Δευτέρα βραδάκι, και πολλά μάτια ήταν στραμμένα στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ – επέτειος ενός έτους του Κινήματος Αλλαγής γαρ. Οι άνθρωποί μου είδαν αρκετά και ενδιαφέροντα. Κατ’ αρχάς, μιλούν για πετυχημένη εκδήλωση με πολύ κόσμο. Επειδή πάντως την παράσταση έκλεψε η χειραψία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, να σας πω πως δεν ήταν η πρώτη έπειτα από πολύ καιρό. Εχουν ξανασφίξει τα χέρια στις εκδηλώσεις του φορέα κατά την τελευταία περίοδο. Γενικά, όταν βρίσκονται χαιρετιούνται – είναι θέμα αστικής ευγένειας -, παρότι οι σχέσεις τους παραμένουν σε χαμηλό βαρομετρικό. Η Φώφη Γεννηματά πάντως κατά την είσοδό της και εν μέσω χειροκροτημάτων χαιρέτησε τους πάντες. Οι παρατηρητές μου στάθηκαν στην κοινή φωτο-πόζα με τον Γιάννη Σγουρό, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής. Ενημερωτικά και ο υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα Παύλος Γερουλάνος έτυχε θερμής υποδοχής και έβγαλε και μπόλικες φωτογραφίες με φαν του.

Ποταμική κληρονομιά

Ανάμεσα σε ιστορικά στελέχη, όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης, αλλά και την κλασική γεννηματική φρουρά (Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος), εθεάθη να κάθεται μόνος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. Ως γνωστόν, μετά την περιπέτειά του με τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει απέλπιδες προσπάθειες να εγγραφεί στο κάδρο του Κινήματος Αλλαγής. Μουσικά το όλο event επενδύθηκε με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Φίλιππο Πλιάτσικα και Μίλτο Πασχαλίδη. Το τσιγάρο επίσης απαγορευόταν ρητώς. Ο Πορτοκάλογλου και η αντικαπνιστική πειθαρχία θα έλεγε κάποιος πως είναι η κληρονομιά που άφησε Το Ποτάμι στο Κίνημα Αλλαγής.

Σύνταγμα και Κύκλος

Η μέρα σήμερα προσφέρεται για συνταγματολόγους, αφού ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση για την εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος έχει και με το thinκ tank του (Κύκλος) εκδήλωση το απόγευμα στις 6 στο Divani Caravel με τίτλο «Οι προϋποθέσεις της αναθεωρητικής συναίνεσης και οι κίνδυνοι του συνταγματικού λαϊκισμού». Να θυμίσω απλώς πως Ευάγγελος και Φώφη είχαν συναντηθεί την προηγούμενη Παρασκευή με θέμα ακριβώς αυτό.

Οι Σέρβοι ξέρουν

Το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καλεσμένος του σέρβου προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οπως ενημερώθηκα, το κλίμα ήταν θερμό – σας έγραψα και χθες άλλωστε για τις στενές σχέσεις που διατηρούν. Γενικώς, ο γαλάζιος πρόεδρος έτυχε θερμής αντιμετώπισης στο ταξίδι του εκεί. Το λέω γιατί έδωσε και συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε σε μια μικρή αίθουσα του ξενοδοχείου Metropol που φέρει το όνομα «Οδυσσέας Ελύτης». Μου μετέφεραν δε ότι ο δημοσιογράφος ήταν πολύ καλά διαβασμένος στα της ελληνικής Ιστορίας και επέμεινε πολύ σε ερωτήσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αντιμετωπίζοντας τον Κυριάκο ως εκπρόσωπο της βενιζελικής παράδοσης. Γενικότερα ο Βενιζέλος είναι μία από τις ιστορικές προσωπικότητες που θαυμάζουν μέχρι σήμερα στη Σερβία.

Ανταλλάγματα

Με ριπές κατά της ΝΔ, που τη Δευτέρα εξήγγειλε κίνητρα για την προώθηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπου συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος των ταξί, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος παρεμβαίνει στην προεκλογική παροχολογία παίρνοντας το μέρος του φίλου του Χρήστου Σπίρτζη, που τον στήριξε πριν από λίγες μέρες στη δικαστική διαμάχη του με την Beat. Λογικό μού ακούγεται.

Δωρεάν στα ΜΜΜ

Δεν ξέρω εάν αποτελεί και μέτρο για την αυτοπροστασία τους, αλλά δωρεάν θα μπορούν στο εξής να μετακινούνται αστυνομικοί και πυροσβέστες στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία κ.ά.), όπως ανακοίνωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη κατά τη χθεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.

Ασυλο στην Ουγγαρία

Οι αστυνομικοί βρήκαν τελικά τα ίχνη του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρομαι στον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος – με ανάρτησή του χθες στο Facebook – ανακοίνωσε πως βρίσκεται στη Βουδαπέστη και πως έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ουγγαρία. Λέει μάλιστα πως έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, ενώ σημειώνει ότι πάντα θα είναι «πιστός στην “υπόθεση της Μακεδονίας” και δεν θα τα παρατήσει ποτέ». Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών για υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Επρεπε μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα να παρουσιαστεί στις φυλακές, αλλά δεν το έπραξε.

Χωρίς τους πυρόπληκτους

Πόλεμος γαλάζιων και συριζαίων βουλευτών χθες στη Βουλή. Οι νεοδημοκράτες αντέδρασαν επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποδέχθηκε τη πρότασή τους να κληθούν οι φορείς των πυροπλήκτων της Αττικής στην Επιτροπή Οικονομικών όπου συζητήθηκαν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου τραγικού καλοκαιριού. Ο Καράογλου της ΝΔ ζήτησε μια επιπλέον συνεδρίαση ώστε να έρθουν και οι φορείς των πυροπλήκτων, ενώ με την πρόταση συμφώνησαν ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων. Οι συριζαίοι όμως αντέτειναν ότι η διαδικασία κύρωσης ΠΝΠ προβλέπει, σύμφωνα με τον Κανονισμό, μια και μόνη συνεδρίαση και ότι δεν αλλάζει το περιεχόμενο ώστε να χρειάζεται η κλήση κοινωνικών φορέων. Το κλίμα οξύνθηκε, με τον Βλάχο της ΝΔ να φωνάζει στον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μπγιάλα ότι «μόλις αποκλείσατε τους εκπροσώπους των πυροπλήκτων να έρθουν να σας πουν ότι ύστερα από 4 μήνες δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα».