Λοιπόν, για όποιον απουσίαζε τις τελευταίες ημέρες, αυτό που συνέβη μετά την πορεία του Πολυτεχνείου είναι ότι κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους συμφωνούμε πως «ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε πολλά επίπεδα» χρησιμοποίησαν λάθος τρόπο για να το πετύχουν. Το σταυρόλεξο των κοινωνικών ανισοτήτων θέλουν να λύσουν στην πραγματικότητα και οι κουκουλοφόροι, αλλά δυστυχώς επέλεξαν την ωμή βία για να «ανυψώσουν αυτό το υπέροχο πλάσμα που λέγεται άνθρωπος στο βάθρο που του πρέπει».

Οχι, λάθος, αυτό είναι από δήλωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του αντεισαγγελέα Ντογιάκου. Οι προχθεσινές καταστροφές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επειδή οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να δείξουν την ταυτότητά τους στους κουκουλοφόρους. Και, επιπλέον, επειδή δεν ξέρουν να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Ψέματα, κι αυτό από παλαιότερες δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα είναι, σχετικά με τις ευγενείς δράσεις των αντιεξουσιαστών και του Ρουβίκωνα. H σωστή απάντηση είναι ότι οι ταραχές του Σαββατόβραδου προκλήθηκαν από τους ίδιους που είχαν προπηλακίσει λίγες ώρες νωρίτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την αμερικανική πρεσβεία και την προηγουμένη το πρωί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν προσπαθήσει να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Κάποιους «φασίστες, μια εν δυνάμει φασιστική μειοψηφία», όπως δήλωσε ένας εκ των προπηλακισθέντων, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Μανιός. Κι αν δικαιούται κάποιος να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, είναι ο Μανιός.

Με τον χαρακτηρισμό αυτό διαφωνούν όμως μέλη της Λαϊκής Ενότητας, που δεν εμποδίστηκαν να καταθέσουν στεφάνι. Τι σόι φασίστες είναι λοιπόν αυτοί που τα βάζουν μόνο με τους συριζαίους; Μήπως τους βάζει η Νέα Δημοκρατία, για να τους αποσύρει όταν αναλάβει την εξουσία; Μήπως είναι εγκάθετοι του Σημίτη; Εχει να πει κάτι επ’ αυτού ο Βαρουφάκης, που με το σύνθημά του «τότε τα τανκς, τώρα τα funds» έδωσε μια νέα διάσταση στις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου;

Ακούγεται συχνά ότι η βία δεν έχει θέση σε αυτές τις εκδηλώσεις που, αντίθετα, πρέπει να θυμίζουν, να τιμούν και να ενώνουν. Μα όσο η βία στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή αντιμετωπίζεται με αφέλεια ή κατανόηση, όσο εξακολουθεί να γίνεται ανοιχτά ή υπαινικτικά διάκριση ανάμεσα στην «καλή» και την «κακή» βία, και όσο εκείνοι που προσφεύγουν σε βίαιες μεθόδους χαρακτηρίζονται απελπισμένοι ή φασίστες ανάλογα με την ταυτότητα των θυμάτων τους και με το ποιος κυβερνά, τόσο η βία θα διεισδύει σε όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας, απειλώντας, χλευάζοντας και υπονομεύοντας τη δημοκρατία.

Πριν από δύο χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια μέσα σε έναν μήνα από τότε που θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Εκτοτε ευτυχώς δεν το επανέλαβε. Γιατί το πρόβλημα είναι σύνθετο, η βία έχει βαθιές ρίζες, ούτε με απλουστεύσεις θα δοθεί λύση.