Ο Αλέξης Τσίπρας είναι στο Στρασβούργο όπου σήμερα πρωί πρωί (9 η ώρα) αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Και λέω με ενδιαφέρον, αφού ξέρω πως είναι πολλοί και διάφοροι που θα του την έχουν στημένη και για το Μνημόνιο και για το Προσφυγικό. Εκείνος βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να δοθεί ο τόνος στη συμφωνία των Πρεσπών. Πάμε όμως στα εύκολα. Τι εννοώ; Τις ευχάριστες συναντήσεις που θα έχει. Σήμερα ας πούμε έμαθα πως θα δει τον παλιόφιλο και επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Θα συναντήσει και τον Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που έχει μιλήσει θετικά για την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο. Το ίδιο και η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) Γκάμπι Τσίμερ, με την οποία επίσης θα τα πει. Χθες δε είχε προγραμματιστεί δείπνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Πάμε όμως και στην έκπληξη: πηγές από την κυβέρνηση μου λένε πως σήμερα θα δει τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ! Ξέρετε, αυτόν που περιγράφει τον Τσίπρα ως «κομμουνιστή» ηγέτη.

Ξενοδοχείο

Στα της ΔΕΘ τώρα, την Κυριακή στα περίπτερα η Φώφη Γεννηματά είδε τον Γιάννη Μπουτάρη. Προφανώς εκεί έκλεισαν το ραντεβού που έγινε χθες το πρωί και δεν υπήρχε στον αρχικό προγραμματισμό. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο που διέμενε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Προεξοφλώ πως μίλησαν για τα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης και για την περιπέτεια της Κεντροαριστεράς. Συμπληρωματικά, στο ίδιο ξενοδοχείο πλην του επιτελείου της Φώφης διέμεναν και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης και Φίλιππος Σαχινίδης. Πρώην υπουργοί και οι τρεις, συζητούσαν για το κλίμα στην Θεσσαλονίκη – εννοώ το πολιτικό. Επίσης, επειδή πήγε πρόσφατα ο Λοβέρδος στη Λάρισα, ο πράκτοράς μου τους έπιασε να ανταλλάσσουν με τον Σαχινίδη πληροφορίες για στέκια στην πόλη.

Ιθάκη

Να σας πω επίσης ότι η Φώφη έκανε βόλτα στα περίπτερα και για αρκετή ώρα έμεινε σε αυτό του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, του παλαιότερου κέντρου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Ο επικεφαλής εδώ της θύμισε πως ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν αυτός που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του. Πέραν της αυτονόητης συγκίνησης, οι άνθρωποι της Ιθάκης τής έκαναν δώρο δύο σακούλες με προϊόντα που έχουν καλλιεργήσει άνθρωποι του προγράμματος.

Αγιασμοί με συμβολισμούς

Σε άλλες εθιμικές καταστάσεις, σήμερα ανοίγουν τα σχολεία και οι πολιτικοί μας θα δώσουν το παρών σε αγιασμούς. Με έντονο συμβολισμό λόγω των πυρκαγιών και της τραγωδίας του καλοκαιριού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στον αγιασμό του ειδικού σχολείου (ΕΕΕΕΚ) Ραφήνας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μεταβεί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας, θυμίζοντας και αυτός την έτερη τραγωδία με τις πλημμύρες. Καλό είναι αυτό. Να μην ξεχνάμε.

Διαφωνίες

Η συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει σε εφαρμογή. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφο 5 του κειμένου που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούνιο δίπλα στη λίμνη ο Κοτζιάς με τον Ντιμιτρόφ, συγκροτείται η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – ΠΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Ποιος λέτε πως τοποθετείται πρόεδρος του επταμελούς τμήματός της στη χώρα μας; Μα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Λέτε τώρα να πειστεί για τη συμφωνία;

Ο Θάνος στο ΚΚΕ

Είμαι σε θέση να ξέρω πως ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος έχει επαναπροσεγγίσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ, με το οποίο διατηρεί μια άριστη σχέση. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες σε παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης βιβλίου – CD «Καντάτα για τη Μακρόνησο – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη» όπου και μίλησαν ο Θάνος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξάλλου η έκδοση είναι επιμελημένη από το Κόμμα.

Ο συνθέτης μίλησε βέβαια και σας μεταφέρω κάτι: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα – το λέω ανεπιφύλακτα – που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στον βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Εγώ οριστικά είμαι μαζί του». Σας θυμίζω πως ο Θάνος ήταν με το «Οχι» του δημοψηφίσματος, οπότε βλέπω και μια σπόντα για τους κυβερνώντες. Α, ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν και ο πρώην συριζαίος καθηγητής Γιάννης Μηλιός που έχει μακρά και στενή σχέση με τον Θάνο.

Μεταγραφή

Δύσκολη εποχή για Το Ποτάμι, αλλά χθες αιφνιδίως ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς ανακοίνωσε τη στράτευσή του με αυτό, είδηση που είδαν πολύ θετικά στη Σεβαστουπόλεως. Μάλιστα ο ίδιος το αντιμετωπίζει ως «το μοναδικό κόμμα που έχει μείνει πιστό στις αρχές του και την ιδεολογία του».

Ο Χειμωνάς έγραψε ένα εκτεταμένο κείμενο στη σελίδα του στο faceboook, αποσαφήνισε γιατί δεν στηρίζει πια το Κίνημα Αλλαγής – σας θυμίζω πως στη μάχη των αρχηγών είχε στηρίξει Γιώργο Καμίνη – και γιατί στηρίζει Σταύρο Θεοδωράκη. Προβλέπει, μάλιστα, πως Το Ποτάμι δεν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέτε κάτι να ξέρει;