Ο πόλεμος έχει πολλές βαθμίδες κατά την εξέλιξή του. Δεν λέω σε ποια βαθμίδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πόλεμος μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου. Ξέρω πάντως πως βολές πέφτουν εκατέρωθεν. Για παράδειγμα, η αποστροφή στην ομιλία Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών, στη Βουλή, άναψε τα αίματα. Τι είπε ο υπουργός Αμυνας: «Η συμφωνία των Πρεσπών έχει πεθάνει. Κι έχει πεθάνει διότι ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική πλευρά να βρεθεί μια λύση, με συνεχείς του δηλώσεις, αναιρεί την ίδια τη συμφωνία. Εκτός κι αν έχει κάνει άλλη συμφωνία με τον κ. Κοτζιά κάτω από το τραπέζι. Οφείλει να το πει δημόσια. Τέτοια συμφωνία, όμως, εμείς δεν γνωρίζουμε». Δεν ήθελε πολύ να αντιδράσει η πλευρά Κοτζιά, που ζήτησε από το Μαξίμου να καταδικάσει. Η κίνηση Πράττω, που δείχνει έντονη δραστηριότητα εσχάτως, εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση: «Η δήλωση του εταίρου της κυβέρνησης υιοθετεί ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών πλήρως τα ακροδεξιά μυθεύματα για “μυστική διπλωματία της ελληνικής κυβέρνησης”, καθώς και την απαράδεκτη ύβριν της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί “συναλλαγών”». Εδώ είχατε πρωτοδιαβάσει πως ο Κοτζιάς αποδεικνύεται απρόβλεπτος παράγοντας για την κυβέρνηση και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε μέρα.

Γραμμή Μοντανά

Την ίδια ώρα, οι εύκρατες διπλωματικές μέρες του Γιώργου Κατρούγκαλου συνεχίζονται. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χθες συζήτησε στη Νέα Υόρκη για το Μακεδονικό και το Κυπριακό. Δεν θέλω να σας κουράσω. Στέκομαι μόνο στο ότι ο Κατρούγκαλος επεσήμανε στην Τζέιν Χολ Λουτ (ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ) πως η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά η διεθνής διάσταση του προβλήματος, που αφορά τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, «δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Κραν Μοντανά». Αρα, σε γραμμή Μοντανά ο Κατρούγκαλος, και το σημειώνω αφού υπήρχαν διάφορες σκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο πως στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το ελβετικό θέρετρο δεν θα λαμβανόταν και τόσο υπόψη…

Η επιστολή της Φώφης

Η Φώφη Γεννηματά, τώρα, χθες άδραξε την ευκαιρία και έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με θέμα τα εκκλησιαστικά. Λέω «άδραξε» αφού οι διαφορετικές δηλώσεις Ιερώνυμου και Κώστα Γαβρόγλου με αφορμή τη μισθοδοσία των κληρικών δείχνουν πως δεν υπάρχει σοβαρός θεσμικός διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας, όπως ο Βούτσης είχε απαντήσει στην ίδια και στο (σωστό) αίτημά της για σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο την εξέταση όλων των εκκρεμών θεμάτων στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. «Η αρνητική στάση σας ευνοεί τη δημιουργία νέων αδιεξόδων» έγραψε η Φώφη και «τη βγήκε θεσμικά» στον Πρόεδρο της Βουλής.

Δείπνο – θεσμός

Βράδυ Τρίτης έλαβε χώρα το γεύμα που παρέθεσε η Μαρέβα Μητσοτάκη σε κυρίες και κυρίους που έχουν συζύγους βουλευτές της ΝΔ. Το όλο event – που τείνει σε θεσμό – έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και, όπως μου είπε ο άνθρωπός μου – άρρην σύζυγος –, ήταν όλα άψογα από τη μεριά της οικοδέσποινας. Στο τέλος του δείπνου η Μαρέβα επιφύλαξε για τους καλεσμένους της δώρα από τη φίρμα της Zeus & Dione. Ξεχώριζαν δε οι Νατάσα Παζαΐτη και η Γεωργία Σαμαρά – σύζυγοι πρώην πρωθυπουργών.

Μάχες χωρίς τέλος

Μάχη… εισηγητών έδωσαν Τσίπρας και Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός ήρθε και άκουσε τον εισηγητή του κόμματός του Δημήτρη Βέττα, ενώ όταν ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στην αίθουσα μπήκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας παρέμεινε και άκουσε και τον Σταϊκούρα ενώ σύσσωμο βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα το οικονομικό επιτελείο. Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν έμειναν να ακούσουν τον επόμενο ομιλητή, τον εισηγητή της ΔΗΣΥ Κώστα Σκανδαλίδη. Παρέμεινε στην αίθουσα όμως ο Τσακαλώτος. Ετσι είχε την ευκαιρία να τον ακούσει να μιλάει, με αφορμή την προχθεσινή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, για «αδιανόητη σε ήθος και επίπεδο αντιπαράθεση που μετατρέπει την πολιτική σε αρένα αγοραίας αντιπαράθεσης». Ο Ευκλείδης διερωτήθηκε: «Είπαμε εμείς για “προδότες” που “πούλησαν” τη Μακεδονία;», ενώ ο Σκανδαλίδης τού θύμισε τα περί «γερμανοτσολιάδων» και «προδοτών». Εμ…

Επετειακή έκδοση

Σας μετέφερα χθες το κλίμα της επιτυχημένης και μαζικής εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε αμφισβήτηση». Μίλησαν πολλοί, αλλά έχει σημασία πως η όλη συζήτηση έγινε με αφορμή την επετειακή έκδοση του δεκάτομου συλλογικού έργου «Πολιτική Επιστήμη. Διακλαδική και Συγχρονική Διερεύνηση της Πολιτικής Πράξης», σε σχεδίαση και εισαγωγικά κείμενα του πολύπειρου και πολυγραφότατου πανεπιστημιακού και δασκάλου γενεών Αναστασίου – Ιωάννη Μεταξά. Ο ίδιος ήταν και παρών στην εκδήλωση και βέβαια τοποθετήθηκε (μεταρρυθμιστικά).

Αγριοι καβγάδες

Αν νομίζετε πως η συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι στιγμής εξελίσσεται ειρηνικά, γελιέστε. Το λέω γιατί η έναρξη της συζήτησης επισκιάστηκε από έναν άγριο καβγά που ξέσπασε μεταξύ του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου. Λέγεται μάλιστα ότι λίγο πριν είχε ξεσπάσει άλλος ένας καβγάς μεταξύ της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Λεωνίδα Γρηγοράκου. Ο Γρηγοράκος ενοχλημένος από τις αντιδράσεις συριζαίων βουλευτών που διέκοπταν τον εισηγητή του κόμματος Σκανδαλίδη φέρεται να είπε απευθυνόμενος προς τη βουλευτή «σκάσε ρε τσόκαρο». Σύμφωνα με μια εκδοχή από βουλευτές της ΔΗΣΥ, εκείνη φέρεται να του είπε «κάτσε κάτω ρε γελοίε», κάτι όμως που η ίδια διέψευσε. Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε.