Σπουδαίο πράγμα να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε; Αν έχεις τρέξει δίπλα σε άτομο με κινητικά προβλήματα, θα ξέρεις πως όλα τα μπορεί ο άνθρωπος. Σου γράφω εδώ και καιρό για τραυματισμούς και πώς να τους ξεπεράσεις. Σήμερα θα σου πω για αξεπέραστα προβλήματα που όμως βρήκαν διέξοδο στο τρέξιμο. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς πια, βλέπουμε ΑμεΑ στην εκκίνηση του Μαραθωνίου. Ατομα είτε σε αμαξίδια που τα κινούν άλλοι δρομείς ή ειδικά αγωνιστικά αμαξίδια ή αθλητές που τρέχουν μόνοι τους, αλλά με κινητικά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει στη γραμμή εκκίνησης με την ίδια προσπάθεια που έφτασες και εσύ. Κάνοντας προπονήσεις και αντιμετωπίζοντας τραυματισμούς, ενδυναμονωντας το σώμα τους για ν’ αντέξει τα χιλιόμετρα. Σαφώς κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά ακολουθώντας πρόγραμμα και βάζοντας στόχους. Είναι ισότιμοι με όλους τους αθλούμενους – αθλητές. Μην το ξεχνάς αυτό. Μέσα από το τρέξιμο κερδίζουν:

n Γενική βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Ανάμεσά μας υπάρχουν κορμιά απίστευτου κάλλους πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια.

n Ανάπτυξη των βασικών κινητικών δεξιοτήτων (βάδισμα, τρέξιμο, ισορροπία κ.ά.) Οπως ακριβώς συμβαίνει και σε όσους ξεκινούν το τρέξιμο. Ολοι ίδιοι είμαστε, απλά με διαφορετικό τρόπο, βαθιά φιλοσοφημένο.

n Προσανατολισμό στον χώρο – χρόνο. Προσωπικά δεν το έχω καταφέρει, φίλοι μου ΑμεΑ είναι σαφώς καλύτεροι από εμένα.

n Και βέβαια βάλσαμο για την ψυχή τόσο των ΑμεΑ όσο και των συνοδών τους. Και μεταξύ μας, οι συνοδοί είναι οι πιο κερδισμένοι.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος με κινητικό πρόβλημα μπορεί να τρέξει μόνος ή με συνοδό. Κάνοντας σωστή προπόνηση, με την καθοδήγηση από ειδικούς προπονητές, εξειδικευμένους γιατρούς και φυσικοθεραπευτές. Εχεις τρέξει και ξέρεις τι χαρά εισπράτεις από το τρέξιμο, δώσε λοιπόν μια φορά την ευκαιρία στον εαυτό σου να απολαύσει αυτή τη χαρά με κάποιον που σε χρειάζεται ως συνοδό. Και αυτό δεν σ’ το λέω ως φυσικοθεραπεύτρια, αλλά ως δρομέας που βλέποντας δρομείς με κινητικά προβλήματα αισθάνομαι πως το πιο δυνατό πλάσμα στον κόσμο είναι ο άνθρωπος και οι πιο χαρούμενοι δρομείς εκείνοι που προσφέρουν.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος. Εχει τρέξει και ως συνοδός δρομέων ΑμεΑ.