Ξεκινώ με μια επανεμφάνιση που προκαλεί ενδιαφέρον και θα συζητηθεί. Μιλώ για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που όλο το τελευταίο διάστημα δεν τον πολυακούσατε ή δεν τον πολυείδατε και οι κακές γλώσσες λένε πως αυτό μόνον τυχαίο δεν ήταν. Και το λένε διότι στο φόντο της παροχολογίας χωρίς αύριο του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως ο υπουργός Οικονομικών – που έχει εικόνα των αριθμών καλύτερα από όλους – δεν υπερασπίστηκε με θέρμη τη στρατηγική των ημερών. Πάντως, χθες ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στην – όχι και τόσο κοντινή στη Βουλή – Μυτιλήνη, σε κομματική εκδήλωση με θέμα το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης. Μακριά πάντως και με ασφάλεια από την μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα.

Ωρα Τσίπρα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός καθυστερεί. Γενικώς φαίνεται ότι έχει ένα θέμα με τη διαχείριση του χρόνου, αν κρίνει κανείς και από το πόσο μιλά συνήθως στη Βουλή υπερβαίνοντας κατά πολύ τους προβλεπόμενους χρόνους, κάτι που δεν μπορεί ούτε ο Βούτσης να ελέγξει παρότι με αλλαγή στον Κανονισμό έχει δώσει άνεση χρόνου για την Ωρα του Πρωθυπουργού – δέκα λεπτά για τον ερωτώντα και είκοσι λεπτά για τον Πρωθυπουργό. Ομως και αυτοί οι χρόνοι χθες καταπατήθηκαν. Η περίπου 45λεπτη καθυστέρηση του Τσίπρα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής, που ήταν ήδη στο βήμα κάνοντας μια προ ημερησίας διατάξεως αναφορά στην Εθνική Αντίσταση 1941-44, να διακόψει τη συνεδρίαση μέχρι να έρθει ο Πρωθυπουργός! Λίγη ώρα αργότερα εκνευρισμός επικρατούσε στο καφενείο της Βουλής. Μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Γρήγορα μια τυρόπιτα στο γραφείο του Πρωθυπουργού»…

Για καφέ με τα ΜΑΤ

Χθες, πάντως, συζήτησαν στη Βουλή για την ανομία και όπως είδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο. Από την αντιπαράθεση δεν έλειψαν οι «μπηχτές» και το «πνεύμα»: «Μη σας βάζουν οι επικοινωνιολόγοι σας να κάνετε δηλώσεις 200 μέτρα από το σπίτι μου και να μου λέτε να περπατήσω στην Κυψέλη. Αν έρχεστε από τη γειτονιά χτυπήστε το κουδούνι», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ο Τσίπρας με αφορμή την επίσκεψή του προ ημερών στην Κυψέλη. «Φοβάμαι ότι και να ήθελα να φτάσω σπίτι σας θα είχα μια δυσκολία από τις κλούβες που το φυλάνε», του απάντησε εκείνος, με τον Πρωθυπουργό να επανέρχεται αργότερα λέγοντάς του ότι «δεν ήρθατε γιατί έχω κλούβες των ΜΑΤ» και τον κάλεσε να έρθει σπίτι του για καφέ: «Σας καλώ να έρθετε, κλούβα δεν θα δείτε», επέμεινε. Αλλωστε, όπως είπε σε άλλη στιγμή του διαλόγου τους, «η Αθήνα δεν είναι Γκόθαμ Σίτι», παραπέμποντας στην πόλη της ανομίας του Μπάτμαν. Πάντως και κλούβες έχει η Ηρώδου Αττικού και για καφέ δεν μπορείς να πας.

Ευρω-παρέμβαση

Χθες, εν τω μεταξύ, τρεις ευρωβουλευτές παρενέβησαν για την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας σε 10 χρόνια φυλάκιση με αφορμή την πλαστογράφηση του απολυτηρίου του δημοτικού. Μάλιστα προχώρησαν και σε κοινή δήλωση. Ο λόγος για τους Νίκο Ανδρουλάκη, Μιλτιάδη Κύρκο και Τάκη Χατζηγεωργίου (του ΑΚΕΛ). «Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη τιμωρίας όσων διορίστηκαν παράνομα στο Δημόσιο και πλαστογράφησαν έγγραφα. Ο σεβασμός των νόμων αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Κράτους Δικαίου όπως και η αναλογικότητα των ποινών», τόνισαν και συμπλήρωσαν: «Καλωσορίζουμε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και ζητάμε να κινηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την αναθεώρηση αυτής της δρακόντειας απόφασης».

Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τσουλάει τόσο

Μερικά νέα τώρα που έμαθα από Ευρώπη και Αριστερά. Στις 27 Νοεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η Προοδευτική Συμμαχία (χώρος διαλόγου ευρωβουλευτών από Αριστερά – Σοσιαλιστές – Πράσινους) διοργανώνει εκδήλωση με τους προέδρους των τριών Ευρωομάδων Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά, GUE/NGL), Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές, S&D), Σκα Κέλερ (Πράσινοι, Greens/EFA). Θα ανοίξει την εκδήλωση ο Δημήτρης Παπαδημούλης και θα έχει ακόμα καλεσμένους ομιλητές από ΣΥΡΙΖΑ, Σιν Φέιν (Ιρλανδία), Generations (Κόμμα Μπενουά Αμόν, Γαλλία), ΡΑΖΕΜ (Πολωνία), ECOLO (Πράσινοι Βελγίου). Το «τρέχει» ο προεδρικός Γιάννης Μπουρνούς, έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στα διεθνή και παρότι δεν εξελέγη στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, κάνει ακόμη τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη. Πάντως, επειδή υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο από τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να φλερτάρει με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και να διεμβολίσει –λέμε τώρα – το PES, να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτα δρομολογημένο, ούτε όλες οι ενδοσυριζαϊκές τάσεις συμφωνούν. Γενικά πάντως έμαθα πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Το δικό τους σχέδιο είναι να υπάρξει ένα καινούργιο, «ενωτικό project» με κορμό την Αριστερά και τους πρόθυμους των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.

«Δεν θα μπορούσε να υπογραφεί καμία συμφωνία από την κυβέρνηση, αν θίγονταν με αυτήν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει ένα τέλος σε μία σοβούσα μακροχρόνια κρίση μεταξύ δύο γειτονικών χωρών, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και δίνει την ευκαιρία για να προχωρήσουν με πνεύμα φιλίας και συνεργασίας στον ευπαθή χώρο των Βαλκανίων, στον οποίο η χώρα μας έχει δεσπόζουσα θέση».

Γιάννης Αμανατίδης

Ρωτήστε και τον Καμμένο