Οι βρεγμένοι σκοτεινοί δρόμοι δημιουργούν… κινηματογραφικό σκηνικό στην περιοχή του Λυκαβηττού. Τα αυτοκίνητα ανηφορίζουν αργά, προσεκτικά, με κατεύθυνση ένα σπίτι, χτισμένο απέναντι από το ξενοδοχείο St George Lycabettus. Η απόφαση του ζευγαριού να πραγματοποιήσει μαζί ένα μεγάλο κάλεσμα το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου με αφορμή τα γενέθλιά τους ξάφνιασε ευχάριστα. Οι προτροπές φίλων να αλλάξουν την ημερομηνία λόγω πιθανών επεισοδίων για την επέτειο του Πολυτεχνείου τούς άφησαν μάλλον αδιάφορους. Οι άνθρωποι άλλωστε έχουν πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό. Το μοντέρνο κτίριο υποδεχόταν τους καλεσμένους με φόντο τον λόφο του Λυκαβηττού. Οι περισσότεροι (ιδιαίτερα αυτοί οι οποίοι κατοικούν στα βόρεια προάστια) απέφυγαν το κέντρο, ακολουθώντας τους παράπλευρους δρόμους και βέβαια την Εθνική Οδό, όπου είχε δημιουργηθεί νυχτερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αρκετοί από τους καλεσμένους έφτασαν μετά τα μεσάνυχτα. Οι τηλεοπτικές εικόνες με τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και κουκουλοφόρων στο Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια τους έκαναν να προσέλθουν με καθυστέρηση.

Το Κολλέγιο, η έκθεση, οι παραστάσεις

Το κάλεσμα στον Λυκαβηττό ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, συγχρόνως όμως χαμηλών τόνων αφού είχε να κάνει αποκλειστικά με στενούς αγαπημένους φίλους του ζεύγους. Οικοδεσπότες ο Μίλτος Καμπουρίδης και η Μαρίνα Βερνίκου. Δυνατές μουσικές (από δύο πολύ καλούς DJ), γνωστά πρόσωπα της πόλης, ωραίες γυναίκες ντυμένες με φορέματα «γεμάτα» παγέτες και πέτρες Swarovski. Οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους έσπευδαν κοντά στο μεγάλο τηλεσκόπιο, το οποίο βρίσκεται μπροστά στις τεράστιες τζαμαρίες, για να απολαύσουν υπέροχη θέα, από ψηλά, στην Αθήνα. Μια πόλη που έμοιαζε με ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι. Αργά το βράδυ, ο παρουσιαστής του «Survivor» Σάκης Τανιμανίδης προέτρεψε τον τραγουδιστή και επίσης παρουσιαστή Γιώργο Λιανό να διασκεδάσει με ελληνικές και διεθνείς επιτυχίες όσους από τους καλεσμένους παρέμειναν και μετά τις δύο τα ξημερώματα.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, το Grand Hyatt επί της Λεωφόρου Συγγρού  υποδεχόταν καλεσμένους, σε μια εκδήλωση για την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών. Στο Κολωνάκι, σε μία από τις παλαιότερες και γνωστότερες γκαλερί, την Αίθουσα Τέχνης Σκουφά 4, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Βασίλη Πέρρου, με τίτλο «Κιβωτός». Στο θέατρο Ριάλτο έγινε η πρεμιέρα της παράστασης «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή». Μία ακόμα πρεμιέρα. Το έργο παίζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια…

Από τα Εξάρχεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η επόμενη ημέρα ήταν διαφορετική. Οι κάτοικοι στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια ξύπνησαν με την έντονη μυρωδιά του καμένου και τις εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου. Συνάντησα ένα ζευγάρι, το οποίο επιμένει να κατοικεί στα Εξάρχεια, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι άνθρωποι συνέχιζαν να χαμογελούν ακόμη, παρά τις συνεχείς θλιβερές περιπέτειες. Πολύς κόσμος έδωσε το «παρών» το βράδυ τις Κυριακής, στην ενδιαφέρουσα παράσταση με την Εθνική ορχήστρα της Ρωσίας. Με έργα Προκόφιεφ, Γκλαζούνοφ και Σεν Σανς.