Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί μετά την έξοδο από τα προγράμματα, δηλώνει η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ενόψει της επίσκεψής της σήμερα στην Αθήνα. Χρειάζεται χρόνος για ανάκαμψη και απαιτείται χρόνος για να γίνουν πλήρως ανταγωνιστικές οι αγορές, τονίζει η «σιδηρά κυρία» της Κομισιόν, όπως την αποκαλούν πολλοί, λόγω των κυρώσεων και των υψηλών προστίμων που επιβάλλει σε παγκόσμιους κολοσσούς που παρακάμπτουν αντιμονοπωλιακές πρακτικές ή φοροδιαφεύγουν.

Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση, έχοντας πρόσφατα εξέλθει από τα προγράμματα στήριξης. Πώς βλέπετε τη νέα προοπτική;

Το πρόγραμμα έχει τελειώσει, αλλά το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί. Υστερα από μια τόσο βαθιά κρίση χρειάζεται χρόνος για ανάκαμψη, για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, για να επανακινηθεί η δυναμική της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμη αρκετά να γίνουν για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση, για να αισθάνονται οι πολίτες κοινωνικά άνετα, για να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας, για να υπάρχει μέλλον για τα παιδιά.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού υπήρξε μία από τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Εχουν γίνει σημαντικά βήματα και νομοθετικές προσαρμογές, αλλά το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ώστε να δημιουργηθούν πλήρως ανταγωνιστικές αγορές, να δουν οι πολίτες ότι έχουν δίκαιες πιθανότητες να τα καταφέρουν στην αγορά. Οταν ξεκινά κανείς από μια κρίσιμη κατάσταση, τότε χρειάζεται χρόνος ώστε οι επιχειρήσεις, οι νεοφυείς και οι μικρότερες εταιρείες να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές αγορές, που είναι ανοιχτές για τις καινοτομίες τους, για τους μελλοντικούς τους πελάτες. Θα χρειαστεί χρόνος για μια ανοιχτή αγορά και την εμπέδωση μιας κουλτούρας δίκαιου ανταγωνισμού. Το ουσιώδες είναι, φυσικά, η εθνική Αρχή ανταγωνισμού να βοηθήσει τους πολίτες να καταλάβουν ότι είναι εκεί για να διασφαλίσει ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί δίκαια.

Πού εντοπίζετε προβλήματα;

Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αντιμονοπωλιακές περιπτώσεις στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο είναι η Αρχή ανταγωνισμού να δώσει το μήνυμα στους καταναλωτές ότι διασφαλίζει τη δίκαιη λειτουργία των αγορών. Θεωρώ, πάντως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη του ανταγωνισμού.

Θα συζητήσετε συγκεκριμένες υποθέσεις κατά την επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

Θέλω να ενημερωθώ για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, για το αν και πού χρειάζονται αλλαγές, πώς σχεδιάζει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Ενα ζήτημα πολύ σημαντικό για μας είναι, για παράδειγμα, το πώς μπορούμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τον συνδυασμό ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων σε επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Θα συζητήσω και θα ενημερωθώ για συγκεκριμένες υποθέσεις και θα ήθελα να ακούσω αν η κυβέρνηση θέλει να θέσει υπόψη μας κάποια υπόθεση. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις ή υποθέσεις που πρέπει να οριστικοποιηθούν και να ολοκληρωθούν. Θα συζητήσω, όμως, αν η κυβέρνηση θα ήθελε να θέσει υπόψη μας υποθέσεις, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρουν τους απλούς έλληνες πολίτες οι μεγάλες υποθέσεις με τις εταιρείες – κολοσσούς;

Επειδή όλοι πληρώνουμε φόρους και αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι πληρώνουν υψηλούς φόρους. Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην πληρωμή των φόρων και δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν άλλες που δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Δεν είναι δίκαιο να εξαιρούνται ορισμένες συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να απολαμβάνουν φορολογικά οφέλη που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν δίκαιο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις, διότι βλέπουν την προσπάθεια που καταβάλλει η επιχείρηση, όπου εργάζονται, για να πετύχει στην αγορά. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας τόπος όπου όλοι έχουν δίκαιη φορολογική συμβολή.

Μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη στην Ευρώπη και ειδικότερα στο χαρτοφυλάκιό σας;

Προσπαθούμε να υπάρχει αλληλοβοήθεια ανάμεσα στο ευρωπαϊκό δίκτυο Αρχών ανταγωνισμού και σε εμάς. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι αν μια εταιρεία μετακινεί την παραγωγή της, το κάνει για πραγματικά οικονομικούς λόγους και όχι επειδή υπάρχει κάποιος που διανέμει χρήματα για να προσελκύσει τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε ευρύτερη κλίμακα υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Είμαι από τη Δανία και το καλοκαίρι όταν ξέσπασαν οι δασικές πυρκαγιές στη γειτονική μας Σουηδία, είδαμε πυροσβέστες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι συνέβαλαν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Στον τομέα της φορολογίας είναι βέβαια δυσκολότερη η κατάσταση, γιατί αν μια χώρα υπόσχεται σε μια επιχείρηση ελαχιστοποίηση των φόρων για να μεταφέρει εκεί την έδρα της, τότε προφανώς δεν έχουμε μια πραγματικά επιχειρησιακά θεμελιωμένη απόφαση. Αλλά σημειώνεται πρόοδος. Τα κράτη – μέλη αλλάζουν τη φορολογική τους νομοθεσία. Υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά κινούμαστε προς μια κατάσταση όπου θα υπάρχουν λιγότερες παράνομες φορολογικές ενισχύσεις. Η κατάσταση δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερη.

Ο ανταγωνισμός θεωρείτε ότι έχει πάψει να είναι προτεραιότητα στην Ευρώπη έναντι άλλων ζητημάτων, όπως το Μεταναστευτικό;

Συνεχίζει να αποτελεί βασική προτεραιότητα και υπάρχουν σημαντικές συζητήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού. Υπάρχει η συζήτηση σχετικά με την τεχνολογία και τα δεδομένα. Υπάρχει η συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορέσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν επαρκές μέγεθος για να ανταγωνιστούν παγκοσμίως, ενώ παράλληλα να ανταγωνίζονται εντός Ευρώπης. Υπάρχει ακόμα η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα, πώς να παρακολουθούνται οι ξένες άμεσες επενδύσεις για να υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν εγείρουν ζητήματα ασφάλειας ή δημόσιας τάξης. Υπάρχει ακόμη η συζήτηση για το αν δίνονται επιβλαβείς επιδοτήσεις. Στην εμπορική συμφωνία της Ιαπωνίας οι Ιάπωνες έχουν υποσχεθεί να απαλλαγούν από τις πιο επιβλαβείς επιδοτήσεις.

Το όνομά σας ακούγεται ανάμεσα στους υποψηφίους ακόμη και για τη θέση Γιούνκερ.

Εχω πει στην κυβέρνηση της Δανίας ότι θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη να συνεχίσω και μετά τη λήξη της τωρινής μου θητείας, το προτιμότερο ως επίτροπος Ανταγωνισμού. Είναι προφανώς ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, που απαιτεί προσπάθεια, αλλά είναι κι ένα χαρτοφυλάκιο που έχει μεγάλη σημασία για μένα.