Η Ρένα Δούρου μπορεί να βρίσκεται ολίγον τι εκτεθειμένη με τις ευθύνες της για τη Μάνδρα – ως γνωστόν καλείται ως ύποπτη για την τραγωδία στη Μάνδρα -, αλλά πάντα έχει χρόνο για τις ιδεολογικές της αναζητήσεις. Mέλος της Πλατφόρμας 2010, τάσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμπράξει εσχάτως με πασοκογενείς και προεδρικούς, βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου και υπήρξε μια εκδήλωση προεδρικού χρώματος – παρά το γεγονός πως ομιλητής ήταν και ο Θόδωρος Δρίτσας, διακεκριμένο στέλεχος των 53. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν το γενικόλογο «Κοινωνικές συμμαχίες και ο ρόλος των κινημάτων στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου».  Η Ρένα εδώ έκανε λόγο για μια «νέα ανατομία της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας». Ο δε Δρίτσας για σύμπραξη ευρύτερων δυνάμεων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Να πω πάντως πως η εκδήλωση πήγε ανέλπιστα καλά, αφού παραβρέθηκαν επίσης 14 υπουργοί, 29 βουλευτές και περίπου 400 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως όχι εξόφθαλμα με όρους τάσης τα παραπάνω, κάτι που μου επιβεβαιώνει πως οι προεδρικοί έχασαν έδαφος με την εκλογή Σκουρλέτη ως γραμματέα στην Κουμουνδούρου. Αναμένω να δω πώς θα κινηθούν ενόψει της ΚΕ του κόμματος τις προσεχείς μέρες.

Κάγκελα παντού

Εν τω μεταξύ, το μειλίχιο ύφος του Κώστα Γαβρόγλου δεν προδίδει με τίποτε αυτά που καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. «Ο υπουργός Παιδείας διπλοκλειδώνει τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους και δεν του περνά από το μυαλό ότι τη μία εκείνη φορά που θα χρειαστεί η άμεση εκκένωση για οποιονδήποτε λόγο, ο εγκλωβισμός των ανθρώπων είναι βέβαιος» αναφέρουν. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου χωρίς καμιά συνεννόηση διέταξε να μπουν ηλεκτρικά ρολά στις εισόδους και εξόδους έκτακτης ανάγκης του υπουργείου και σε παράθυρα του ισογείου».

«Δεν θα εστιάσουμε μόνον στη σπατάλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες είναι τεράστιες. Η επιλογή να γίνει το υπουργείο φυλακή για εργαζόμενους και επισκέπτες αντί να ενισχυθούν σχολεία και μαθητές εκφράζει εύγλωττα τις πολιτικές τους πρακτικές» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Γενικά… κάγκελα παντού η φάση, ενώ τους ρίχνουν και από τα αριστερά οι υπάλληλοι λέγοντας πως «οι διαδηλωτές δεν είναι εγκληματίες, αλλά κατά κύριο λόγο είναι μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που αγωνίζονται για μια καλύτερη εκπαίδευση, και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας δεν είμαστε απέναντί τους, όσο και αν προσπαθήσουν να προκαλέσουν κοινωνικό αυτοματισμό»!

Ο Λαφαζάνης παρακολουθείται

Επανήλθαν ρεπορτάζ εφημερίδων το Σαββατοκύριακο για το εξής αδιανόητο: ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι η Ασφάλεια παρακολουθούσε και κατέγραφε όλες τις κινητοποιήσεις της ΛΑΕ, ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις της ενάντια στους πλειστηριασμούς και συστηματικά παρακολουθούσε, μαγνητοφωνούσε και βιντεοσκοπούσε τον ίδιο τον Λαφαζάνη! Να θυμίσω πως όλα αυτά τα τραγελαφικά αποκαλύφθηκαν πρώτη φορά από «ΤΑ ΝΕΑ», στις 29 Μαΐου, όπου και σημειωνόταν κάτι εξόχως εντυπωσιακό: στο δικαστικό έγγραφο φαινόταν τότε ως επιβαρυντικό στοιχείο για τον Λαφαζάνη ότι τοποθετούσε σε υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ. αυτοκόλλητα της ΛΑΕ! Και σε έναν από τους κατηγορουμένους αποδιδόταν προσπάθεια ξεφουσκώματος ελαστικού κλούβας των ΜΑΤ!

Αυτοψία

Αύριο στη Στοά του Βιβλίου θα βρεθούν οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μίλτος Κύρκος, Χάρης Παμπούκης και η πρεσβευτής της Βρετανίας Kate Smith. Ολοι αυτοί θα μιλήσουν για το βιβλίο του πολύπειρου πρεσβευτή Αλέξανδρου Μαλλιά, με τίτλο «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, η αυτοψία της δύσκολης συμφωνίας των Πρεσπών». Μετά τα χθεσινά στα Σκόπια, έχει άλλη αξία τι ανάγνωση κάνουν στην Αθήνα.

Ξεβάλτωσε η Κάρλα

Μεγάλο περιβαλλοντικό έργο εγκαινιάζεται στα τέλη της εβδομάδας στον θεσσαλικό κάμπο. Πρόκειται για την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ένα έργο που για πολλά χρόνια είχε… βαλτώσει και για το οποίο η ΕΕ λίγα χρόνια πριν ζητούσε από τη χώρα 180 εκατ. ευρώ, καθώς το έργο έδειχνε ότι δεν θα τελείωνε ποτέ. Τελικά το έργο ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και έπειτα από πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού η λίμνη Κάρλα είναι πραγματικότητα. Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Κορίνας Κρέτσου, ενώ έχουν προσκληθεί πέραν της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και οι πρώην υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ που ασχολήθηκαν με το έργο.

Αυστηρός αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Με σχετική καθυστέρηση, είχαν το πρώτο τετ α τετ. Λόγω της περιπέτειας υγείας που είχε ο ένας και λόγω του γεγονότος πως είναι νέος στη θέση ο άλλος. Μιλώ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, που είδε τον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ο ναύαρχος ήταν αυστηρός προς τον στρατηγό, λέγοντάς του πως απαιτείται έλεγχος των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Εβρο. Δεν περιορίστηκε βέβαια μόνο σε αυτό, αλλά του είπε πως πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.