Επικίνδυνες δείχνουν να είναι οι εξελίξεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, στο επίπεδο της οικονομίας, καθώς η χώρα μπαίνει ξανά στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών για ξέπλυμα χρήματος, με αιχμή τα Xρυσά Διαβατήρια.

Μπορεί οι προβολείς στην παρούσα φάση να έχουν στραφεί στον «πόλεμο νεύρων» που επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύοντας να υψώσει εμπόδια στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά σε ένα άλλο μέτωπο χτυπά το καμπανάκι, επαναφέροντας – σε κάποιους – ακόμα και μνήμες 2013, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου 2018 η Κύπρος έχει μπει στη μαύρη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το πρόγραμμα Golden Visa. Η Κύπρος σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – τον οργανισμό που είναι ένας μεταξύ αυτών που δίνουν τις κατευθύνσεις ώστε μία χώρα να θεωρηθεί φορολογικός παράδεισος, κέντρο ξεπλύματος χρήματος, κ.λπ. – συγκαταλέγεται στις χώρες των οποίων το σχέδιο παραχώρησης ιθαγένειας σε επενδυτές που εφαρμόζει χαρακτηρίζεται επιρρεπές σε φοροδιαφυγή. Ο ΟΟΣΑ στην ανάλυσή του συμπεριέλαβε 100 σχέδια παραχώρησης βίζας και διαβατηρίων σε ξένους αντί επενδύσεων, εντοπίζοντας σημαντικούς κινδύνους σε 21 από αυτά, μεταξύ των οποίων και τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, στην οποία αναφέρονται οι χώρες που θεωρείται ότι λειτουργούν συστήματα υψηλού κινδύνου σε σχέση με τα πρότυπά του για ανταλλαγή πληροφοριών, υπάρχουν μόνο τρία ευρωπαϊκά κράτη – η Μάλτα, η Κύπρος και το Μονακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των Χρυσών Διαβατηρίων στην Κύπρο κάθε άλλο παρά «φθηνό» μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού το καθένα στοιχίζει επενδύσεις δύο εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και εταιρείες, πλην των εξόδων των επώνυμων και ισχυρότατων δικηγορικών γραφείων που αναλαμβάνουν τις σχετικές διατυπώσεις…

Στην πραγματικότητα, οι Χρυσές Βίζες έχουν γίνει η «ατμομηχανή» της κυπριακής οικονομίας, αποφέροντας δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι η κινητήριος δύναμη για τις κατασκευές πολυτελών κτιρίων και έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα πόλεων, όπως η Λεμεσός, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο του νησιού, που συγκεντρώνει την πλειονότητα των ξένων επενδυτών, κυρίως των Ρώσων…

Προειδοποιήσεις. Επισημαίνεται ότι πηγές των Βρυξελλών μιλούσαν από τον Μάιο στα «ΝΕΑ» για εκνευρισμό της Κομισιόν, ιδιαίτερα απέναντι στην Κύπρο και τη Μάλτα, για το ζήτημα Golden Visa, μιλώντας για προγράμματα που προσφέρουν «στεγνό καθάρισμα» σε (ρωσικά κυρίως) χρήματα από παράνομες ενέργειες, μέσω χορήγησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Η επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, μέσω των «Financial Times» προειδοποιούσε επίσης για αυστηρό έλεγχο τα προγράμματα «πώλησης υπηκοοτήτων». Το κυπριακό πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων στοχοποιήθηκε ιδιαίτερα λόγω των «χαλαρών διαδικασιών» επιλογής επενδυτών, τα οποία εκτιμάται ότι ανοίγουν τον δρόμο σε άτομα που διώκονται ποινικά από τις χώρες τους να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια. Και όσο και αν η ΕΕ μπορεί να κατηγορηθεί για «επιλεκτική ευαισθησία» και στοχοποίηση συγκεκριμένων χωρών, οι κίνδυνοι για τη Λευκωσία είναι υπαρκτοί.

Η Κύπρος δεν γλίτωσε ούτε από τις αμερικανικές Αρχές, αφού ήδη η Λευκωσία έχει μπει στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο ΟΟΣΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για τη μετατροπή της ιθαγένειας σε εμπορεύσιμο αγαθό, ενώ η Transparency International και η Global Witness, σε κοινή έκθεσή τους αναφέρουν ότι η ΕΕ είχε αποκτήσει περίπου 100.000 νέους κατοίκους και 6.000 νέους πολίτες μέσα σε 10 χρόνια μέσα από τα προγράμματα ιθαγένειας που «περιβάλλονται από μυστικότητα».