής μας παράταξης.

Ομως υπάρχει και είναι κοντά η επόμενη μέρα των εκλογών. Ενδέχεται εξαιτίας αυτής της απόστασης το Κίνημα Αλλαγής να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Η παράταξή μας ιστορικά έχει κατακτήσει δύο δομικά χαρακτηριστικά συνυφασμένα με τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική της. Διαχρονικά αποτελεί τη μοναδική ίσως δύναμη αλλαγής και μεταρρύθμισης στη χώρα και ταυτόχρονα υπεύθυνη και ικανή δύναμη διακυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι όταν όλοι μάς πετροβολούσαν σηκώσαμε μόνοι μας το βάρος της ιστορικής ευθύνης, προχωρώντας και τότε σε σημαντικές αλλαγές. Και όταν με μεγάλο πολιτικό κόστος απαιτήθηκε να συνεργαστούμε για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, το πράξαμε με απόλυτη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εγκαλεί να απολογηθούμε για το αν για μικροκομματικούς λόγους θα σύρουμε τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ωστόσο, στελέχη ενταγμένα στον χώρο σας προκάλεσαν ή προκαλούν κατά καιρούς την αναζωπύρωση αυτής της συζήτησης.

Δεν νομίζω ότι αυτός ήταν ο σκοπός τους, ανεξάρτητα αν κάποιες άστοχες, κατά τη γνώμη μου, εκφράσεις δίνουν το δικαίωμα στις δυνάμεις της πόλωσης να τις αξιοποιούν. Εμείς θέλουμε να ηττηθεί οριστικά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που κάθε άλλο παρά είναι προοδευτική. Να μην επικυρωθεί η παλινόρθωση της Δεξιάς που θα συνεχίσει, αν δεν διευρύνει, τα σημερινά αδιέξοδα. Να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Και μένει το επίδικο. Με ποια προγραμματική πρόταση, ποια μετεκλογική συμφωνία, ποια διακυβέρνηση. Εκεί τον λόγο έχει ο λαός, είναι κυρίαρχος να αποφασίσει. Οσο για τη μετεκλογική αστάθεια, άλλοι θα την αποφασίσουν, όχι εμείς που είμαστε η παράταξη της εθνικής συνεννόησης και ενότητας.

Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών της παράταξης; Με δεδομένη την πόλωση, το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να αμφισβητήσει τον διαφαινόμενο δικομματισμό;

Πιστεύω ακράδαντα και παρά τις δημοσκοπήσεις, για τις οποίες θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Ουδέποτε, ακόμη και στις τελευταίες σκληρές συνθήκες, ένιωσα ότι είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, μια περιθωριακή συμπληρωματική δύναμη. Κι αυτό το αποδεικνύουν τόσο οι προοδευτικές αλλαγές που σχεδόν μόνοι μας και μόνο εμείς φέραμε στη χώρα όσο και τα πολυάριθμα αξιόλογα στελέχη μας που βρίσκονται σε όλους τους χώρους και είναι περιζήτητα. Αν δώσουμε τη μάχη μας από εδώ και στο εξής όλοι μαζί με πίστη, ενότητα, χωρίς μεμψιμοιρία και ηττοπάθεια, το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει. Θεωρώ κατώφλι το διψήφιο ποσοστό.

Είναι σαφές το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία. Μπορεί να σας επηρεάσει αυτό προεκλογικά;

Ούτε καν για τις ευρωεκλογές. Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες γνωρίζουν καλά ότι ο αριστερός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η επιλεκτική του συμμαχία με την Ακροδεξιά των ΑΝΕΛ είναι ξένο σώμα για τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Απλώς ένα τμήμα της ηγεσίας αξιοποιεί τις επαφές για καθαρά τακτικούς λόγους προεκλογικού χαρακτήρα. Το χάσμα του ΣΥΡΙΖΑ με τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες είναι αγεφύρωτο. Κι αυτό το γνωρίζουν ιδιαίτερα οι Ελληνες που βιώνουν την εξουσία του στο πετσί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως ψάχνει ημερομηνία για εκλογές μέσα στον Οκτώβριο. Πότε θεωρείτε εσείς τον πιθανότερο χρόνο προσφυγής  στις κάλπες;

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά συνεχώς για τον Οκτώβριο, τις σχεδιάζει με σαφή προορισμό για τον Μάιο και προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον Μάρτιο. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Και το προεκλογικό σας μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες ποιο είναι;

Πιστεύω βαθιά ότι τα εύλογα και προφανή συνθήματα των μονομάχων της πόλωσης, «οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα» του Κυριάκου Μητσοτάκη και «είναι η ώρα της δίκαιης ανάπτυξης» του Αλέξη Τσίπρα, μόνο με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των εξελίξεων μπορούν να υλοποιηθούν. Γιατί μόνο εμείς ενώνουμε τους Ελληνες και με το «σχέδιο Ελλάδα» εγγυόμαστε την πραγματική ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Γι’ αυτό απαιτείται πολιτική ανατροπή στις εκλογές και προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Οσο και να μας χτυπούν και να προσπαθούν να μας λεηλατήσουν, στη συνείδηση αυτού του λαού εμείς είμαστε ο πραγματικός προοδευτικός πόλος και ο καταλύτης για τις όποιες μετεκλογικές εξελίξεις.