Είναι αγωνιώδης η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να σφραγίσει το ευρωπαϊκό του διαβατήριο με τη σφραγίδα του κεντροαριστερού. Να κατοχυρώσει την αναγνώριση του κόμματός του ως προοδευτικής ευρωπαϊκής δύναμης. Αντιπαρέρχομαι τις οβιδιακές μεταμορφώσεις, τις ρίζες και τις αφετηρίες του, τις ατέρμονες μεταλλαγές και τους οδυνηρούς συμβιβασμούς που έβλαψαν καίρια τη χώρα με αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί η θητεία του ως χαμένη τετραετία. Θέλω να δούμε κάτω από το φως των σημερινών εξελίξεων αν πραγματικά η πολιτική του, οι επιλογές του και κυρίως η πρακτική του υπηρετούν μια προοδευτική πολιτική ή όχι.

Τα ερωτήματα που προβάλλουν είναι αμείλικτα: Μπορεί σήμερα να είναι προοδευτικός ο λαϊκισμός σε οποιαδήποτε μορφή του, ακόμη και ενδυόμενος τον μανδύα της Αριστεράς; Μπορεί να είναι προοδευτική μια πολιτική που συστηματικά διχάζει αντί να ενώνει τον λαό; Μπορεί να είναι προοδευτική μια πολιτική δύναμη που χρησιμοποιεί το κράτος ως φέουδο, που καταρρέει στην πράξη την αυτονομία των συνταγματικών εξουσιών, που αποδυναμώνει και περιθωριοποιεί τους αντιπροσωπευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς; Μπορεί να είναι προοδευτική πρακτική η ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής, η επιλεκτική μνήμη για όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, η μεροληπτική ανάγνωση της ιστορίας που οδηγεί σε προεκλογικό παιχνίδι «Αγριας Δύσης»;

Η απάντηση είναι ένα πελώριο ΟΧΙ. Οχι, γιατί ο λαϊκισμός, δεξιός ή αριστερός, αποπροσανατολίζει τον λαό, τον τροφοδοτεί με φρούδες ελπίδες, διαιωνίζοντας τη κρίση. Οχι, γιατί η πόλωση και ο διχασμός αδυνατίζουν τη χώρα στην πιο κρίσιμη ιστορικά στιγμή της. Οχι, γιατί η εργαλειακή χρησιμοποίηση των θεσμών ναρκοθετεί τη Δημοκρατία και τροφοδοτεί τις πιο δεξιές και εξτρεμιστικές δυνάμεις. Οχι, γιατί η υποταγή των εθνικών στόχων στις προεκλογικές σκοπιμότητες γεννά τους κινδύνους εθνικής ήττας με τραγικές συνέπειες για τη χώρα.

Στην προμετωπίδα της η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει τις διαχρονικές αρχές και αξίες της, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική δημοκρατία. Αρχές και αξίες που έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τον λαϊκισμό, την ταξική επιβολή και τις εξουσιαστικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι οι αρχές και οι αξίες που υπηρετεί διαχρονικά στη χώρα μας η δημοκρατική παράταξη. Είμαστε εμείς που στη διαδρομή μας ενσωματώσαμε τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, του δημοκρατικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς. Είμαστε εμείς που τη δημοκρατία δεν τη χρησιμοποιούμε ως μέσο αλλά ως αυτοσκοπό. Είμαστε εμείς που και σήμερα προτείνουμε το πώς οι Ελληνες μπορούν ενωμένοι να απαιτήσουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για τον εαυτό τους και για την πατρίδα τους.

Ας το ξεκαθαρίσουμε επιτέλους:  Με τον ΣΥΡΙΖΑ  μας χωρίζει η Δημοκρατία, όπως με την ΝΔ και τη Δεξιά σε όλες τις μορφές της μας χωρίζει διαχρονικά η κοινωνική δικαιοσύνη. Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη συναντώνται στη φυσιογνωμία και την αυτόνομη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε την αυτόνομη πορεία μας με κανένα αντίτιμο και στο όνομα οποιασδήποτε εξουσιαστικής λογικής.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι βουλευτής Α’ Αθήνας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης