Καθημερινότητα: η συνήθεια πράξεων ή/και σκέψεων που εκτελεί (ή έχει) κανείς μηχανικά, αυτόματα, χωρίς να το συνειδητοποιεί, η ρουτίνα, η καθημερινή επανάληψη πράξεων χωρίς ενδιαφέρον που οδηγεί στη φθορά. Δεν το λέω εγώ, το Βικιλεξικό το λέει. Και είναι αυτές λοιπόν οι καθημερινές πράξεις, ενέργειες, κινήσεις, βρε αδερφέ, που μπορούν να σε οδηγήσουν σε τραυματισμό και να μην μπορείς να χαρείς το τρέξιμο. Γιατί δεν φταίει πάντα η σκληρή προπόνηση ή οι λάθος διατάσεις που θα σε οδηγήσουν σε τραυματισμό. Ενας δρομέας πρέπει να προσέχει το σώμα του όλη τη μέρα για να το έχει ικανό να αντεπεξέλθει όταν θα τρέξει.

Αρκετοί από τους τραυματισμούς οφείλονται και στο πώς ζεις την υπόλοιπη μέρα, εκτός προπόνησης. Για παράδειγμα, αν όλη μέρα είσαι πάνω σε ωραιότατες γόβες ως άλλη Τζούλια Ρόμπερτς στο «Pretty Woman», τότε σύντομα θα κλαίμε για τους τραυματισμούς σε γόνατα, γάμπες, πέλματα. Προσπάθησε να οδηγείς κατιτίς λιγότερο από τις «24 Ωρες του Λε Μαν», γιατί όταν πας να τρέξεις θα πρέπει η σπονδυλική σου στήλη να ξεκουμπώσει σαν σουγιάς για να μπορέσεις να κάνεις την προπόνηση της ημέρας. Για να μη μιλήσω για το πώς συμπεριφέρεσαι στα γόνατά σου όταν όλη μέρα ανεβοκατεβαίνεις σκάλες ως εύπορη κυρία των βορείων προαστίων στη μεζονέτα της.

Ακόμα και ο ύπνος που δεν κάνεις. Γιατί οι λίγες ώρες ύπνου μπορούν να σου προκαλέσουν τραυματισμό. Πώς θέλεις να αντέξει το μυϊκό σύστημα όταν κοιμάται όρθιο όλη μέρα; Ρύθμισε λοιπόν πιο σωστά τις καθημερινές σου πράξεις, ενέργειες, κινήσεις. Μέσα στην καθημερινότητά σου πρόσεξε να φοράς σωστά παπούτσια ώστε να είναι υγιή και ξεκούραστα τα πόδια σου για το τρέξιμο.

Απόφυγε σκάλες για να προστατέψεις τα γόνατά σου. Υπάρχουν και ασανσέρ. Οδήγησε λιγότερο και κάτσε όσο πιο σωστά στο κάθισμα για να μπορεί να αντέξει η σπονδυλική στήλη το κοπάνημα στο τρέξιμο. Και επιτέλους κάνε και εκείνη την ενδυνάμωση σε πόδια, κοιλιακούς και ραχιαίους. Βάλε και αυτή στην καθημερινότητά σου. Κοιμήσου για να ξεκουραστούν και να γεμίσουν ενέργεια οι μύες σου. Μα πάνω απ’ όλα να θυμάσαι πως «εκείνο που σε φθείρει είναι η καθημερινότητά σου». Δεν το λέω εγώ, ο Αντον Τσέχοφ το έγραψε. Κάτι ήξερε ο ρώσος συγγραφέας. Και ας μην έτρεχε!

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος