Το άσυλο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτά ήταν τα δύο ζητήματα που έτυχαν ιδιαίτερης προβολής μετά την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία το περασμένο Σάββατο. Εγώ θα ήθελα όμως σε αυτό το άρθρο να σταθώ σε κάτι άλλο: Στις ίσες ευκαιρίες.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που προσωπικά το έχω στην καρδιά μου. Διότι έχοντας μεγαλώσει σε ένα χωριό της Κρήτης, έχω ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ξεκινάς από διαφορετική αφετηρία. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όρισε υπεύθυνο για τη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, στον τομέα της Παιδείας ήξερα ότι οφείλαμε να έχουμε έναν στόχο: Να εξασφαλίσουμε ότι κάθε Ελληνόπουλο, ανεξαρτήτως του πού γεννήθηκε και πού πήγε σχολείο, θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει όσο ψηλά θέλει, εάν έχει στόχους και δουλέψει με μεθοδικότητα και σεβασμό στους κανόνες για να τους πετύχει.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόγραμμά μας δίνουμε προτεραιότητα σε μια σειρά από πρωτοβουλίες:

n Δεσμευόμαστε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Ωστε να μπει τέλος στο σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας και να μπορούν όλοι οι νέοι γονείς, ανεξαρτήτως εισοδήματος, να πηγαίνουν στις δουλειές τους γνωρίζοντας ότι το παιδί τους θα είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον και θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται.

n Ιδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε νομό και σε κάθε μεγάλη διοικητική περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές. Με επιλογή που θα βασίζεται σε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης. Οχι μόνο για να επιβραβεύουμε τους καλύτερους, αλλά κυρίως για να μπορούν τα παιδιά των πιο αδύναμων οικογενειών να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να καλλιεργήσουν τις δυνατότητές τους χωρίς περιορισμούς. Είναι μια πραγματική κοινωνική πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους ακατανόητους αρνείται.

n Προσφέρουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να λαμβάνουν κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας μέσα στο σχολείο. Τα μαθήματα των ξένων γλωσσών έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη δημόσια εκπαίδευση. Τα φροντιστήρια θα έχουν μικρότερο ρόλο. Οι φτωχότερες οικογένειες θα εξοικονομήσουν χρήματα. Και, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα νέα παιδιά ανεξαρτήτως προελεύσεως θα έχουν ένα βασικό εφόδιο για την αγορά εργασίας.

n Ξεκινάμε από την αρχή και τα αλλάζουμε όλα στην επαγγελματική εκπαίδευση. Με αναβάθμιση των σπουδών. Με νέα προγράμματα. Με σύνδεση με την παραγωγή και τις τοπικές επιχειρήσεις. Με πρότυπα τεχνικά επαγγελματικά λύκεια. Ετσι ώστε τα παιδιά μας να μη συνωθούνται για να αποκτήσουν ειδικότητες χωρίς μέλλον, αλλά να κατευθύνονται σε τομείς που τους παρέχουν πραγματικές ευκαιρίες.

Η Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε είναι η Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών. Ακόμη περισσότερο όμως είναι η Ελλάδα των ίσων ευκαιριών, που θα ανοίγει νέες προοπτικές σε όλους τους πολίτες της, ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς. Για να το πετύχουμε αυτό, η Παιδεία είναι η πιο σημαντική επένδυση. Ωστε να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα εφόδια να γράψουν την ιστορία της ζωής τους όπως την ονειρεύονται.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών