Ο θόρυβος αίφνης χθες το βράδυ ήταν κάτι παραπάνω από εκκωφαντικός. Ηταν γύρω στις 9 όταν οι κάτοικοι της Λέσβου αναστατώθηκαν και κοίταξαν προς τον ουρανό. Σχεδόν αμέσως αποδόθηκε σε εικονική αερομαχία στην περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο. Και μάλιστα επειδή έξι τουρκικά μαχητικά F-16 που συμμετείχαν σε άσκηση εκείνη την ώρα παραβίασαν τον δικό μας εθνικό εναέριο χώρο. Ελληνικά F-16 σηκώθηκαν άμεσα και επακολούθησε αερομαχία, όχι όμως συνηθισμένη. Ο δε εκκωφαντικός θόρυβος οφείλεται στο ότι τα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου. Μάλιστα οι κάτοικοι έσπευσαν να τηλεφωνήσουν για τον θόρυβο σε τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ και να ρωτούν τι συνέβη! Δεν ξέρω αν η Τουρκία διανύει νομισματική κρίση, ξέρω πως μερικά πράγματα δυστυχώς καλά κρατούν με την τουρκική επιθετικότητα.

Επιστροφές

Οι θεσμοί (ή τρόικα, τελικά;) επιστρέφουν. Δεν ξέρω αν χαλάω το συριζαϊκό αφήγημα, αλλά αυτή είναι η πικρή δημοσιονομική αλήθεια, αφού η επιτήρηση της οικονομίας μας καλά κρατεί. Τα κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα. Είμαι πολύ περίεργος να δω πού θα συναντιούνται με τους δικούς μας. Για παράδειγμα, θα περνούν τις πόρτες του φορτισμένου μνημονιακά Χίλτον; Ή θα πηγαίνουν απευθείας στα υπουργεία; Ξέρετε, πάντα υπάρχει το «φάντασμα» Βαρουφάκη που στοιχειώνει την όλη διαδικασία. Πάντως υπάρχουν κυβερνητικοί που δεν έχουν πολυενδώσει στο αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο. Μου μεταφέρουν μάλιστα πως ένα άγχος το έχουν αφού η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένοι με τα μεγάλα λόγια που θα έχουμε στη ΔΕΘ από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Εντός Μεγάρου Μαξίμου, εξάλλου, ακόμη υπάρχει διχογνωμία για τον χρόνο των εκλογών, ζήτημα συναρτώμενο με την πορεία της επιτήρησης και το γκελ των όσων θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Για κάποιους εντός κυβέρνησης τα λεγόμενα «αριστερά αποτυπώματα» που κάποιοι ευαγγελίζονται δεν είναι μια εύκολη διαδρομή. Κοινώ, ως πιο ρεαλιστές κρατούν χαμηλά τους τόνους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο πάντως την Τρίτη θα δει τους τομεάρχες Οικονομικών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αρα και από κει θα έχουμε σαφή εικόνα. Από το Κίνημα Αλλαγής θα πάει ο Φίλιππος Σαχινίδης. Λογικό, ξέρει τα δημοσιονομικά πολύ καλά.

Περιοδείες

Και επειδή είπα Κίνημα Αλλαγής, να προσθέσω πως από σήμερα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου στελέχη του και βουλευτές του θα κάνουν περιοδείες πάνω από τη Λάρισα. Για την ακρίβεια θα μιλήσουν σε ανοιχτές νομαρχιακές συνελεύσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Γιώργος Καμίνης, Εύα Καϊλή, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γιάννης Κουτσούκος, Πάρης Κουκουλόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα, όλο αυτό το λένε ως συνέχεια ενός ανοιχτού και διαρκούς διαλόγου με την κοινωνία και εγώ δεν έχω λόγο να διαφωνήσω!

Βράχοι

Ο Αντώνης Σαμαράς πήγε, ως γνωστόν, Καλαμάτα. Αμέσως μετά κινήθηκε προς τις Κιτριές και κάθισε για γεύμα στου Μίμη. Η συζήτηση με τους συνεργάτες του και παράγοντες του τόπου πήγε στην κατάργηση των Λατινικών από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ο Σαμαράς, μου είπαν, ερμηνεύει την αλλαγή ως αυστηρά προεκλογική και ως συριζαϊκό χαΐδεμα στους 17χρονους, αφού τους στέλνει το σήμα πως τους απαλλάσσει από ένα ακόμη μάθημα. Ακούστηκε όμως μια ατάκα στο τραπέζι που τη βρίσκω ενδιαφέρουσα αλλά έχω δεσμευτεί να μην πω από ποιον: «Η Ευρώπη πατάει σε τρεις βράχους: Ακρόπολη, Καπιτώλιο και Γολγοθά» ειπώθηκε στο γαλάζιο τραπέζι, ώστε με έμφαση να καταδειχθεί ποιοι είναι οι τρεις πολιτισμοί της Εσπερίας.

Κουίζ

Υπουργοί πάνε και έρχονται μετά τον ανασχηματισμό και έχω ένα κουίζ για δυνατούς λύτες: Ποιος απερχόμενος υπουργός κάλεσε τους συνεργάτες του στο σπίτι του για αποχαιρετιστήριο γεύμα, αλλά τους παρακάλεσε να φέρουν ρεφενέ φαγητό αφού ο ίδιος δεν μαγειρεύει; Ο νικητής θα ανταμειφθεί με μια πασμίνα.

Ζάχαρη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει πάρει φόρα και επίσης κάνει συνεχώς περιοδείες. Δεν έχουν ακόμη ωριμάσει οι συνθήκες για το αν η Λαϊκή Ενότητα θα συμπράξει εκλογικά με άλλους μικρούς της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά δείχνει έντονη δραστηριότητα. Χθες ο «Λάφα» βρέθηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας και μάλιστα μίλησε με τους εργαζομένους. Επανέλαβε δε το δικό του σχέδιο για ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, που είναι και το προσφιλές του, αφού το επεξεργάζεται καιρό με τους συνεργάτες του. Παρεμπιπτόντως η ΛΑΕ ετοιμάζει γοργά το πρόγραμμά της. Ο Δημήτρης Στρατούλης, μαθαίνω, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βόρειοι υποψήφιοι

Να σας πάω και λίγο Θεσσαλονίκη σήμερα λόγω ημερών. Στην πόλη trendy είναι να συζητούν αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Θόδωρος Ζαγοράκης ή ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ακούγεται δε και το όνομα του Πάρη Μπίλια, νυν προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας με καλή σχέση με τα γαλάζια συστήματα, όπως όλοι οι άνθρωποι της αγοράς και του επιχειρείν, όπως μου λένε. Μάλιστα ο Μπίλιας – που είχε και τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πειραιώς – έχει μαζέψει και εκατό υπογραφές υποστηρικτών της πόλης. Ο Σταύρος Καλαφάτης επίσης «έπαιζε» εσχάτως. Οπως καταλάβατε, τα συστήματα μετρούν γενικώς πρόσωπα και θα χει ενδιαφέρον όλο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν επιμένει σε στήριξη Γιάννη Μπουτάρη, αλλά, πιστέψτε με, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.