Διάσημη παγκοσμίως χάρη στην ελληνική μυθολογία, η λίμνη Στυμφαλία αξίζει ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή με τα παιδιά, καθώς απέχει μόλις 145 χλμ. από την Αθήνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 625 ανάμεσα σε τέσσερα βουνά: τη Ζήρεια, τον Ολίγυρτο, το Μαυροβούνι και τον Γαβριά. Ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 καθώς θεωρείται σπάνιος υγροβιότοπος φιλοξενώντας περισσότερα από 130 είδη ορνιθοπανίδας. Ανάμεσα στα άλλα, τον λευκοτσικνιά, τον πορφυροτσικνιά, τον καλαμόκιρκο, την πετροπέρδικα, τη χαλκόκοτα, τον νυχτοκόρακα. Το είδος που δεν διαθέτει πια είναι οι… στυμφαλίδες όρνιθες. Σύμφωνα με τη μυθολογία τις εξολόθρευσε ο Ηρακλής στον έκτο άθλο του, πρώτα χτυπώντας το χάλκινο κρόταλο που του έδωσε η Αθηνά για να εμφανιστούν και στη συνέχεια ρίχνοντας τα βέλη του. Η περιοχή που εκτυλίχθηκε ο μύθος ονομάζεται Πάτημα του Ηρακλή και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη, στον δρόμο προς τον Φενεό Κορινθίας.

Περισσότερα για την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, θα μάθετε στο τοπικό Μουσείο Περιβάλλοντος. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής! Για τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί: α) Προβολές επιλεγμένων ταινιών animation μικρού μήκους (2/12, 11.00), ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Μικρό οδοιπορικό στη Στυμφαλία» (1997, 24′) στις 8 Δεκεμβρίου (12.00) και γ) χριστουγεννιάτικη γιορτή με τίτλο «Με της γης τα στολίδια… φυλαχτά και παιχνίδια!» (15/12 στις 12.00). Πληροφορίες στο τηλ. 27470 22296 (http://www.piop.gr).

Το μαγευτικό τοπίο θα το απολαύσετε καλύτερα περπατώντας στα μικρά μονοπάτια που οδηγούν στα ερείπια της αρχαίας Στυμφάλου. Επίσης, οδηγώντας προς τον Ολίγυρτο θα βρείτε σημεία πανοραμικής θέας που κόβει την ανάσα!