Είναι, αν όχι η παλαιότερη, σίγουρα μία από τις παλαιότερες διοργανώσεις σε όλη τη χώρα. Τα Αρκάδια διοργανώνονται φέτος στο Ρέθυμνο της Κρήτης για 78η χρονιά προσελκύοντας δρομείς όχι μόνο από το νησί, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι αγώνες που διοργανώνονται στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2018 από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και πολλούς τοπικούς συλλόγους πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως Α’ Αρκάδια το 1930 από τον ΑΟ Ατρόμητο Ρεθύμνου στο στάδιο της πόλης!

Στο αθλητικό πρόγραμμα του ερχόμενου Σαββατοκύριακου δεσπόζει ο ιστορικός Αρκάδιος Δρόμος των 22.400 μ. ο οποίος θα ξεκινήσει την Κυριακή 4/11 στις 11.10 από την ιερά μονή Αρκαδίου και θα περάσει από πολλά χωριά της περιοχής (Αμνάτος, Κυριάννα, Λούτρα, Πηγή, Αδελε, Τσεσμές) καθώς και τα προάστια Πλατανιάς και Περιβόλια για να φτάσει στο Ρέθυμνο, να διανύσει το παραλιακό μέτωπο κάτω από τη σκιά του φρουρίου της Φορτέτζας, να συνεχίσει εσωτερικά της πόλης και να τερματίσει στο στάδιο της Σοχώρας.

Εκτός από τον Αρκάδιο Δρόμο θα πραγματοποιηθούν και η μικρότερη γρήγορη κούρσα των 6.000 μ. και το παραδοσιακό κρητικό βόλι, ένα αγώνισμα που θυμίζει τη σύγχρονη σφαιροβολία, αναβίωσε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία και αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Η διοργάνωση των 78ων Αρκαδίων θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες της πόλης και της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, καθώς το πρωί της Κυριακής θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων, εντός του γηπέδου της Σοχώρας.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πολλά διαφορετικά αθλήματα, υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων εκπαιδευτών από τα αθλητικά σωματεία της πόλης. Επίσης θα πραγματοποιηθούν αγώνες με πατίνια, παιδική κούρσα 1.000 μέτρων που αφορά μαθητές και μαθήτριες σχολείων. Φέτος το αθλητικό καλαντάρι εμπλουτίζεται με τον αγώνα του δυναμικού βαδίσματος των 22.400 μ. επί της αρκάδιας διαδρομής και τους αγώνες δρόμου και σφαιροβολίας για αθλητές ΑμεΑ.