Πληροφοριοδότης μου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε ένα πολύ ενδιαφέρον γεύμα στον «Μπαρμπα-Δήμο», στη Μητροπόλεως. Ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς έφαγε εκεί χθες το μεσημέρι παρέα με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής Παύλο Γερουλάνο. Κάπου εκεί, μεταξύ τυρού και σουβλακίου ο Κοτζιάς είπε και επίσημα στον Γερουλάνο πως τον στηρίζει με την Κίνηση Πράττω γιατί θεωρεί εξαιρετικά αξιόλογη την περίπτωσή του. Θα μου πείτε λογικό, οι δύο άνδρες γνωρίζονται από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου, στο στενό περιβάλλον του οποίου ανήκαν αμφότεροι. Σύμφωνοι. Εγώ, πάντως, θέλω να υπογραμμίσω ότι το Μαξίμου εξαρχής είχε απορρίψει την ιδέα να στηρίξει Γερουλάνο επειδή τον βρίσκει, λέει, πολύ ελίτ. Οπότε η κόντρα ΚοτζιάΜαξίμου εικάζω πως καλά κρατεί. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, ο πρώην ΥΠΕΞ συνάντησε χθες το πρωί και τη Ρένα Δούρου για να της πει ότι θα στηρίξει εκείνη για περιφερειάρχη κι όχι τον Γιάννη Σγουρό. Παρεμπιπτόντως, ο Κοτζιάς σύμφωνα με τον ωτακουστή μου εκμυστηρεύτηκε στον Γερουλάνο ότι τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει την πόλη του, την Αθήνα, επειδή λόγω φόρτου εργασίας ήταν κλεισμένος σχεδόν επί μία τετραετία στο φιστικί κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο Γιάνης υποψήφιος στη Γερμανία

Διάβασα στην Deutsche Welle ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εξελέγη, την Κυριακή στο Βερολίνο, επικεφαλής του μικρού κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη» – που είναι το αδελφό κόμμα του ελληνικού ΜέΡΑ25. Εκεί, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι στις ευρωεκλογές θα είναι και επικεφαλής της «Ευρωπαϊκής Ανοιξης», του εκλογικού σχήματος του DiEM25. Θα είναι, δηλαδή, υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Γερμανία. Γιατί, όπως δήλωσε, έχει «ένα πολιτικό κεφάλαιο λόγω ενός καθαρά πολιτικού ατυχήματος που το» θέτει «στην υπηρεσία του κινήματός» τους. Θα το αφήσω ασχολίαστο αυτό. Τα γερμανικά μίντια, πάντως, αναφέρουν ότι έχει σχετικά καλές πιθανότητες να κερδίσει ένα έδρανο στο Ευρωκοινοβούλιο επειδή δεν υπάρχει ρήτρα εισόδου. Στις ευρωεκλογές του 2014, για παράδειγμα, με 0,6% των ψήφων μπορούσε κάποιος να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Οπότε γιατί να μην πιάσει ένα τέτοιο ποσοστό ο άλλοτε ποπ σταρ; Να το δεχθώ, αλλά πώς θα αντέξει ως απλός ευρωβουλευτής ο άνθρωπος που φαντασιωνόταν ότι θα αλλάξει την ευρωζώνη;

Ειρήνη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Την Κυριακή, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, έγινε η Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – η οποία πρέπει να σας πω ότι κράτησε έξι ολόκληρες ώρες. Το κύριο θέμα ήταν η συμφωνία των Πρεσπών και οι βαριές συκοφαντίες μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατά του τέως προέδρου Ν.Ι. Μέρτζου, τις οποίες είχαν περιλάβει 44 μέλη σε προσφυγή τους στο Ειρηνοδικείο. Οπότε, όπως φαντάζεστε, έγινε χαμός. Ωστόσο, όπως μου μετέφεραν πηγές μου, 28 από τους 44 με γραπτή ατομική δήλωση ανέφεραν ότι είχαν υπογράψει απλώς πληρεξούσιο με μόνο αίτημα να συγκληθεί Εκτακτη Γενική Συνέλευση, αλλά άγνωστοι προσέθεσαν τις συκοφαντίες που οι ίδιοι αγνοούσαν και αποκηρύσσουν. Ο Μέρτζος από το βήμα ζήτησε να γίνει ειρήνη μεταξύ των μελών της Εταιρείας και ρώτησε τη Συνέλευση αν τον εμπιστεύεται ή όχι. Η πλειονότητα του απάντησε «ναι»,  το χειροκρότημα ήταν θερμό και τον κάλεσαν να συνεχίσει να υπηρετεί αμισθί. Τέλος καλό, όλα καλά δηλαδή.

Ηλεκτροκίνηση

Στη ΝΔ έχουν πάρει φόρα με το πρόγραμμά τους. Το λέω γιατί σήμερα το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζουν την πρότασή τους για την ηλεκτροκίνηση. Φυσικά στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετσι, πληροφορούμαι, θα πορευθούν μέχρι τις εκλογές. Στόχος να δείξουν ότι εκείνοι θα κυβερνήσουν με μπλοκάκι για να το πω με ένα κλισέ από τα παλιά.

Ο πρώην είδε τον νυν;

Επίσκεψη-αστραπή μαθαίνω ότι πραγματοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο γραφείο του Νίκου Βούτση, στο ισόγειο του κτιρίου του Κοινοβουλίου, αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου ο τελευταίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι θα λάμβαναν αντίγραφο της δικογραφίας για το C4I. Δεν θα εξέπληττε το ενδιαφέρον του Μεϊμαράκη, αφού ο περίφημος μάρτυρας Ευάγγελος Βασιλάκος ήταν την προηγούμενη δεκαετία «δικός του άνθρωπος» στο «Πεντάγωνο». Αν και δεν μου επιβεβαιώνουν αρμοδίως ότι υπήρξε συνάντηση, ωστόσο, οι πηγές μου επιμένουν ότι είδαν τον «Βαγγέλα», όπως τον αποκαλούν στη ΝΔ, να μπαίνει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Τώρα συναντήθηκε, δεν συναντήθηκε με τον Βούτση, θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Οι επικίνδυνοι πρώην σύντροφοι

Το αλίευσα στο iskra.gr και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος κάλεσε, λέει, σε απολογία αύριο τον Θανάση Γούναρη, πρόεδρο του Κόμματος Πειρατών Ελλάδος, την Αυγή Βουτσινά, μέλος του κινήματος ΑΛΑΝΥΑ και τον Αντώνη Μαυρομμάτη, μέλος της ΛΑΕ για τη δράση τους και τη συμμετοχή τους στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, που – για να το πω κομψά – απηχεί τις απόψεις της ΛΑΕ, «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι βαρύτατες, αφού πλέον επιδίδεται σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού που θυμίζει παλιές ανώμαλες πολιτικά περιόδους». Παρεμπιπτόντως, η κυρία που θεωρείται επικίνδυνη για το πολίτευμα είναι η κυρία που είχε πετάξει μια κότα στον κήπο του Μαξίμου. Τρομερά απειλητικό για το πολίτευμα, δεν το συζητώ.