Αρχισαν τα καρφιά για την υπόθεση της εκτίναξης των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ έναντι φυσικού αερίου που της παρείχε η τελευταία την περίοδο 2015-2017.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030, κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα δεχόταν να συναλλάσσεται με μεταχρονολογημένες επιταγές, στην περίπτωση που εκείνος διέθετε μια βιοτεχνική επιχείρηση:

«Απευθύνετε την ερώτηση στο δικαστήριο. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ αυστηροποιούσε τους όρους πληρωμής. Εκδόθηκε, όμως, προσωρινή διαταγή και την ακύρωσε» απάντησε ο υπουργός.

Πρέπει να διευκρινιστεί, σύμφωνα και με όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της νέας διοίκησης της ΔΕΠΑ κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 στελεχών εταιρειών που συνδέονται με τη Βιομηχανία Λιπασμάτων της Καβάλας, ότι στις 12 Ιουνίου του 2017 η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) αποφασίζει και θέτει συγκεκριμένους όρους για τη συνέχιση της παροχής αερίου στην ELFE.

Αυτοί όριζαν προεξόφληση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων, μη συνδεδεμένων εταιρειών με ημερομηνία έκδοσης που δεν θα ξεπερνά την 31η Δεκεμβρίου του 2017 και εβδομαδιαία καταβολή ενός ελάχιστου ποσού προς απομείωση της συνολικής οφειλής.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ. Στις 10 Ιουλίου του 2017, όπως περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά, η ELFE καταθέτει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά της ΔΕΠΑ, με την οποία για πρώτη φορά αμφισβητεί τη νομιμότητα των χρεώσεων προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, «με σκοπό να υφαρπάξει προσωρινή δικαστική προστασία στον τόπο λειτουργίας του εργοστασίου, ελπίζοντας σε ενδεχόμενη πίεση της τοπικής κοινωνίας στην Καβάλα και επιδιώκοντας συνέχιση του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, χωρίς εξόφληση της διογκωμένης της οφειλής».

Στις 11 Ιουλίου του 2017 «ο όμιλος Λαυρεντιάδη», αφηγείται στη μηνυτήρια αναφορά η νέα διοίκηση, «πετυχαίνει την έκδοση προσωρινής διαταγής από τον δικαστή του Πρωτοδικείου Καβάλας, με την οποία η ΔΕΠΑ διατάσσεται να μη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην ELFE, υπό τον όρο η ELFE να προπληρώνει την εβδομαδιαία κατανάλωσή της με μεταχρονολογημένες επιταγές».

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2017 εκδίδεται η οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας, «με την οποία διαγνώσθηκε η προφανής αναρμοδιότητα του δικαστηρίου να κρίνει τη διαφορά και η υπόθεση παραπέμπεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών», σημειώνεται πάλι στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς.

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ. Ακολούθησαν τέσσερις απόπειρες της ELFE για λήψη προσωρινής διαταγής. Στην πρώτη το Μονομελές Πρωτοδικείο την απορρίπτει και στις επόμενες η βιομηχανία προσθέτει το επιχείρημα πως θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου της Καβάλας έως την έκδοση απόφασης. Τελικά, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, στις 11 Οκτωβρίου ο δικαστής απορρίπτει το αίτημα, αλλά σημειώνει στη διάταξή του ότι «διευκρινίζεται ότι ισχύει η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας έως την έκδοση απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης».

Στις 25 Οκτωβρίου του 2017 συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Κατά πληροφορίες, τον Φεβρουάριο του 2018 εκδίδεται τελικώς η απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ELFE μπορεί να συνεχίζει να προμηθεύεται αέριο παραδίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές.

Για τη διάταξη της 11ης Οκτωβρίου η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ στη μηνυτήρια αναφορά της προς την εισαγγελέα, επίσης, παρατηρεί: «Σας καταγγέλλουμε διά της παρούσας μηνυτήριας αναφοράς και άλλα συναφή που σχετίζονται με κάποια – επιεικώς χαρακτηριζόμενη – περίεργη προσωρινή διάταξη προέδρου του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία διεύρυνε έτι περαιτέρω την περιουσιακή ζημία της εταιρείας μας».

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Αξίζει να τονιστεί ότι αντίστοιχο υπαινιγμό έκανε και ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΠΑ με επιστολή του στις 10 Νοεμβρίου του 2017 προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν εκείνος στις 3 Νοεμβρίου έστειλε στον Αρειο Πάγο δημοσιεύματα απογευματινής εφημερίδας τα οποία επικαλούμενα δήθεν επιστολή εργαζομένων της Δημόσιας Επιχείρησης έφεραν τη Βιομηχανία Λιπασμάτων της Καβάλας να μπαίνει στο στόχαστρο απόκτησής της από τούρκο επενδυτή, ο οποίος μάλιστα επιδίωκε να προκαλέσει κρίση και λουκέτο στο εργοστάσιο για να το εξαγοράσει έναντι ευτελούς τιμήματος.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων της ΔΕΠΑ διέψευδε στον Παπαγγελόπουλο την ύπαρξη τέτοιας επιστολής και σημείωνε ότι «το επίμαχο δημοσίευμα εγείρει ποικίλα ερωτηματικά» καθώς τότε αναμενόταν η έκδοση της δικαστικής απόφασης (σ.σ.: εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018).

Ο Σταθάκης στη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεών του επιτέθηκε στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας «φαντασιώσεις» τις αναφορές της περί σκανδάλου της ΔΕΠΑ.

Με απάντησή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρεί ότι ο Γιώργος Σταθάκης δεν είπε στις δηλώσεις του «με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε ο Θεόδωρος Κιτσάκος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ όταν προηγουμένως είχε θητεύσει ως στέλεχος της ELFE», αλλά και «γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ το χρέος της βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ εκτοξεύτηκε κατά 50 εκατ. ευρώ».