Ξεκίνησε το 2011 κι έκτοτε έχει γίνει θεσμός του δρομικού κινήματος αφού έχει εδραιωθεί για τα καλά  στο ετήσιο εγχώριο αθλητικό καλεντάρι. Κάθε φορά καταφέρνει να προσελκύει παγκοσμίου φήμης αθλητές παράλληλα με ερασιτέχνες που φτιάχνουν ένα πολύ όμορφο μείγμα επισκεπτών και ανάγουν τη διοργάνωση στο μεγαλύτερο multi-sport event της χώρας. Το πρότυπο πολυβραβευμένο event αθλητικού τουρισμού, το Spetses Mini Marathon, επιστρέφει στο πανέμορφο νησί των Σπετσών το τριήμερο 5 έως 7 Οκτωβρίου για όγδοη χρονιά, φιλοδοξώντας να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στο κοινό του.

Στην καρδιά των αγώνων παραμένουν οι οχτώ καθιερωμένες κολυμβητικές και δρομικές δοκιμασίες (αγώνες τρεξίματος 5.000, 10.000 και 25.000 μ., αγώνες κολύμβησης 3.000 και 5.000 μ., αλλά και το SUP Event και οι παιδικοί αγώνες). Ωστόσο, η διοργάνωση με κύριο γνώμονα το ενδιαφέρον των αθλητών εισάγει φέτος ένα νέο αγώνισμα στο πρόγραμμά της. Πρόκειται για την κολυμβητική κούρσα του 1.500 μ. που έρχεται για να δώσει φρέσκο αέρα στο δυναμικό τριήμερο των Σπετσών. Αλλωστε το υγρό στοιχείο έχει την τιμητική του εδώ: το Spetses Mini Marathon συνεργάζεται με το Open Water World Tour 2018 και αναδεικνύεται σε τελευταίο κολυμβητικό event του έτους με κορυφαίους συμμετέχοντες τους πρωταθλητές Στέφανο Δημητριάδη, Δημήτρη Κουλούρη, Ρωμανό Αλυφαντή, Νίκο Σημαντήρα, Νόρα Δράκου, Κριστέλ Βουρνά και Γιάννη Δρυμωνάκο.

Τα δρομικά αγωνίσματα φέτος θα έχουν ενισχυμένο ενδιαφέρον αφού για πρώτη φορά δημιουργείται κατηγορία ελίτ αθλητών (κατόπιν πρόσκλησης), στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι της χώρας Κωνσταντίνος Γκελαούζος, Χριστόφορος Μερούσης, Μιχάλης Καλομοίρης, Ράνια Ρεμπούλη και Γλυκερία Τζιάτζια. Ολοι οι δρομείς της διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στο πλάι τους, κερδίζοντας σημαντικές εμπειρίες από την συνύπαρξή τους στους στίβους των Σπετσών. Αυξημένη θα είναι και η παρουσία νεαρών δρομέων χάρη στην ενέργεια της εταιρείας LG Ελλάς, η οποία ανέλαβε το κόστος όλων των συμμετοχών στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών τόσο στα αγωνίσματα δρόμο όσο και στης θάλασσας. Παράλληλα, ο αγώνας των 5.000 μ. θα έχει πλούσιο φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μιας και η δράση της εταιρςίας Χρυσή Ζύμη «Τρέχουμε με την καρδιά μας!» για την Ενωση «Μαζί για το Παιδί» συμβάλλει μέσω του τρεξίματος στην οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων της Ενωσης.

Στο πλαίσιο της ανανέωσης των διοργάνωσης, η ειδική εφαρμογή του Spetses Mini Marathon, που τιμήθηκε πρόσφατα με χρυσό βραβείο στα Tourism Awards, εμπλουτίζεται με νέες λειτουργίες. Οπως και η ανανεωμένη ηλεκτρονική σελίδα που συγκεντρώνει τις εγγραφές όλων των ενδιαφερόμενων αθλητών. Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται μέσω της διεύθυνσης http://spetsesmarathon.com και θα είναι διαθέσιμες μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.