Ο κυνισμός στη ζωή μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις. Θυμάστε φαντάζομαι τη χοντροκομμένη διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα που σχεδόν έλεγε να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1,5 εκατομμύριο πολίτες άνω των 70 ετών για αν σωθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα. Τώρα όλο αυτό  επαναλήφθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και μάλιστα στα οξφορδιανά αγγλικά του, όπως καταγγέλλει και η ΝΔ. Πώς το είπε; «Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι – οι παλαιοί συνταξιούχοι – θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος». Ομολογουμένως, άγρια προσδοκία. Ο Τσακαλώτος πάντως απάντησε χθες το απόγευμα, αν και εμένα να σας πω την αλήθεια δεν με έπεισε και πολύ η γραπτή του ανακοίνωση. Εκεί μεταξύ άλλων τα χώνει σε ΝΔ λέγοντας πως «έφτασε στον ακραίο τσαρλατανισμό – γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμό – είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ΝΔ έχει φτάσει στον πάτο» είπε.

Αιχμές για Κονιόρδου

Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε στην Μπουμπουλίνας. Εκεί όπου εδρεύει το υπουργείο Πολιτισμού δηλαδή. Από χθες έχει προκύψει μπάχαλο: Στον κατάλογο του Υπερταμείου βρίσκονται και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της χώρας μας. Η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά άφησε αιχμές κατά της προκατόχου της Λυδίας Κονιόρδου ότι κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη εξαίρεσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής που είπε πως «είναι πολύ σαφές από το πλαίσιο της υπουργικής απόφασης ότι αυτά θα εξαιρεθούν. Αυτή η αρχική λίστα περιλαμβάνει μία σειρά από νούμερα, κωδικούς που είχε στη διάθεση ο φορέας που συνέταξε αυτή τη λίστα». Είπε ακόμα πως αν χρειαστεί θα υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση και πως κακώς δεν είχε γίνει ένα ξεκαθάρισμα της λίστας του ΥΠΠΟ. Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων πάντως εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση, μιλώντας για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης.

Μήνυμα από Μόρια

Από τη Μόρια, στη Λέσβο, η Φώφη Γεννηματά έκανε χθες δήλωση: «Η κατάσταση είναι τραγική, κόλαση, η κυβέρνηση απέτυχε. Eίχαμε προσφυγική κρίση και την έκανε ανθρωπιστική. Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης κατάπιαν τη γλώσσα τους μπροστά στους Ευρωπαίους για το θέμα», είπε. Δεν είναι τυχαίο πως πήγε εκεί τις ημέρες που γίνεται η Σύνοδος στο Ζάλτσμπουργκ, αφού πιθανώς ήθελε να στείλει ένα μήνυμα και στους δικούς της ευρωσοσιαλιστές.

Ο γρίφος Σαρίδη

Προς την πόρτα της εξόδου από την Ενωση Κεντρώων κοιτά, όπως όλα δείχνουν, ένας ακόμα βουλευτής. Ο Γιάννης Σαρίδης μετά την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, λόγω… Καβαδέλλα (ο οποίος προκάλεσε ολόκληρο θέμα επειδή δεν τον άφησαν να μπει τζάμπα στη ΔΕΘ, διαμαρτυρόμενος ότι αυτό έγινε για να τον φιμώσουν και να μην καταγγείλει, όπως σκόπευε, τη συμφωνία των Πρεσπών…), δηλώνει πλέον ανοιχτά απογοητευμένος από την Ενωση Κεντρώων. Ο «γρίφος» Σαρίδη αναμένεται να λυθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, που ο πρόεδρος Λεβέντης αποφάσισε να συγκαλέσει την ΚΟ. Πάντως ο Νίκος Ξυδάκης, που τον προσέγγισε στον διάδρομο της Βουλής την Πέμπτη, εισέπραξε ένα κατηγορηματικό «όχι» όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κλήση για απολογία

Αίφνης χθες το μεσημέρι, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δέχθηκε κλήση για απολογία από την Ασφάλεια Αττικής την προσεχή Τετάρτη για σωρεία παραβάσεων (μέχρι και οπλοφορία και κροτίδες!) σε σχέση με την κινηματική του δράση κατά των πλειστηριασμών. Ο ίδιος ήταν έξαλλος χθες και στη δήλωσή του συνέκρινε την κυβέρνηση με αυτή του Ερντογάν.

Οπως μου είπε, «αν φώναζα το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη» δεν θα είχα μπλεξίματα».

Προκλήσεις Ερντογάν ενόψει γεωτρήσεων

«Πολεμικός» Ερντογάν χθες κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκεί συζήτησαν για Αιγαίο και Κύπρο αλλά και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα αυτά με όλα τα μέσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, με τον Ερντογάν να απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με χρήση πολεμικών μέσων. Γενικά ο άνθρωπός μου, που παρακολουθεί στενά τα τουρκικά, μου είπε πως εδώ και καιρό φτιάχνουν κλίμα στη γείτονα και ενόψει γεωτρήσεων στην – όπως τονίζουν οι τούρκοι παράγοντες – Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Να θυμίσω πως είχε προηγηθεί και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ που είχε πει πως «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «οι Τούρκοι δεν θα επιτρέψουν να περάσει ένα σύστημα, στο οποίο δεν έχει μερίδιο το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου». Παράλληλα, χθες, το μάτι μου έπεσε και σε άρθρο του τούρκου καθηγητή Σογιούλπ Ταμτσελίκ, πρώην συμβούλου του Ντενκτάς παρακαλώ, που λέει πως η χώρα του έχει δικαίωμα να τρυπήσει σε ΝΑ Μεσόγειο, υπονοώντας την ΑΟΖ Κύπρου βάσει και της Συμφωνίας Ζυρίχης – Λονδίνου! Για να δούμε, ο Τσίπρας που θα δει Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, θα του πει κάτι;