«Πόνος στην ωμική ζώνη ύστερα από τρέξιμο». Το διαβάζεις και σκέφτεσαι «ποιος τρέχει με τα χέρια;». Κι όμως, τρέχουμε και με τα χέρια και είναι ένας από τους λόγους που μετά το τρέξιμο ίσως μας πονάνε. Τα χέρια μας λοιπόν κατά τη διάρκεια του τρεξίματος παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ταχύτητά μας όσο και στην ισορροπία μας. Δεν τα χρειαζόμαστε μόνο για ν’ ανοίγουμε τα μπουκάλια με το νερό.

Αφού λοιπόν μας είναι χρήσιμα, πρέπει να τα τοποθετούμε και σωστά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος για να μην έχουμε πόνους και για να μας κάνουν να τρέχουμε ίσως πιο γρήγορα. Οι ώμοι μας πρέπει να είναι χαλαροί και όχι σε μια μόνιμη στάση απορίας του στυλ «Τι θέλω και τρέχω πάλι;». Οι αγκώνες μας λυγισμένοι και κοντά στη λεκάνη μας με μια κίνηση σταθερή σε σχέση με τον δρασκελισμό μας. Σταθερή λέω και όχι να πηγαινοέρχονται λες και είσαι ξεμονταρισμένο ρομπότ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα χαλάρωνε τα χέρια σου, άφηνέ τα κάτω και δίνε τους λίγο χρόνο να ξεκουράζονται – τουλάχιστον αυτά, αφού δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο με τα πόδια σου.

Δυστυχώς όμως, η ωμική ζώνη μπορεί να υποφέρει και από τη θέση που έχει το κεφάλι μας έπειτα από πολλή ώρα τρεξίματος. Γέρνει λοιπόν προς τα εμπρός σαν να έχει έναν διακαή πόθο να κόψει την κορδέλα του τερματισμού. Ακριβώς αυτό θέλει το έρμο το κεφάλι μας, να τελειώνουμε το κοπάνημα στους δρόμους και στα λαγκάδια και όπως γέρνει ελαφρά προς τα εμπρός υποφέρει και όλη η ωμοπλάτη. Εσύ είσαι όμως ο αρχηγός, διόρθωσε τη στάση σου και πού θα πάει, θα τερματίσεις.

Και αφού τερματίσεις μην ξεχάσεις να κάνεις ήπιες διατάσεις λοιπόν και στα χέρια σου και στους μύες της πλάτης σου. Καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως κάνεις στα κάτω άκρα. Αν οι πόνοι σε πλάτη και ώμους επιμένουν, τότε πρέπει να επισκεφθείς ορθοπεδικό και φυσικοθεραπευτή. Μπορεί να υπάρχει κάποια τενοντίτιδα ή κάποιος τραυματισμός άσχετος με το τρέξιμο, που όμως οι κινήσεις κατά τη διάρκειά του θα τα επιδεινώσουν. Κάνε λοιπόν το σωστό και δώσε χείρα βοήθειας στα έρμα τα χεράκια σου, που ενώ συμβάλλουν τόσο στο τρέξιμο, δυστυχώς δεν παίρνουν τα εύσημα και τις δόξες που παίρνουν τα πόδια του δρομέα. Γιατί ποιος λέει έναν δρομέα «Τα γρήγορα χέρια»; Μην ξεχνάς όμως πως είναι τα «φτερά» σου!

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος