Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής – πλέον μέλος του DiEM25 και του ΜέΡΑ25 – Σοφία Σακοράφα δηλώνει πως συντάσσεται με το κίνημα που έχει ως επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, αφού συμφωνεί με τη συγκρότηση της Προοδευτικής Διεθνούς. Θεωρεί ψεύτικο το δίλημμα «Ακροδεξιά ή Νεοφιλελευθερισμός», δηλώνει σοσιαλίστρια παρά το γεγονός όπως λέει πως η Σοσιαλδημοκρατία είναι απαξιωμένη και ουρά των συντηρητικών, ενώ πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση με τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων απλώς θα δώσει μια παράσταση.

Ανακοινώθηκε η στράτευσή σας με το MέΡΑ25. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως ευρωβουλευτή, αυτό που τόνιζα σε κάθε ευκαιρία ήταν ότι αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα διαλυθεί. Θα διαλυθεί όχι με τη στενή ερμηνεία του όρου αλλά λόγω της ακύρωσης και κατάρρευσης των ιδρυτικών καταστατικών της αρχών και αξιών. Κι αυτό θα είναι τραγικό για τους λαούς της και όχι μόνο. Απέναντι λοιπόν σε αυτή την επίθεση, σε παγκόσμια κλίμακα, στα κοινωνικά κεκτημένα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εθνική περιχαράκωση και η απομόνωση. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν σήμερα, τώρα, τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη η απάντηση δεν μπορεί να είναι μεταφυσική ή τελεολογική και να αφορά κάποιες μελλοντικές γενιές, αλλά πρέπει να είναι σημερινή, εφικτή, ρεαλιστική και σίγουρα υπερεθνική, ευρωπαϊκή, ακόμα και παγκόσμια. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε με το DiEM25 και τη δημιουργία της Προοδευτικής Διεθνούς. Αυτή την πρόταση καταθέτουμε και συνδιαμορφώνουμε με τους έλληνες πολίτες και με το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα.

Ποιο είναι για εσάς, αφού ξεκινήσαμε από κει, το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η αναβίωση νεοφασιστικών – νεοναζιστικών μορφωμάτων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που έχουν επικρατήσει. Σήμερα είναι και χρήσιμα εργαλεία του συστήματος, αφού όπου δεν συγκυβερνούν το προβάλλουν ως «μπαμπούλα» ώστε να επιβάλλουν την εκλογική τους επικράτηση. Το διακύβευμα λοιπόν των ευρωεκλογών είναι να μη φοβηθούμε αυτούς που μας πουλάνε τον φόβο για να συνεχίσουν να μας δυναστεύουν. Να μη φοβηθούμε ούτε τον «μπαμπούλα» – δημιούργημά τους ούτε την απειλή τους ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει. Είναι αυτή που θα αποφασίσουμε εμείς για τη ζωή μας, γιατί εμείς είμαστε η δύναμη. Αυτή την εναλλακτική πολιτική, που είναι απόφαση ρήξης και ανατροπής στην πράξη των πολιτικών που εφαρμόζονται, προτείνουμε και συνδιαμορφώνουμε με όλους τους ευρωπαίους συμπολίτες μας, με το DiEM25 ώστε να ξεφύγουμε από το ψεύτικο δίλημμα Ακροδεξιά ή Νεοφιλελευθερισμός.

Εχετε την άποψη ενός κοινού αριστερού ή ριζοσπαστικού μετώπου;

Η σκόπιμη χρήση λέξεων – επικεφαλίδων μάς οδηγεί να ξεχνάμε το περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν. Λοιπόν Μνημόνιο είναι η ρητή δέσμευση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να συνεχίσουν την ίδια πολιτική της ακραίας λιτότητας και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Πρόσφατα ο σημερινός Πρωθυπουργός υπερηφανεύτηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα κατάφερε απόλυτα και στα δύο, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που είχαν, μερικώς, αποτύχει! Η αντίθεση σε αυτή την πολιτική με κατάθεση εναλλακτικής πρότασης δεν είναι θέμα σλόγκαν, αλλά επιβίωσης. Αντιμνημόνιο ή όπως αλλιώς το ονομάσετε, η κοινωνία με πράξεις και στην πράξη αντιδρά και οργανώνεται σιγά σιγά για το παρόν της και το αύριό της. Ας την αφουγκραστούμε και ας συνδιαμορφώσουμε τα χαρακτηριστικά και το πλαίσιο στην πορεία και όχι εκ των προτέρων ως εξ αποκαλύψεως προφήτες.

Αν σωστά σάς ταξινομούμε στις πασοκογενείς προσωπικότητες, παρά τον έγκαιρο διαχωρισμό σας από τον εν λόγω χώρο, αλήθεια, πώς βλέπετε την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσεταιριστεί τη Σοσιαλδημοκρατία;

Αν με το «πασοκογενείς» εννοείτε αυτούς που πίστεψαν και πιστεύουν στο «Σοσιαλιστικό Κίνημα» και μάλιστα με το περιεχόμενο που του έδινε η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, τότε ποτέ δεν διαχώρισα τη θέση μου «από τον εν λόγω χώρο». Ημουν και παραμένω σοσιαλίστρια. Οσον αφορά την ερώτησή σας είναι αλήθεια ότι η Σοσιαλδημοκρατία απέτυχε στη διαχείριση της ίδιας της ταυτότητάς της, έγινε ουρά των νεοφιλελευθέρων και συντηρητικών και σήμερα οι ηγέτες της είναι πολιτικά απαξιωμένοι. Αλλά πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν υπάρχει εκ νέου διεκδίκηση. Η διεκδίκηση είναι πάγια και εκφρασμένη και έχω ταχθεί εξαρχής ολόψυχα υπέρ αυτής. Η κυβέρνηση, τώρα, σχεδιάζει να δώσει ακόμα μια παράσταση άνευ περιεχομένου και αποτελέσματος. Δυστυχώς ένα εθνικό θέμα ιδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού και σημασίας κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως. Η υιοθέτηση από τη Βουλή του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής, που πιστεύω θα είναι ομόφωνη, σε τίποτα δεν δεσμεύει την κυβέρνηση για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει. Θα ακουστούν οι πανηγυρικοί, θα ικανοποιηθεί εν μέρει το κοινό αίσθημα και τίποτα παραπέρα. Αυτό το παιχνίδι το έχει ξαναπαίξει. Θυμίζω την ομόφωνη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τη σημερινή Βουλή πριν από τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια υλοποίησης στην πράξη αυτής της απόφασης. Τους πανηγυρικούς και τότε τούς θυμόμαστε όλοι. Η πραγματικότητα περιγράφεται από την έκφραση «Ο φίλος μου ο Μπίμπι» τού Αλέξη Τσίπρα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ποια η σημαντικότερη πρωτοβουλία σας στο Ευρωκοινοβούλιο αυτά τα πέντε χρόνια;

Είμαι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ITRE) και της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην AFET με εκατοντάδες τροπολογίες που κατέθεσα υπερασπίστηκα τις εθνικές θέσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, την Αλβανία και τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα και τις πολιτικές μου απόψεις. Ως σκιώδης εισηγήτρια στον φάκελο της ΠΓΔΜ κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτρέψω αναφορές που σφετερίζονταν ταυτότητα και Ιστορία. Στην PETI, υπερασπίστηκα αναφορές πολιτών και κατάφερα να μείνουν ανοιχτά προς διερεύνηση η «επένδυση» στο Ελληνικό, η «επένδυση» στις Σκουριές, η λειτουργία ΧΥΤΑ Φυλής και Γραμματικού και άλλα. Σαν μέλος της ITRE, παρότι ανήκω σε μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανέλαβα εισηγήτρια στο νομοθέτημα του PRIMA που αφορούσε την ερευνητική σύνδεση της ΕΕ με χώρες Μέσης Ανατολής και Αφρικής σε θέματα που αφορούν διαχείριση υδάτινων πόρων και αγροδιατροφικών συστημάτων. Στόχος η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η αποτροπή ερημοποίησης μεγάλων περιοχών και δημιουργίας μεταναστευτικών ροών. Πέτυχα το πρόγραμμα να χρηματοδοτεί συμπράξεις μόνο δημοσίου – δημοσίου μεταξύ των χωρών, να απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση δεν αφορά αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και να χαρακτηριστεί το πόσιμο νερό δικαίωμα και μη εμπορεύσιμο αγαθό. Το νομοθέτημα έγινε αποδεκτό με συντριπτική πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας για την Ελλάδα περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν σε ερευνητικά δημόσια ιδρύματα. Ανέφερα ελάχιστα και επιγραμματικά. Ολη η δουλειά μου αυτά τα πέντε χρόνια είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είμαι ευτυχής που μπορεί να με ελέγξει και να με αξιολογήσει ο κάθε έλληνας πολίτης.