Την ύπαρξη του Ευάγγελου Βασιλάκου αγνοούσα ως τη στιγμή που «έσκασε» η είδηση της κατάθεσής του για την υπόθεση C4i, που παραπέμφθηκε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσαν πιθανότητα έχει  δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4i από τον Χριστοφοράκο».

Ο κ. Βασιλάκος είναι σημαντικό πρόσωπο, όπως διαπιστώνω από το βιογραφικό του (ως το 2010) που εντόπισα στο Internet: σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων (ΝΔ) Λεωνίδα Κουρή (1992-94) και του βουλευτή (ΝΔ) Μανώλη Κεφαλογιάννη (1996-97). Συνεργάτης στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ (1997-2001), υπεύθυνος για την τελική διαμόρφωση του εκλογικού προγράμματος της ΝΔ (2000), διευθυντής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ (2004-06), γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (2006-10). Πρόκειται δηλαδή για υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της ΝΔ της νεοκαραμανλικής εποχής που κλήθηκε να καταθέσει για σύμβαση που υπογράφηκε το 2003, επί ΠαΣοΚ, τρία χρόνια προτού αναλάβει ο ίδιος και κατέθεσε επιπλέον τα παρακάτω καταπληκτικά:

«Από την εμπειρία μου στη θέση του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλες ανεξαιρέτως οι εξοπλιστικές προμήθειες ενέχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό διαφθοράς… Θεωρώ αφελή τον οποιονδήποτε θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια. …Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Αμυνάς τους. …Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς ακόμη και σήμερα …Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας διακατέχονται από τη νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι, αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ – θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών».

 

Τις υποτιθέμενες γνώσεις του για υπουργούς-πρωθυπουργούς δεν μπορεί παρά να τις απέκτησε το 2006-10 δίπλα στους Μεϊμαράκη – Βενιζέλο επί Καραμανλή – Παπανδρέου αλλά προφανώς ο ανακριτής θεωρεί ότι ο κ. Βασιλάκος διαθέτει έγκυρες γνώσεις και για πριν και για σήμερα, αφού στέλνει στη Βουλή την κατάθεσή του – πρόκειται για ισχυρότατο πλήγμα της Δικαιοσύνης ενάντια στο πολιτικό σύστημα της χώρας: κατηγορείται όλο, συλλήβδην και διηνεκώς, στο ανώτατο επίπεδο, απολύτως διεφθαρμένο. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα του θερισμού των θυελλών που σπέρνει η κυβέρνηση, νομίζοντας ότι θα παρασύρουν μόνο τους αντιπάλους της.