Τέσσερα χρόνια μετά την πιο επικίνδυνη, δημαγωγική και σε τελευταία ανάλυση ανίκανη διακυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος, το μείζον διακύβευμα για την κοινωνία και την οικονομία είναι ένα: η απαλλαγή από το παρόν κυβερνητικό συνονθύλευμα. Γι’ αυτό είναι άκαιρο και αδόκιμο να δεσμεύεται κανείς σε πολιτικές συνεργασίες και μετεκλογικές συμπεριφορές προεκλογικά. Ως προς αυτό η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Το έχει διευκρινίσει με σαφήνεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Σε ό,τι αφορά τα μέλλοντα θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να καταστήσω σαφή τα επόμενα.

Οταν κάποιος αποφασίζει να εκφραστεί με βεβαιότητες πριν εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία, ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να αγνοεί τη λαϊκή βούληση. Είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι πρώτα μιλούν οι πολίτες και μετά οι πολιτικοί για αυτού του είδους τα ζητήματα. Πρώτα δηλαδή εκφράζεται στις κάλπες το εκλεκτορικό σώμα και αποτυπώνεται η συλλογική πολιτική βούληση και βάσει αυτής ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων. Οι επιλογές των πολιτικών φορέων έπονται.

Επιπροσθέτως όμως θέλω να αναδείξω ως μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες της παράταξής μας την άρνησή μας να συμπράξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Για μένα αυτή η επιλογή ήταν κορυφαία πατριωτική πράξη γιατί προτάξαμε το συμφέρον της χώρας θωρακίζοντάς την απέναντι στον κίνδυνο της ακυβερνησίας, στην οποία ήθελαν να την παρωθήσουν οι ανεύθυνοι λαϊκιστές που κυβερνούν σήμερα.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μία πολιτική δύναμη όπως η δική μας, που θα είχε δυνατότητα μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης, απεμπόλησε την προοπτική αυτή προτάσσοντας το γενικότερο από το στενά κομματικό συμφέρον. Η επιλογή αυτή τούτο αποδεικνύει: ότι τελικά ο χώρος της Κεντροαριστεράς συγκροτείται ως πολιτικό κόμμα πλούσιο σε ιδέες, σε αξίες και σε σοβαρότητα.

Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες να είναι βέβαιοι ότι με αυτούς τους αταλάντευτος αξιακούς άξονες θα πορευτούμε έως τις εκλογές, αλλά και έπειτα από αυτές. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού, του κυβερνητισμού και της δημαγωγίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης