Πολλά λέγονται, πολλά καταγγέλλονται και πολλά γράφονται για την παρούσα κατάσταση της ΕΡΤ. Ακόμη και τα μισά αν είναι ακριβή, η κατάσταση πρέπει να είναι πολύ κακή. Φαίνεται πως η ΕΡΤ έχει πάψει να είναι «ελληνική», είναι μάλλον συριζοσυνδικαλιστική. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ είχε πάντα προβλήματα διαφόρων ειδών. Θα θυμόσαστε, ασφαλώς, τις αμοιβές ορισμένων δημοσιογράφων οι οποίοι, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντα, αμείβονταν με τεράστια ποσά, μεγαλύτερα από την αμοιβή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι, συνεπώς, ανάγκη να αναρωτηθούμε: Είναι το είδος του επαγγέλματος που προσφέρεται για ατασθαλίες; Αν ναι, γιατί δεν συμβαίνει και στα ιδιωτικά κανάλια; Είναι το γεγονός ότι η ΕΡΤ είναι κρατική; Αν ναι, γιατί τέτοιας έκτασης ατασθαλίες δεν συμβαίνουν σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις; Είναι το γεγονός ότι στην ΕΡΤ εργάζονται πολλές και ωραίες κυρίες που προκαλούν ζαλάδες και αναταραχή στους υπολοίπους και δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά; Ισως, αλλά αυτό δεν είναι παράγοντας που έχει μακροχρόνια επίδραση. Μήπως φταίνε ο θόρυβος και τα καυσαέρια από τα αυτοκίνητα της Λεωφόρου Μεσογείων ή οι καμπάνες της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής; Μήπως κυκλοφορούν εκεί κοντά τα φαντάσματα των νεκρών που βρίσκονται στο Μνημείο των Πεσόντων της ΕΡΤ;

Τίποτα από αυτά ή άλλα παρόμοια, αγαπητέ αναγνώστη. Η απάντηση είναι απλή και μπορείτε να τη βρείτε παρατηρώντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Η ΕΡΤ έχει κάθε χρόνο μία επιδότηση 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πληρώνουμε εμείς αναγκαστικά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, είτε έχουμε τηλεόραση είτε όχι. Ετσι οι διοικήσεις, οι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ μπορούν να θερίζουν και να αλωνίζουν χωρίς να ανησυχούν για το μέλλον της εταιρείας. Αφού πληρώνουμε εμείς, γιατί να ανησυχούν οι κύριοι της ΕΡΤ; Γιατί να μην έχει τρία κανάλια; Γιατί να μην αλωνίζουν οι συνδικαλιστές;

Ετσι συμβαίνει σχεδόν πάντα. Οταν κάποιος άλλος πληρώνει, η κακοδιοίκηση, η σπατάλη, η αυθαιρεσία, οι συντεχνίες και άλλα άνθη του κακού ανθούν. Υπάρχει λύση για το πρόβλημα «ΕΡΤ»; Ασφαλώς. Μερικοί προτείνουν το λουκέτο, αλλά αυτό θα ήταν λάθος. Στα κανάλια της ΕΡΤ βλέπεις και καλά προγράμματα και πάντως όχι τις ηλιθιότητες των άλλων καναλιών. Μια δύσκολη αλλά αποτελεσματική προσπάθεια θα ήταν η κατάργηση της αναγκαστικής πληρωμής για την ΕΡΤ σταδιακά ώστε να έχει χρόνο η εταιρεία να αναπτύξει επιχειρηματική νοοτροπία και δραστηριότητα. Μία άλλη, εύκολη και εφικτή, λύση θα ήταν η ΕΡΤ να χρηματοδοτείται από τα γενικά έσοδα του κράτους, τα οποία μπορούν να έχουν εναλλακτικές χρήσεις. Στην περίπτωση αυτή ο αρμόδιος υπουργός θα είναι πιο προσεκτικός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Βέβαια, το πιο πιθανό, σχεδόν βέβαιο, είναι η ΕΡΤ των συριζοσυνδικαλιστών να παραμένει και να λειτουργεί υπό την ηγεσία των συνδικαλιστών και με τις ευλογίες του αρμόδιου υπουργού.

Ο Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών