Την περασμένη Δευτέρα στο Metropolitan Expo, που φιλοξενούσε την επίσημη παρουσίαση του πρωταθλήματος μπάσκετ (του οποίου η αυλαία ανοίγει αύριο) ο ιταλός προπονητής της ΑΕΚ Λούκα Μπάνκι σηκώθηκε πανικόβλητος από τη θέση του μόλις διαπίστωσε ότι καθόταν σε λάθος καρέκλα και την παραχώρησε στον έχοντα και κατέχοντα, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…

Στον Μάκη Γιατρά, ντε, ο οποίος οδήγησε τον Προμηθέα στην τρίτη θέση της κανονικής περιόδου και στους μικρούς τελικούς των πλέι οφ, όπου οι Πατρινοί ηττήθηκαν από τον ΠΑΟΚ, αλλά επιφυλάσσονται ενόψει της νέας σεζόν…

«Επιφυλασσόμαστε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουμε να σπρώξουμε την καρέκλα του προπονητή μας ακόμη πιο μπροστά» τονίζει γελώντας ο Χρήστος Σαλούστρος, του οποίου η αισιοδοξία τονώθηκε ακόμη περισσότερο προχθές το βράδυ, όταν ο Προμηθέας δίκην déjà vu από τον περσινό αγώνα πρωταθλήματος ξαναέκανε φύλλο και φτερό τον Αρη, και μάλιστα ανάγκασε τον μεγαλομέτοχό του Δημήτρη Γουλιέλμο να πει ότι ντρέπεται!

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2017, ανήμερα την 38η επέτειο από το ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη με την κίτρινη φανέλα, οι Πατρινοί είχαν συντρίψει τον Αρη με το σοκαριστικό 70-40, ενώ χθες τον καταχέριασαν με το εμφατικό 86-65 και θα σουλατσάρουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους προημιτελικούς του Κυπέλλου. «Ζούμε μεγάλες στιγμές και τις ζούμε πρόωρα, σε καλό να μας βγει» σχολιάζει ο ανωγειανός γκαρντ με έντονη φιλοσοφική διάθεση, η οποία προκύπτει και από τις σπουδές του. Γιος δικαστικών, ο Σαλούστρος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Παιδοψυχολογία, άρα έχει έναν λόγο παραπάνω να ψυχολογεί και να φιλοσοφεί και μάλιστα (βαδίζοντας στην πεπατημένη του Περικλέους από τον «Επιτάφιο») άνευ μαλακίας!  «Δεν ξέρω εάν έχουμε δημιουργήσει ένα κάποιο κόμπλεξ στον Αρη μετά τις δύο μεγάλες νίκες μας. Δεν προσπαθώ να παρηγορήσω τα παιδιά, αλλά τα δικαιολογώ διότι έχουν παίξει τέσσερα ματς στην Ευρώπη μέσα σε λίγες μέρες και συν τοις άλλοις είχαν κιόλας να διαχειριστούν το σοκ του αποκλεισμού. Εμείς μπήκαμε στο γήπεδο με το στιλέτο στα δόντια, προηγηθήκαμε με 17-2, παίξαμε φανταστικά, εκμεταλλευθήκαμε τη δική τους κακή φάση, προκριθήκαμε και τώρα ό,τι ήθελε προκύψει…».

Αυτό που θέλει προκύψει αργεί ακόμη, αλλά κρύβει μια μεγάλη πρόκληση για τον Προμηθέα, ο οποίος στον προημιτελικό του Κυπέλλου, στις 3 ή 4 Νοεμβρίου, θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό.

«Εχω να προτείνω τρία… στάνταρ για αυτό το ματς» τονίζει ο διεθνής γκαρντ, ο οποίος κουβαλάει κιόλας τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της περσινής σεζόν. «Πρώτον, δεν θα πέφτει καρφίτσα στο γήπεδο. Δεύτερον, θα πρόκειται για μπασκετική γιορτή. Τρίτον, θα παίξουμε στα κόκκινα και δεν θα γίνουμε ο σάκος του μποξ του Παναθηναϊκού, ίσα ίσα θα προσπαθήσουμε να του προσφέρουμε κάτι πολύ πιο δυνατό από μια απλή προπόνηση, ενόψει του ντέρμπι της Ευρωλίγκας που θα έχει να παίξει μετά από πέντε μέρες με τον Ολυμπιακό»! Για ένα σωρό λόγους που ξεπερνούν τις τέσσερις γραμμές της παιδιάς, ο Προμηθέας αποτελεί μια sui generis κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ. Εκτός από το μπασκετικό σκέλος των δράσεών τους, οι Πατρινοί υπό την καθοδήγηση του παιδίατρου αλλά και επιφανούς επιχειρηματία (βλέπε Coffee Island) Βαγγέλη Λιόλιου αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό και το παιδαγωγικό, τόσο με την έμφαση που δίνουν στην ανάπτυξη των ακαδημιών όσο και με την πρωτοβουλία, ονόματι «Νους».

Τι ‘ν’ τούτο πάλι; Ενα πρότυπο και πρωτότυπο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου στρατολογούν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και τα καθιστούν οικότροφα προσφέροντάς τους, πέραν της προπόνησης και της μπασκετικής παιδείας, δωρεάν διαμονή, διατροφή, εκπαίδευση σε ιδιωτικό σχολείο και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Γεμάτη και ποιοτική

«Το κακό είναι ότι κάποια από αυτά τα παιδιά που μάλιστα έπαιξαν πέρυσι δεν βρίσκουν φέτος χώρο και χρόνο. Η ομάδα μας είναι τόσο γεμάτη και ποιοτική, ώστε ο υπαρχηγός μας, ο Πέτρος Γερομιχαλός, έμεινε τελευταίος στην επετηρίδα. Είμαστε δώδεκα ώριμοι, ικανοί, έτοιμοι και αποφασισμένοι άνδρες, εκ των οποίων πέντε έλληνες διεθνείς (σ.σ.: Σαλούστρος, Γκίκας, Κασελάκης, Κατσίβελης, Τσαϊρέλης) που αναγκάζουμε κιόλας τον προπονητή μας να νιώθει πονοκεφάλους για το ποιον θα βάλει και ποιον θα βγάλει»!

Ο Προμηθέας ετοιμάζεται για τη μόλις τρίτη παρουσία του στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ, χώρια που εμφανίζεται και δίκην Σταχτοπούτας στην Ευρώπη (Βasketball Champions League). «Δεν μας βαραίνουν ούτε μας δυσκολεύουν τα τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Η σεζόν είναι μακρά και άλλωστε είδαμε τι μπασκετάρα έπαιξε ο ΠΑΟΚ πέρυσι, όταν του έφυγε ο βραχνάς της Ευρώπης» τονίζει ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου, ο οποίος μετά τον Πανιώνιο, τον ΠΑΟΚ και τον Κολοσσό Ρόδου κουβαλάει τη φωτιά τού (μυθολογικού) Προμηθέα χωρίς να τσουρουφλίζεται!

«Οι άλλοι με δίκαννα, εγώ με Καλάσνικοφ»!

Ο Αρης ανήκει στο παρελθόν και πλέον ο Προμηθέας πάει γι’ άλλα… Αύριο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος δοκιμάζεται στη Ρόδο με αντίπαλο τον Κολοσσό, ενώ ακολουθεί το ευρωπαϊκό βάπτισμα του πυρός με την Οστάνδη. «Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μακριά, αλλά πρέπει να βάζουμε βραχυπρόθεσμους στόχους και να είμαστε συνεπείς στην επίτευξή τους, διότι όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνουν και οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις και οι απαιτήσεις μας» επισημαίνει ο Σαλούστρος, από την προσοχή του οποίου δεν διαλανθάνει η ζηλοφθονία!

«Ναι, ασφαλώς, παίζει και αυτό το ενδεχόμενο» παραδέχεται. «Εχουμε μπει στο μάτι των αντιπάλων μας που ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε να δεχθούν πώς μέσα σε δύο χρόνια αυτή η ομάδα έφτασε τόσο ψηλά. Το ψυχανεμίζομαι ότι παντού μάς περιμένουν με το δίκαννο, αλλά εγώ που είμαι Ανωγειανός κουβαλάω πάντα μαζί μου ένα… Καλάσνικοφ» σχολιάζει γελώντας ο Σαλούστρος, που σπεύδει να εξηγηθεί ώστε να μην παρεξηγηθεί και του στήσει ενέδρα η Αστυνομία και τον… μπουζουριάσει για παράνομη οπλοκατοχή! «Πλάκα κάνω, αλλά το σίγουρο είναι ότι την πιθανή ζηλοφθονία τη μετατρέπουμε σε επιπλέον κίνητρο».