Η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης ξεκίνησε πολύ πριν από την ημέρα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Απλώς, από τότε επιταχύνθηκε. Τα στρατόπεδα είναι έτοιμα από καιρό και τώρα θ’ αρχίσουν τα ξεκαθαρίσματα, οι ανατροπές και τα (πολύ) χοντρά παιχνίδια εξουσίας στον παραπαίοντα κυβερνητικό συνασπισμό.

Το βασικό συμπέρασμα από την τελευταία περιπέτεια; Ο βασιλιάς Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον γυμνός. Φυσικά, προσπαθεί να μείνει ή τουλάχιστον να δείξει ψύχραιμος, αλλά η απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών να σηκωθεί και να φύγει από την κυβέρνησή του ήταν τόσο ξαφνική, που δεν μπορεί να τη σταθμίσει ακόμα και σήμερα. Ο λόγος; Δεν του είχε ξανασυμβεί.

Τα επιμέρους συμπεράσματα:

Πρώτον, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστον. Είναι ικανός να πουλήσει την ίδια τη… σκιά του για να μείνει στην εξουσία. Το είδαμε το καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα, το βλέπουμε και τώρα που η προστασία του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που του διασφαλίζουν την παραμονή στο Μέγαρο Μαξίμου, προέχει των πάντων. Μην έχετε δε καμία αμφιβολία ότι με την πρώτη ευκαιρία ο Πρωθυπουργός θα κάνει ξανά το ίδιο: δεν θα διστάσει να αδειάσει συνεργάτες του, ακόμα και τους πιο στενούς – που σήμερα αισθάνονται «κυρίαρχοι» – για το καλό του.

Δεύτερον, διαπιστώνουμε ότι ο Πάνος Καμμένος είναι πρωθυπουργεύων. Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα θυμίζει το τηλεπαιχνίδι του «αδύναμου κρίκου». Ο πιο καλός παίχτης, που έχει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει το παιχνίδι, διότι οι πιο αδύναμοι τον ρίχνουν στην άνοδό του. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ: το κόμμα του κ. Καμμένου είναι από τα πιο αδύναμα, αλλά κρατάει όμηρο τη χώρα κρατώντας όμηρο τον κ. Τσίπρα.

Η ασυλία του υπουργού Αμυνας σε ό,τι πει και ό,τι κάνει, λογικό είναι από κάποια στιγμή και μετά να τον αποθρασύνει. Και στο εξωτερικό το βλέπουν. Ο κ. Καμμένος ετοιμάζει τώρα την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, πριν καν ο κ. Τσίπρας οριστικοποιήσει τη δική του ημερομηνία επίσκεψης στη ρωσική πρωτεύουσα. Κανείς δεν ξέρει με ποιες ατζέντες επισκέπτονται οι δυο τους τη Ρωσία, με μόλις λίγες εβδομάδες διαφορά. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό το Μαξίμου να αγνοεί την ατζέντα του υπουργού Αμυνας. Αλλωστε, ποιος τολμά να τον ρωτήσει και πολύ περισσότερο να τον ελέγξει. Συμπέρασμα: Ο βασιλιάς δεν είναι μόνο γυμνός, αλλά πλέον είναι και ξεκάθαρα φοβισμένος.