Θα μπορούσα να την ονομάσω και «επιχείρηση καπαρώματος». Μιλώ για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εδώ λοιπόν, αυτό που έκανε στην Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη όπου και το περιφερειακό συμβούλιο του κόμματος του έδωσε ομόφωνα το χρίσμα, θα γίνει, όπως μαθαίνω, και με άλλους υποψήφιους περιφερειάρχες. Κοινώς, οι του Κινήματος προλαβαίνουν και δίνουν το χρίσμα και έτσι αδειάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη λογική προσεταιρισμού των πράσινων υποψηφίων. Μέχρι τη Δευτέρα λοιπόν θα συνεδριάσουν τέσσερα ακόμη συμβούλια του νέου φορέα και θα δώσουν το χρίσμα στους εξής: Στον Απόστολο Κατσιφάρα για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (σημειώστε πως επίσης τον φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ). Στον καρδιοχειρουργό Νίκο Τσιλιμίγκα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην Κατερίνα Μπατζελή, που συζητείται για Στερεά Ελλάδα. Και στη Δυτική Μακεδονία τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Πιθανότατα, θα τρέχουν ορισμένοι και δεν θα φτάνουν, λέω εγώ.

Ετοιμασίες για κάλπες

Επειδή πάντως ξεκίνησα σήμερα από τα του Κινήματος Αλλαγής, να πω πως σε σχέση με τις εθνικές εκλογές υπάρχει σκέψη να κατέβει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Νότιο Τομέα της τεμαχισμένης Β’ Αθηνών. Αυτή είναι η πρόθεση της ηγεσίας, να κατέβει μαζί με τη Φώφη Γεννηματά και να βγάλουν δύο έδρες! Επίσης μαθαίνω πως ο πολύπειρος Κώστας Σκανδαλίδης – που ακουγόταν για Δωδεκάνησα – τελικά κλείδωσε ξανά για την Α’ Αθήνας. Α, η πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα γίνεται τη Δευτέρα και Εκτελεστική Γραμματεία την Τετάρτη, όπου η Φώφη αναμένεται να χαράξει τα βήματα στρατηγικής. Το δε Ποτάμι την Πέμπτη το βράδυ εξέλεγε προεδρείο για το συνέδριό του, που θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνισε πως μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά όχι και την κυβέρνηση σε περίπτωση που εκείνη χάσει τους ΑΝΕΛ.

Αλλαξαν χέρια

Στα της κυβέρνησης τώρα: Ακούστηκε πως ο Γιάννης Δραγασάκης δεν έχει πια στην επιστασία του τον έλεγχο των τραπεζών. Το έψαξα λίγο και έμαθα πως απλώς ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας ζήτησε μετά τον ανασχηματισμό να πάνε σε άλλα χέρια οι αρμοδιότητες του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και η προσέλκυση επενδύσεων, τα οποία πέρασαν στον ανερχόμενο Δημήτρη Λιάκο. Οι επαφές με τις τράπεζες παραμένουν υπό την «μπαγκέτα» του Δραγασάκη.

Πένθος

Μια δυσάρεστη είδηση περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα, άμα τη επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Ο γαμπρός του Γρηγόρης Καραγκούνης, σύζυγος της αδελφής του Πρωθυπουργού Ζανέτ Τσίπρα, έφυγε στα 58 του έπειτα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο εκλιπών, με καταγωγή από την Κυψέλη του Αγρινίου, είχε αποκτήσει δύο παιδιά με την αδελφή του Αλέξη Τσίπρα. Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στον Διόνυσο Αττικής και από την πλευρά μου μεταφέρω θερμά συλλυπητήρια.

Αλλαγές

Υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Οργανισμός Enterprise Greece είναι επιφορτισμένος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών. Εδώ λοιπόν είχαμε αλλαγές. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Γρηγόρης Στεργιούλης, κατόπιν της παραίτησης του Ηλία Αθανασίου. Ως δε μέλη του ΔΣ ορίστηκαν ο οικονομολόγος Ιωάννης Μπράχος ως γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαθιός και ο πανεπιστημιακός Χαράλαμπος Κασίμης, ως γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Δικαιώματα στον Στρατό

Οι πηγές μου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μου λένε πως μια από τις προτεραιότητες του νέου και ορεξάτου αναπληρωτή υπουργού Παναγιώτη Ρήγα είναι να δείξει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις καταπάτησης δικαιωμάτων είτε των στρατιωτών είτε του μόνιμου προσωπικού και προσανατολίζεται μάλιστα και σε νομοσχέδιο με άξονα τα δικαιώματα και την προστασία τους στον Στρατό. Καλό το βρίσκω. Να πω επίσης πως ακόμη δεν εντόπισα ηλεκτρισμό μεταξύ του Ρήγα και του Πάνου Καμμένου. Το λέω αυτό, αφού ο προκάτοχος του Ρήγα, Φώτης Κουβέλης, δεν πέρασε και τόσο ωραία στη συγκατοίκησή του με τον υπουργό Αμυνας, όπως μαθαίνω.

Εν τω μεταξύ έχουμε αγιασμό τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μια χρονική στιγμή που στην κυβέρνηση σκέπτονται στην αναθεώρηση του Συντάγματος να υπάρχει ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας ή όπως επιχειρούν να το πουν αλλιώς «διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας και Κράτους». Βεβαίως, εδώ οι σχέσεις ανασχηματίζονται και μου είπαν πως επαφές με ιεράρχες έχει αναλάβει ενεργά ο Μάρκος Μπόλαρης που ξέρει και τα σταυροδρόμια.

«Ακόμη και αν φύγουν οι ΑΝΕΛ, η δεδηλωμένη δεν χάνεται μέχρις ότου υπερψηφιστεί μια πρόταση δυσπιστίας. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό δεν θα γίνει. Θα χαρώ να καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ, για να δούμε πώς στέκεται ο καθένας. Θέλω να δω πώς βουλευτές που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών θα υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής, γιατί ο κ. Μητσοτάκης για να μην είναι τζάμπα μάγκας πρέπει να την καταθέσει πριν».

Γιώργος Κατρούγκαλος

Είστε σίγουρα βουλευτής;