Πόσοι έλληνες φίλαθλοι γνωρίζουν το άρθρο 19 των κανόνων ασφάλειας και προστασίας της UEFA;

Η πιθανότερη απάντηση είναι «κανένας». Στο πρόσφατο παιχνίδι της Μπάγερν με την ΑΕΚ στο Μόναχο, σε μία γωνία της Αρένας οι οπαδοί της βαυαρικής ομάδας είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε: «ΑΕΚ – Μπάγερν: 15€ για τους γηπεδούχους, 35€ για τους φιλοξενούμενους. UEFA άρθρο 19: Δεν αξίζει δεκάρα».

Οι Γερμανοί που ακολούθησαν την ομάδα τους στην Αθήνα ανάγκασαν την UEFA να καλέσει σε απολογία την ΑΕΚ. Στις 13 Δεκεμβρίου που θα εξεταστεί η υπόθεσή της, τα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πιθανότατα θα την υποχρεώσουν να επιστρέψει από 20 ευρώ σε κάθε γερμανό φίλαθλο που αγόρασε εισιτήριο για το ματς ΑΕΚ – Μπάγερν.

Το άρθρο 19 παράγραφος 3, που αναφέρεται στους κανόνες ασφάλειας και προστασίας των φιλάθλων, λέει μεταξύ άλλων πως «… οι τιμές των εισιτηρίων για τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας πρέπει να είναι ίδιες με τις τιμές που πλήρωσαν για τα ίδια εισιτήρια οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας».

Το ζήτημα για τους γερμανούς φιλάθλους δεν είναι οικονομικό, αλλά πρωτίστως ηθικό. Το κατά κεφαλήν εισόδημά τους σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 είναι 36.800 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τα 19.900 ευρώ των Ελλήνων.

Οι Γερμανοί είναι οπαδοί αλλά πάνω απ’ όλα είναι φίλαθλοι. Αγαπούν το ποδόσφαιρο ως άθλημα και προσπαθούν να το προστατεύσουν από την ακατάσχετη εμπορευματοποίηση.

Από την αρχή της σεζόν πιέζουν να καταργηθούν οι αγώνες τις Δευτέρες, που ευνοούν τα τηλεοπτικά δίκτυα αλλά όχι όσους πηγαίνουν στα γήπεδα. Γι’ αυτή την εβδομάδα είχαν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις ενόψει του δευτεριάτικου αγώνα της Νυρεμβέργης με τη Λεβερκούζεν.

Τελικά η διοργανώτρια Αρχή αποφάσισε χθες να καταργηθούν οι αγώνες τις Δευτέρες όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα συμφωνία για τα τηλεοπτικά. Η λίγκα έχει αντιληφθεί πως χωρίς φιλάθλους δεν νοείται πρωτάθλημα και τους αντιμετωπίζει ως τους καλύτερες πελάτες της και όχι ως στρατιώτες σε επιχείρηση εξολόθρευσης του εχθρού.