Ηταν μια συνάντηση εκτός πρωτοκόλλου, χαλαρή, και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είχε και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μιλώ για τη συνάντηση που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου σε αρκαδικό έδαφος μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή – καθόλου βουκολική σαν το γύρω τοπίο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε πάει στην Τρίπολη όπου και μίλησε σε κεντρική εκδήλωση του κόμματος. Εκτός του ότι αποκάλυψε πως έχει και μια αρκαδική ρίζα, από τον έναν εκ των δύο παππούδων του, που έλκει καταγωγή από την Στεμνίτσα, στήριξε και τυπικά την υποψηφιότητα Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θυμίζω πως ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας έχει συνολικά τη στήριξη των βαρόνων του κόμματος, προσφάτως δε είχε συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ομοψυχία

Ο Κώστας Καραμανλής από την άλλη, είχε πάει ιδιωτικώς με συνεργάτες του στην περιοχή και μάλιστα για αθλοπαιδιές όπως περπάτημα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν που λέτε στο σαλόνι του «Αρχοντικού Καλτεζιώτη» στο χωριό Κάψια της Αρκαδίας. Παρόντες ήταν και οι Λευτέρης Ζαγορίτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρώην υπουργός Νίκος Καλτεζιώτης. Τα είπαν για ώρα, ήπιαν καφέ, σε καλό κλίμα. Προφανώς τους απασχόλησε η επικαιρότητα, αλλά και το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Οι πράκτορές μου μάλιστα, μου μετέφεραν το κλίμα ομοψυχίας των δύο ανδρών αλλά και την κοινή βεβαιότητα εκλογικής νίκης για το κόμμα τους.

Ξαναζεσταμένα

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, αλλά στην περίπτωση Γιάννη Στουρνάρα έχει ειδική αξία και σημασία. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έκανε μια οργισμένη δήλωση χθες με αφορμή νέο δημοσίευμα κυριακάτικης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για την υπόθεση Novartis. Γιατί λέω για επανάληψη; Μα γιατί ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης μιλάει για «ξαναζεσταμένο φαγητό» με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο «το βίντεο Φρουζή που καίει Σαμαρά και Στουρνάρα». «Τα διαλαμβανόμενα στα δημοσιεύματα αυτά, αλλά και στη σχετική δικογραφία έχουν απαντηθεί λεπτομερώς στη Βουλή από τον ίδιο, καθώς και στην έγκληση που έχει καταθέσει στις 3/4/2018 ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά των ανωνύμων, προστατευόμενων ψευδομαρτύρων της εν λόγω υπόθεσης», απάντησε ο Στουρνάρας ενώ συμπλήρωσε πως «ουδέποτε του ζητήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να εισαγάγει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο συμψηφίζονται χρέη της Novartis ή άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, ή άλλων εταιρειών εν γένει, προς το Δημόσιο, με οφειλές του Δημοσίου απέναντί τους». Μάλιστα ανάμεσα σε άλλα, καταλήγει πως «είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα αναφερόμενα στο σημερινό δημοσίευμα είναι απολύτως παράλογα, κατασκευασμένα και ψευδή και, επειδή μάλιστα αποτελούν “ξαναζεσταμένο φαγητό”, είναι και γελοία».

Ιπτάμενος Ολλανδός

Σε άλλα νέα, ο Φρανς Τίμερμανς ορίστηκε επικεφαλής των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές του 2019 και βέβαια, όπως είχατε ξαναδιαβάσει εδώ, και υποψήφιός τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολα αυτά στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που έγινε στη Λισαβόνα. Οι πηγές μου πάντως στο Κίνημα Αλλαγής μου λένε πως ο Ολλανδός θα έρθει προσεχώς στην Αθήνα για μια κεντρική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές. Λογικό, αφού έχει αναπτύξει εξαιρετική χημεία με τη Φώφη Γεννηματά – αν και βλέπω να στενοχωριούνται διάφοροι όψιμοι «σοσιαλδημοκράτες» εν Ελλάδι. Ονόματα δεν λέω.

Μαρόκο

Αν το έχετε μεγάλη έγνοια, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σήμερα στο εξωτικό Μαρακές, όπου θα λάβει μέρος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για Μετανάστευση. Στο περιθώριο δε των εργασιών της Διάσκεψης θα κάνει διμερείς επαφές, μεταξύ των οποίων με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Maria Fernanda Espinosa και τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Gilles Carbonnier.

Ο Κύκλος ξαναχτυπά

Αύριο ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση του Βαγγέλη Βενιζέλου ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά με αφορμή την επετειακή έκδοση του δεκάτομου συλλογικού έργου «Πολιτική Επιστήμη. Διακλαδική και Συγχρονική Διερεύνηση της Πολιτικής Πράξης», στο King George του Συντάγματος, με ομιλητές τη Μαριέττα Γιαννάκου, τον πρώην νομικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ξενοφώντα Γιαταγάνα, τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Στέλιο Περράκη, την κριτικό λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά, τον πανεπιστημιακό Δημήτρη Χαραλάμπη και βέβαια τον Βενιζέλο. Αν ζητάτε ένα σχόλιο δικό μου, να πω πως γενικά ο βενιζελικός Κύκλος πάντα κρατάει τις μηχανές του ζεστές, ενώ το μεταρρυθμιστικό τόξο είναι σε εγρήγορση και μόνιμη ζύμωση.

Αυτοδιοικητικό ρεύμα

Στα αυτοδιοικητικά της Αθήνας τώρα, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε την πρόταση όποιος εκλεγεί δήμαρχος της πόλης να δεσμευθεί να ξανακατέβει μετά ώστε να υπάρχει συνέχεια στο έργο του. Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται σαν έμμεση ντρίμπλα στον έτερο ανθυποψήφιό του. Κατά τα άλλα, επειδή σας είπα για τον Γερουλάνο, μου μεταφέρθηκε πως πρόσφατη φωτογράφισή του για τις ανάγκες μιας συνέντευξης εξελίχθηκε σε λουτρό πλήθους, ενώ ο πρώην υπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολύ κόσμο που διέκοπτε την φωτογράφιση και ήθελε κουβέντα – σε ωραίο κλίμα δε. Για την ιστορία, το shooting ξεκίνησε από την οδό Βύσσης στου Ψυρή, από ένα μαγαζί με πόμολα όπου ψωνίζει ο Γερουλάνος, συνέχισε σε Αβραμιώτου εκεί που είναι το liveάδικο Six Dogs και πήγε σε Αθηνάς και Πρωτογένους όπου μέχρι και κυρία που άπλωνε σε ταράτσα του φώναξε το μέιλ της για να συνομιλούν. Οι κακές γλώσσες πάλι μου λένε, πως έχει ρεύμα ο Παύλος αλλά στα ασφαλή στέκια χίπστερ. Δεν ξέρω, απλώς το καταθέτω.