Oι μαύρες ελβετικές σοκολάτες Villars δίπλα σε ένα φλιτζάνι αρωματικό καφέ φίλτρου ή τον εσπρέσο δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές για την εποχή, οι περισσότεροι όμως αισθανόμαστε ήδη να μας πλησιάζει με έναν μαγικό τρόπο, η γλυκιά αύρα των Χριστουγέννων.

Βρισκόμουν πριν από μερικές ημέρες σε πολύ γνωστό κατάστημα της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες και το υπαλληλικό προσωπικό είχαν μια μικρή «διαμάχη» μεταξύ τους για το αν θα έπρεπε να «βγάλουν» αρκετά νωρίτερα στα ράφια χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ακολουθώντας έτσι τις συνήθειες των μεγάλων καταστημάτων στις μητροπόλεις του πλανήτη. Νομίζω ότι σε μια ελληνική πρωτεύουσα γεμάτη προβλήματα, υποφωτισμένη, βρώμικη (ακόμα και στους πλέον ακριβούς δρόμους στο κέντρο «πατάς» πάνω σε ακαθαρσίες) με πολλούς αστέγους να απλώνουν τα στρώματά τους επί της Πανεπιστημίου έξω από ιστορικά ξενοδοχεία και πασίγνωστα κοσμηματοπωλεία (οι άνθρωποι, αισθάνονται κάποια σιγουριά εκεί, λόγω των ομάδων security), οι νότες αισιοδοξίας είναι απαραίτητες.

Ο ζεστός καφές και οι δημοφιλείς ελβετικές σοκολάτες αποτελούν μικρές γλυκές αμαρτίες. Οταν μάλιστα σε ένα χαριτωμένο λιλιπούτειο αθηναϊκό café της οδού Κολοκοτρώνη διαβάζεις με την ησυχία σου το βιβλίο «The Price of Everything». Ενα βιβλίο όλο χρώματα και έργα τέχνης από τους σημαντικότερους εικαστικούς της εποχής μας. Κοιτάζω έξω από την τζαμαρία. Κάποιοι κυκλοφορούν με shopping bags. Ανάμεσά τους μια ομάδα ισχυρών ανθρώπων από το Κατάρ. Η μυθική συλλογή κοσμημάτων της οικογένειας Αλ Τάνι εκτίθεται ήδη σε Μουσείο της χώρας και στις ΗΠΑ.

Fashion shows και

το βιβλίο Μαυρωτά

Οι ημέρες που έρχονται έπειτα από μια «κάμψη» που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα είναι γεμάτες από μικρά και μεγάλα γεγονότα. Μερικά γίνονται απλά για «δημόσιες σχέσεις» ή για καθαρά εμπορικούς λόγους, όταν μάλιστα πλησιάζει η ωραιότερη γιορτή του χρόνου. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεχώρισα το fashion show (για το καλοκαίρι του 2019) του διάσημου Zuhair Murad.

Στη διάρκεια του Athens Xclusive Designers Week πραγματοποιήθηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες επιδείξεις μόδας. Η παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Μαυρωτά, ενός ανθρώπου ο οποίος προσφέρει χρόνια τώρα σημαντικά στον χώρο της τέχνης, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δημιουργήθηκε πραγματικά το αδιαχώρητο. Το βιβλίο του Τάκη (εκδόσεις Πατάκη – το έχουν προλογίσει οι κυρίες Αρβελέρ και Δημουλά) με τίτλο «Τον λόγο έχει η τέχνη» γνωρίζει ήδη επιτυχία. Ομιλητές στην εκδήλωση ο ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, η πρόεδρος ΔΣ του ΚΠΙΣΝ Λυδία Κονιόρδου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος και ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας.

Ο κόσμος της μαγείας στη μεγάλη οθόνη

Μια ταινία με σκοτεινούς μάγους, περιπέτεια, σκηνές που κόβουν την ανάσα και διάσημους πρωταγωνιστές. Η Warner Bros σε συνεργασία με την Tanweer παρουσιάζει το φιλμ «Φανταστικά Ζώα: τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ». Η σκηνοθεσία είναι του Ντέιβιντ Γέιτς. Πρωταγωνιστούν οι Εντι Ρέντμεϊν, Κάθριν Γουάτερσον, Τζουντ Λο, Τζόνι Ντεπ, Κάλουμ Τέρνερ, Εζρα Μίλερκα. Κάποιοι από εμάς έχουμε την ευκαιρία στις 13 Νοεμβρίου να παρακολουθήσουμε ειδικές προβολές σε συγκεκριμένες ελληνικές αίθουσες. Οσοι ενδιαφέρονται πρέπει να ψάξουν στα sites των επιλεγμένων κινηματογράφων για να εξασφαλίσουν τα εισιτήριά τους. Ο κόσμος της μαγείας, θεαματικά σκηνικά και κορυφαίοι ηθοποιοί. Ακόμα και αυτή η ταινία φέρνει τα Χριστούγεννα πιο κοντά…