Μετράει ήδη αντίστροφα και οι εργασίες κορυφώνονται. Μιλώ για το τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει το τριήμερο 14-15-16 Δεκεμβρίου. Και έχει μια παραπάνω σημασία αφού το κόμμα που θα αποκρυσταλλωθεί από τις εν λόγω διαδικασίες θα είναι και αυτό που θα «γκαζώσει» για τις πολλαπλές κάλπες. Ετσι η χθεσινή παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει ειδική σημασία. Την ανάγκη η ΝΔ «να είναι έτοιμη για να δώσει τη μάχη για τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές» τόνισε το ιστορικό στέλεχος της παράταξης μετά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Οσο κι αν οι κακές γλώσσες βλέπουν έναν διακοσμητικό χαρακτήρα στην εν λόγω επιτροπή. Πάντως ο «Βαγγέλας» ήταν ενωτικός και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που θα εκπέμψουμε από το συνέδριο θα είναι ότι το πρόγραμμά μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας μπορούν να πάνε την Ελλάδα πιο μπροστά και ενωμένοι όλοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά θα πάμε προς τη νίκη». Για να δούμε.

Αναβάσεις

Λοιπόν, θα θυμάστε πως είχα επισημάνει την παρουσίαση του βιβλίου «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις» του Κωστή Χατζηδάκη, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα. Και είχα λόγο αφού εκτός του γεγονότος πως θα μιλήσει κοτζάμ Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καθίσει δίπλα του και επίσης θα παρουσιάσει το βιβλίο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Κοινώς είχα σταθεί και στέκομαι στη συνύπαρξη των δύο πολιτικών αρχηγών στο ίδιο τραπέζι, έστω και για κάποιες ώρες. Χθες όμως ο Χατζηδάκης σε συνέντευξή του έκανε ένα βήμα παραπάνω: «Πιστεύω στη συμπόρευση των δυνάμεων της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Πήγα με χαρά στο συνέδριο του Ποταμιού και με χαρά προσκάλεσα τον Σταύρο Θεοδωράκη στην παρουσίαση του βιβλίου μου. Η προεκλογική συνεργασία είναι θέμα του Ποταμιού. Μετεκλογικά πρέπει να συνεργαστούμε οπωσδήποτε» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και αφήνω τη φαντασία σας να καλπάσει.

Πατριωτικά

Πήγε καλά η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, την Τετάρτη το βράδυ. Κόσμος πολύς και μάλιστα οι πράκτορές μου εντόπισαν και δύο ενδιαφέρουσες παρουσίες: του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου και του συγγραφέα Γιώργου Καραμπελιά (ο τελευταίος έκανε και δώρο στον Λεβέντη ένα βιβλίο του). Τι ενώνει και τους τρεις; Οι πατριωτικές ανησυχίες. Θυμίζω πως εδώ και είκοσι χρόνια ο άλλοτε αναρχοαυτόνομος Καραμπελιάς έχει κάνει στροφή στην πατριωτική ρητορική και είναι επικεφαλής της μικρής κίνησης Ρήξη-Αρδην. Μάλιστα εσχάτως, ο Ρούντι Ρινάλντι (επικεφαλής της ΚΟΕ και κάποτε κραταιός στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2015) δέχθηκε πυρά, αφού σε πάνελ συνομίλησε με τον «πατριώτη» Καραμπελιά. Λέτε κάτι να ψήνεται; Οσον αφορά τον Λεβέντη, πάντως, να πω πως εντάσσεται σε αυτούς που λένε και ξαναλένε πως ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογικό αιφνιδιασμό και μάλιστα τον Φεβρουάριο. Α, και πως η Ενωση Κεντρώων θα παραμείνει στο Κοινοβούλιο.

Νόμος α λα καρτ

Τα πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη δέχθηκε χθες ο Πάνος Καμμένος. Ο λόγος; Θυμάστε που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε τουιτάρει κατά της Ντόρας για την επίσκεψή της στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Η πρώην υπουργός, λοιπόν, του είχε υποβάλει μήνυση και χθες αποκάλυψε πως ο Καμμένος επικαλέστηκε τον… νόμο περί ευθύνης υπουργών, αφού όπως ο ίδιος ισχυρίζεται σε υπόμνημά του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, το τιτίβισμα (στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter) έγινε κατά την εκτέλεση των υπουργικών καθηκόντων του. «Ο υπουργός που έχτισε την καριέρα του εξαπολύοντας χυδαιότητες και συκοφαντίες εναντίον πολιτικών αντιπάλων, προσπαθεί εκ νέου να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του», τόνισε χθες η Μπακογιάννη και εγώ απλώς να θυμίσω πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ενίοτε επικαλούνται τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχουν πει επίσης ότι θέλουν να τον αλλάξουν.

Ελληνοαμερικανική χημεία

Επίσκεψη στo Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου πραγματοποίησε χθες ο διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (USAFE – AFAFRICA) και των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς. Χριστοδούλου και Γουόλτερς έχουν καλή «χημεία», όμως το νέο τους τετ α τετ αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση για τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Αμερικής. Για να μην ξεχνιόμαστε, αυτά συμβαίνουν με κυβερνών κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάποτε κατηγορούσε άλλες κυβερνήσεις για υποτέλεια στους Αμερικανούς και τώρα τους στρώνει κόκκινα χαλιά…

Εκ παραδρομής

Ο δαίμων του τυπογραφείου χθες έβαλε το χεράκι του και γράφτηκε σε τούτη τη στήλη ο κάποτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς ως «Ρίτσαρντ». Ζητώ συγγνώμη. Αν αναρωτιέστε πάντως για τον Μπερνς – που έφτασε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ -, είναι σήμερα καθηγητής στο Χάρβαρντ, ενώ προσφάτως με αφορμή τον θάνατο του Μπους του πρεσβύτερου τουίταρε πως η σημαντικότερη κληρονομιά του θανόντος ήταν η ειρηνική επανένωση της Γερμανίας.