Ζούμε στιγμές παράνοιας. Το θέατρο του παραλόγου. Στο Σώμα της Αστυνομίας οι αστυνομικοί διχάσθηκαν σε κατηγορίες δικαιούχων αναδρομικών και μη. Εμπαιγμός και δύο ταχύτητες.

Εξι χιλιάδες αστυνομικοί που προέρχονται από ειδικούς φρουρούς και ειδικοί φρουροί εξαιρούνται από τη χορήγηση των αναδρομικών και χαρακτηρίζονται μη δικαιούχοι.

Το παράδοξο δε είναι ότι με τον νόμο Σαμαρά η συγκεκριμένη κατηγορία έχει πάρει ήδη το 50% των αναδρομικών σε 36 δόσεις. Ξαφνικά με την εφαρμογή δυο νόμων έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι το υπόλοιπο 50% το οποίο είναι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία οφείλει να υλοποιήσει και όχι παροχή της κυβέρνησης είναι μηδενικό. Επικαλούμενη η κυβέρνηση δυο νόμους βγάζει σε αυτούς αρνητικές πιστώσεις και μηδενικές.

Πώς γίνεται αυτό; Ενώ ήδη έχουν πάρει το 50% σε 36 δόσεις το υπόλοιπο να μην το δικαιούνται και να μηδενίζεται. Κάτι τέτοιο προσκρούει στη λογική και υπερβαίνει τους μαθηματικούς κανόνες. Κάτι αρχικά ψελλίσματα περί διαφορετικής βάσης υπολογισμού διαφόρων αποδοχών δεν μπορούν να πείσουν κανέναν.

Αλλωστε και η πρόσφατη ανακοίνωση του Αρχηγείου αποτελεί ομολογία και παραδοχή για την αδικία στέρησης των αναδρομικών.

Αδιαμφισβήτητα ο ν. 4575/2018 προκαλεί εμπλοκή στην καταβολή του υπολοίπου των δικαιούμενων αναδρομικών με αντιφατικές διατάξεις οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Υπάρχει όμως ερμηνεία σύμφωνα με τους τεχνικούς μας συμβούλους, που αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο. Με μια καινούργια νομοθετική ρύθμιση ή με μια διευκρινιστική εγκύκλιο του άρθρου 5 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Από την πλευρά μας έχουμε όλη τη διάθεση συνεργασίας για παροχή κάθε συνδρομής σε νομικό και τεχνικό επίπεδο με σκοπό την εξεύρεση λύσης η οποία είναι εφικτή. Ετσι ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα όλων αυτών των χαμηλόμισθων παιδιών που είναι στους δρόμους και να πάρουν όσα δικαιούνται σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Ο Στράτος Μαυροειδάκος είναι γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών