Εχετε μόλις γυρίσει από μια προπόνηση χιλιομέτρων. Νιώθετε αποκαμωμένοι από την προσπάθεια και τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί στα κόκκινα. Το στομάχι σας γουργουρίζει και θέλετε να φάτε ό,τι υπάρχει μπροστά σας. Αντί όμως να βάλετε μπόλικη τροφή στο πιάτο σας απαλλαγμένοι από τις τύψεις, μιας και κάψατε δεκάδες θερμίδες, προτιμήστε ένα… φερμουάρ στο στόμα σας! Αν κι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι πολλοί δρομείς χρησιμοποιούν το τρέξιμο ως μια καλή αφορμή για να βουτήξουν στο τέλος στις πίτσες, τα χάμπουργκερ και τις τηγανητές πατάτες, αυτή η τακτική οδηγεί μόνο στον διατροφικό γκρεμό. Κι αυτό γιατί συχνά υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καίνε και καταλήγουν να φάνε περισσότερο απ’ όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός για να αναπλάσει τον κατεστραμμένο μυϊκό του ιστό. Ή ακόμα κι αν οι ποσότητες είναι περιορισμένες, ίσως η ποιότητά τους να χωλαίνει. Πώς λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε την υπερφαγία μετά την προπόνηση; Το «Τρέχω» σας δίνει πέντε τρόπους!

1.      Σκεφτείτε καλά τις θερμίδες που κάψατε

Κάθε φορά που πάτε να ανοίξετε το στόμα σας για να φάτε κάτι μετά την προπόνηση, σκεφτείτε πόσο κόπο καταβάλατε για να κάψετε τις θερμίδες κι αν το σνακ αξίζει τη θυσία. Ερευνες έχουν δείξει πως οι δρομείς έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καίνε με το τρέξιμο και να υποεκτιμούν όσες προσέλαβαν με το φαγητό. Ας είστε ρεαλιστικοί όταν κάνετε τον απολογισμό σας. Φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα αν δοκιμάσετε ένα παγωτό πότε πότε. Αλλά προτιμήστε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και ένα γεύμα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες. Για να «πάει κάτω» όλο αυτό, ένα υγιεινό σμούθι θα κάνει τη δουλειά. Και μην ξεχνάτε να τρώτε με το πάσο σας. Οσοι δεν βιάζονται να μασήσουν το φαγητό τους, τρώνε λιγότερο και τελικά γλιτώνουν θερμίδες.

2.      Ρωτήστε τον εαυτό σας: Είμαι πραγματικά πεινασμένος;

Επειτα από κάθε προπόνηση, εκεί που ακούτε το στομάχι σας να γουργουρίζει, εσείς να ρωτάτε τον εαυτό σας: Πεινάω πραγματικά; Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε αυτήν την ερώτηση με ένα μεγάλο ναι, ίσως να ξεχάσατε να πιείτε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας. Είναι συχνό φαινόμενο να μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με της πείνας. Οπότε, πριν βουτήξετε κάποιο ωραίο σνακ, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και δείτε πώς αισθάνεστε μετά. Αν η κοιλιά σας είναι ακόμα άδεια, τότε πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάτι. Θυμηθείτε όμως πως έπειτα από ένα σύντομο τρέξιμο χρειάζεστε απλώς 150-200 θερμίδες, οπότε ένα γιαουρτάκι ή μια χούφτα ξηρών καρπών είναι το βάλσαμό σας. Αν καταβάλατε μεγαλύτερη προσπάθεια ή σηκώσατε βάρη στο γυμναστήριο, ίσως να χρειαστείτε κάτι παραπάνω για να καταλαγιάσει η πείνα σας.

3.      Μην παραλείπετε γεύματα

Αν αισθάνεστε επιθέσεις πείνας με το που μπαίνετε σπίτι, ίσως τότε να μην έχετε φάει αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα τακτικά γεύματα την ημέρα βοηθούν τα επίπεδα του σακχάρου σας να παραμένουν σταθερά. Επιπλέον θα έχετε μικρότερες πιθανότητες να τρώτε παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Το πόσες φορές πρέπει να κάθεστε στο τραπέζι εξαρτάται φυσικά από τις ανάγκες σας και τους στόχους σας. Ενας τρόπος για να γεμίζετε το στομάχι σας είναι να επιλέγετε φαγητό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, λαχανικά κ.ά. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» κατέδειξε ότι η πρωτεΐνη αφήνει ένα αίσθημα ικανοποίησης της πείνας μεγαλύτερο από τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.

4.      Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας πιο έξυπνα

Ενα κόλπο για να μειώσετε το αίσθημα της πείνας είναι να προγραμματίσετε κάποια προπόνησή σας πριν από ένα μεγάλο γεύμα. Δεν έχει σημασία αν προτιμάτε να ασκηθείτε πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό. Ο έξυπνος προγραμματισμός σάς δίνει την ευκαιρία να αναπληρώσετε τα επίπεδα ενέργειας με ένα εξαιρετικό γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να φάτε επιπλέον σνακ μεταξύ των γευμάτων και έτσι θα γλιτώσετε τις έξτρα θερμίδες.

5.      Μην τρέχετε απλώς για να «κερδίσετε θερμίδες» που μπορείτε να φάτε αργότερα

Συχνά βασανίζουν οι δρομείς τους εαυτούς τους με σκληρές προπονήσεις, που στην πραγματικότητα δεν απολαμβάνουν. Το μόνο που τους κρατάει στον δρόμο είναι να σκέφτονται τα γλυκά που θα έρθουν ως επιβράβευση αργότερα. Προσπαθήστε να αλλάξετε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Βρείτε κάτι άλλο που να γεμίζει το μυαλό σας, για παράδειγμα μια άλλη δραστηριότητα που σας αρέσει ιδιαίτερα και επικεντρώστε εκεί τις σκέψεις σας. Ετσι, σιγά σιγά θα γίνει η άσκηση αυτή αυτοσκοπός και όχι το φαγητό. Το πιο σημαντικό βέβαια στοιχείο είναι να ακούτε το σώμα σας. Αν είστε πραγματικά πεινασμένοι μην αγνοείτε το αίσθημα αυτό. Μάθετε να ερμηνεύετε τα σήματα του οργανισμού σας με σωστό τρόπο και να τα μεταφράζετε σε υγιεινό φαγητό που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς σας.