Θεωρείται τέλειο φάρμακο κατά της απογευματινής νύστας και της κατάπτωσης, ιδανική θεραπεία για… ραγισμένες καρδιές ή απλά ένα απολαυστικό σνακ – δεν θα βρεις σχεδόν κανέναν που να μην του αρέσει η γεύση αυτού του γλυκού πειρασμού. Ειδικά τώρα τον Δεκέμβριο των γιορτών εμφανίζεται παντού, ενώ πολλοί δρομείς τη χρησιμοποιούν και ως μέσο ανάκτησης ενέργειας στα μεγάλα τους τρεξίματα. Ομως για κάποιον λόγο η σοκολάτα έχει κακή φήμη. Υποτίθεται ότι προκαλεί ακμή και πονοκεφάλους. Από την άλλη πλευρά, η σοκολάτα λέγεται επίσης ότι είναι αφροδισιακό… Ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτές τις διαδεδομένες πεποιθήσεις;

Πεποίθηση Νο 1: Η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια

Εάν τρώτε πολύ λίπος ή ζάχαρη, το δέρμα σας παράγει περισσότερο λάδι, γεγονός που οδηγεί στην ακμή. Δεδομένου ότι η σοκολάτα είναι τόσο υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, μπορεί να οδηγήσει σε σμήγμα και σπυράκια, όπως δείχνουν έρευνες. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το είδος του δέρματος που έχετε. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τη διατροφή σας.

ΜΥΘΟΣ

Πεποίθηση Νο 2: Η σοκολάτα ενισχύει τη λίμπιντο

Λέγεται πως η σοκολάτα είναι αφροδισιακή. Παρότι αυτή η πεποίθηση είναι διαδεδομένη, στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για έναν μύθο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική επιθυμία δεν αυξάνεται με την κατανάλωση σοκολάτας, αναφέρει η δρομική ιστοσελίδα www.runtastic.com. Η εσφαλμένη αντίληψη ότι η σοκολάτα διεγείρει την απελευθέρωση της σεροτονίνης αμφισβητείται – η ποσότητα που μπορεί να παραχθεί στο σώμα μέσω της κατανάλωσης σοκολάτας είναι πολύ μικρή για να είναι αποτελεσματική.

ΜΥΘΟΣ

Πεποίθηση Νο 3: Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τη γάλακτος

Η σκούρα ή μαύρη σοκολάτα χαρακτηρίζεται συχνά «υγείας» και έτσι θεωρείται ότι είναι πιο υγιεινή από τη σοκολάτα γάλακτος. Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο κακάο έχει η σοκολάτα, έχει τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας. Πάντως η θετική επίδραση της μαύρης σοκολάτας εξουδετερώνεται όταν καταναλώνεται με γάλα. Προσοχή όμως: όσον αφορά τις θερμίδες, πολλές φορές οι σοκολάτες γάλακτος του εμπορίου έχουν λιγότερες από τις μαύρες σοκολάτες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πεποίθηση Νο 4: Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων (ειδικά ένα εγκεφαλικό επεισόδιο) συνιστάται να τρώμε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα. Η δημοφιλής θεραπεία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Heart». Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο φυτό του κακάο έχουν θετική επίδραση στην ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και την αρτηριακή πίεση.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πεποίθηση Νο 5: Η σοκολάτα προκαλεί πονοκεφάλους

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 63 γυναίκες ερευνώντας το συγκεκριμένο θέμα κατέληξε ακριβώς στο αντίθετο συμπέρασμα: αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη, η σοκολάτα δεν φαίνεται να προκαλεί πονοκεφάλους. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση δεν φαίνεται να είναι απολύτως εσφαλμένη. Εάν τείνετε να έχετε συχνό θέμα με ημικρανίες, ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή το τυρί ή το κόκκινο κρασί μπορεί πράγματι να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους.

ΜΥΘΟΣ

Συμπέρασμα:

Εάν απολαμβάνετε πραγματικά τη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να έχετε οφέλη για την υγεία σας. Ωστόσο, πάντα να έχετε κατά νου πως η σοκολάτα, είτε μαύρη είτε γάλακτος, είναι πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα, λιπαρά και θερμίδες. Οπότε καταναλώνετέ τη με μέτρο – όπως όλα τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος.