Βγαίνει έξω από τη γυάλα

Τα νούμερα για την κυβέρνηση δεν είναι καλά - για την ακρίβεια πάνε από το κακό στο χειρότερο. Και το βασικότερο δεν ανακάμπτουν ούτε από το μπαράζ των παροχών που εξαγγέλλει με ρυθμούς πολυβόλου ο πρόεδρος Αλέξης (και όχι μόνον αυτός...). Οι απανωτές μετρήσεις εμφανίζουν, πληροφορούμαι, την εξής εικόνα: κάθε φορά που κάνει μια εξαγγελία ο πρόεδρος, η διαφορά από τη ΝουΔού μειώνεται κατά τρεις ή τέσσερις μονάδες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, λέει, διαρκεί όσο και τα θαύματα: τρεις το πολύ ημέρες. Μετά τα ποσοστά επανέρχονται στα ίδια φτωχά, μίζερα και κακομοίρικα επίπεδα, διότι οι εξαγγελίες θεωρούνται δεδομένες και ως εκ τούτου δεν προσκομίζουν το παραμικρό πολιτικό όφελος. Ο πρόεδρος τσαντίζεται, ζητάει προτάσεις για να δει πώς θα αλλάξει το κλίμα, οι προτάσεις είναι μία από τα ίδια, και το πράγμα μοιάζει με σκύλο που κυνηγάει επί ματαίω, την ουρά του.

Το τελευταίο που εφαρμόζεται τώρα είναι, λέει, η «δύναμη της εικόνας του Τσίπρα» - τουτέστιν, τον έπεισαν ότι πρέπει να πάρει το παιχνίδι πάνω του για να αντιστρέψει το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, τον βλέπουμε συχνότερα στη Βουλή, και όποτε θα έχει χρόνο από εδώ και πέρα θα πραγματοποιεί μίνι επισκέψεις, μισής ή ολόκληρης ημέρας στην περιφέρεια αξιοποιώντας διάφορες ευκαιρίες. Εξ αυτού του λόγου χθες «πετάχθηκε» μέχρι τα ηρωικά Καλάβρυτα, σήμερα πηγαίνει Κάλυμνο και την επόμενη εβδομάδα ίσως βρεθεί στη Θράκη όπου το κλίμα δεν είναι τόσο άγριο γι' αυτόν, όσο στη Μακεδονία.

Εμείς πάντως για κάτι τέτοια λέμε στην εύανδρο Ηπειρο (με άψογη as usual οξφορδιανή προφορά που στέλνει περίπατο τους ανά τη χώρα δασκάλους της αγγλικής γλώσσας) το «bad village the few houses» - ήτοι (στο περίπου δηλαδή...) «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια»!

Κινδυνολογία Ι

Το άλλο που αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό που έχει ασπασθεί πλήρως ο πρόεδρος Αλέξης ως το σωσίβιο προκειμένου να ανακάμψει το κόμμα «με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε» ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απελπισμένη κινδυνολογία ότι η χώρα και ο λαός της κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη δράση των φασιστικών - ναζιστικών δυνάμεων. Και πως η μόνη σωτηρία που υπάρχει είναι να γίνουμε όλοι ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε από τη λαίλαπα που επέρχεται.

Οπως θα έχουν παρατηρήσει οι προσεκτικοί αναγνώστες μας, ο σχεδιασμός αυτός συμπληρώνεται και με κάτι ακόμη: με την προσπάθεια να ταυτιστεί η ΝουΔού με την Ακροδεξιά και τον ναζισμό. Πολλοί γελάνε με την προσπάθεια αυτή, και άλλοι καγχάζουν με το απολύτως καταδικασμένο εγχείρημα. Και όμως. Πρωθυπουργός, υπουργοί, στελέχη, επιμένουν να υπερακοντίζουν καθετί που ακουμπάει στην Ακροδεξιά, και παράλληλα, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι ο Μητσοτάκης που κάνει κουμάντο στη ΝουΔού, όχι. Τα κουμάντα τα κάνει ο Αδωνις με τον Βορίδη. Που ο Αδωνις τότε είχε πει αυτό και εκείνο, και ο Βορίδης μια φορά κι έναν καιρό κρατούσε ένα τσεκούρι και έκοβε βόλτες στους δρόμους μαζί με κάτι άλλους κολλητούς. Γιατί επιμένουν οι συριζαίοι τόσο πολύ στην υπόθεση Ακροδεξιά - φασισμός - ναζισμός - ΝουΔού;

Διότι, αποκαλύπτω τώρα, οι επικοινωνιολόγοι που χρησιμοποιούν (και κάτι... Κουβανέζοι, λέει, ανάμεσα σε αυτούς) τους έχουν πει ότι μόνο έτσι θα κινητοποιήσουν τα αντιδεξιά ανακλαστικά των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς, και κατόπιν αυτοί, οι κεντροαριστεροί ως δημοκράτες, θα πάνε ομαδικά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ!

Εισηγούμαι να αλλάξουν πλευρό, επειγόντως. Θα... πιαστούν!

Κινδυνολογία ΙΙ

Εδώ βγήκαν στη γύρα μέχρι και οι ενδυματολόγοι του Πρωθυπουργού για να υποστηρίξουν αυτή τη στρατηγική. Πέτυχα στο «Κουτί της Πανδώρας» του έγκριτου ως και πολυσήμαντου δημοσιογράφου - εκδότη κυρίου Βαξεβάνη άρθρο της κυρίας Ζωής Χαλιδιά, η οποία επιμελείται πλην διαφόρων άλλων και την ενδυματολογική εμφάνιση του προέδρου Αλέξη. Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Εχει όνομα, μη διστάζετε να το πείτε: φασισμός», και μεταξύ πολλών και διαφόρων εντελώς βαρύγδουπων κοινοτυπιών, αλλά στη «γραμμή» που ανέφερα προηγουμένως, σημειώνει:

«Ακόμα και ψηφοφόροι που δεν ψηφίζουν ΧΑ, μέσα από έρευνα έχει προκύψει ότι ενστερνίζονται συνειδητά νεοναζιστικές αντιλήψεις. Κι η ΝΔ αντί να αναχαιτίσει την άνοδο του φασισμού, βρίσκει θαλπωρή και καταφύγιο σε αυτόν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει καλά ότι δεν έχει δρόμο να διαβεί προς στις κάλπες. Μόνο με τις πλάτες του φασισμού μπορεί να πάει μπροστά. Ετσι λοιπόν θα πάει. Κι από πίσω της, πιστό σκυλί, θα βαδίσει το θλιβερό ΚΙΝΑΛ. Οπότε εδώ κι έναν χρόνο επιμελώς λαμπαδιάζει τη φωτιά της Χρυσής Αυγής. Και τι δεν πέταξε μέσα για να φουντώσει. Εθνικισμό, θρησκευτικό φανατισμό, μισαλλοδοξία, αρχαιολαγνεία. Γέμισε η Βόρειος Ελλάδα άλογα, περικεφαλαίες και μαύρα ράσα.

Αυτή τη στιγμή η ΝΔ και οι πολιτικοί της συνοδοιπόροι είναι ηθικοί αυτουργοί της εξάπλωσης φασιστικών αντιλήψεων στο σώμα της κοινωνίας. Η κοινοβουλευτική Αριστερά οφείλει λοιπόν να τους το διατυπώνει κατάμουτρα, ως έχει. Ο μόνος τρόπος για να τα βγάζει κανείς πέρα είναι όταν αναγνωρίζει και ονοματίζει την αλήθεια. Τα κοινωνικά μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση και ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο είναι μία πολιτική για να συνέλθει η κοινωνία. Αν δεν συνοδεύεται από έντονη πολιτική κατά του φασισμού, ποιο το βαθύτερο νόημα;»!

Συντάσσομαι με την κυρία, απολύτως. Να το πει και του αφεντικού της. Να χαρεί ο άνθρωπος. Μόνο που έχω μπερδευτεί λιγάκι: αυτό το «έντονη πολιτική κατά του φασισμού» πώς το εννοεί ακριβώς; Να προηγηθούν λαϊκά δικαστήρια για τους φασίστες ή όσους τέλος πάντων εκείνη θεωρεί φασίστες ή να πάμε κατευθείαν στις ποινές να μη χάνουμε και χρόνο;

Τι ανησυχεί το Φανάρι

Παρασκευή θα πάει στη Μόσχα ο πρόεδρος Αλέξης και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ. Αλλά από τώρα έχουν αρχίσει να ανησυχούν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι κατά τις συνομιλίες οι Ρώσοι θα θίξουν και το θέμα της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την εξ αυτής (της αναγνώρισης...) κρίση στις σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, ευελπιστούν ότι ο πρόεδρος Τσίπρας δεν θα «αδειάσει» το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οχι πως έχουν συγκεκριμένους λόγους να το φοβούνται, μου ανέφερε χθες μια πηγή μου πολύ κοντά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ώστε ακόμη και ένα «και» ενδέχεται να την επιβαρύνει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Εγώ είμαι σίγουρος, πάντως. Δεν θα το κάνει το λάθος ο πρόεδρος Αλέξης...

(Παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι καλός, χρυσός και άγιος ο υπουργός κύριος Γαβρόγλου που επισκέπτεται κάθε τόσο το Πατριαρχείο, αλλά την επόμενη φορά ας κομίσει και καμιά πρόσκληση προς τον Πατριάρχη να επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση, δεν είναι κακό...).

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από