Σε ένα από τα πιο δύσκολα Σαββατοκύριακα της χρονιάς – εκείνο της 17ης Νοεμβρίου – αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις προτάσεις μας για τους μικρούς μας φίλους και ο κίνδυνος επεισοδίων και δυσκολίας στις μετακινήσεις έχει οδηγήσει αρκετούς φορείς να μην εντάξουν δράσεις τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που είναι έτοιμοι να υποδεχτούν εκείνους που  επιδιώκουν διαφορετικές εμπειρίες για τις ημέρες που δεν έχουν σχολείο κι είναι έτοιμοι από το να παρακολουθήσουν τα αστέρια από τις κορυφές των Αλπεων ώς το να δημιουργήσουν από χαρτιά, ένα βήμα πριν καταλήξουν στην ανακύκλωση.

Κινηματογράφος. Το KinderDocs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους, είναι για τρίτη χρονιά παρόν στην Αθήνα και την Κυριακή προτείνει ένα υπέροχο μάθημα αστρονομίας από τις ελβετικές Αλπεις συντροφιά με μια παρέα μαθητών του δημοτικού σχολείου και την αστροφυσικό Στεφανί Ζινό. Η Μεγάλη Εκρηξη, η δημιουργία των αστεριών, τα σουπερνόβα, οι μαύρες τρύπες αποκαλύπτονται μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις στη φύση, αλλά και αθώες ερωτήσεις στην ελβετικής παραγωγής ταινία της Καμίλ Μπουντέν «Children of the Universe». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την αστροφυσικό δρ Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού. Η ταινία είναι γαλλόφωνη, θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και άνω.

Στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, την Κυριακή από τις 12.00 έως τις 14.00. Συμμετοχή: 3 ευρώ για παιδιά και 6 ευρώ για ενηλίκους.

Eργαστήριο. Και τώρα που οι στοίβες με τα παλιά περιοδικά, τις εφημερίδες και τα διαφημιστικά φυλλάδια κοντεύουν να φτάσουν στο ταβάνι; Μήπως μπορούν να κοπούν, να κολληθούν, να μεταμορφωθούν σε πολύχρωμα κολάζ και παιχνίδια και να ανακυκλωθούν με έναν τρόπο διαφορετικό και πρωτίστως δημιουργικό; Χωρίς όριο ηλικίας, παιδιά και γονείς σε ομάδες 15 ατόμων υπό τις οδηγίες της εικαστικού Χριστίνας Τσινισιζέλη δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν τη φαντασία και τις δυνατότητές τους.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο παιδικό εργαστήρι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το Σάββατο από τις 17.00 έως τις 20.00, ανά μία ώρα. Δωρεάν συμμετοχή με απαραίτητη δήλωση. Για τις ομάδες των 17.00 και 18.00 οι δηλώσεις ξεκινούν στις 16.30. Για την ομάδα των 19.00 στις 18.30.