Και τώρα μόνοι με τις αγορές. Διαβάζοντας κανείς τις εμπιστευτικές εκθέσεις με τις οποίες οι ειδικοί αναλυτές ενημερώνουν τους πελάτες τους ξένους επενδυτές για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου –όπως αυτή που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» –καταλαβαίνει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία. Αλλά και για τους πολιτικούς που θα διαχειρίζονται τις τύχες της.

Βεβαίως και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την αυστηρή ενισχυμένη επιτήρηση των δανειστών με όρους και δεσμεύσεις τύπου Μνημονίου. «Φεύγει» όμως η ομπρέλα χρηματοδοτικής προστασίας, την οποία έως τώρα παρείχαν στη χώρα τα μνημονιακά προγράμματα και λειτουργούσε ως κυματοθραύστης σε οποιαδήποτε φουρτούνα των αγορών προερχόμενη από εσωτερικούς λόγους ή διεθνείς αιτίες. Aκόμη και αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup είναι περιορισμένης (διετούς) διάρκειας για την κάλυψη των αναγκών μας. Εάν «εξαντληθεί» το απόθεμα αυτό, τόσο το χειρότερο για μας. Γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει καταφέρει στο διάστημα αυτό να αποκαταστήσει μια σταθερή και συμφέρουσα, σε όρους κόστους δανεισμού, πρόσβαση στις αγορές. Και αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει ότι η χώρα θα έχει δημιουργήσει εκ νέου τις προϋποθέσεις για να ξαναμπεί σε νέο βαρύ Μνημόνιο χρηματοδοτικής στήριξης από τους δανειστές όταν θα τελειώσουν τα λεφτά.

Αρα, τα όσα λέγονται σήμερα ότι η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ασφαλείας θα είναι κενό γράμμα αύριο, αν στο όνομα αυτού του αποθέματος πορευθούμε με νέες αυταπάτες στην οικονομική πολιτική και με εξαγγελίες για παροχές που δεν αντέχει η χώρα προς άγρα ψήφων και με γνώμονα το κομματικό συμφέρον. Τον κίνδυνο αυτόν επισημαίνουν αξιόπιστοι οικονομικοί παράγοντες βλέποντας τη χώρα να βαδίζει σε μια προεκλογική περίοδο με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την πλειοδοσία υποσχέσεων στην οποία πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση. Και μάλιστα πολύ περισσότερο τώρα, μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Στους οικονομικούς κύκλους κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση υπό την πίεση των ευθυνών της και στην προσπάθειά της να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια πολύ αρνητική κατάσταση για την ίδια θα επιχειρήσει να εξαγγείλει παροχές που θα ακυρώνουν στην πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς τους δανειστές.

Ετσι, εκ των πραγμάτων, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει από εκεί ο Πρωθυπουργός για την οικονομική πολιτική. Τα μάτια όλων, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών. Ηδη, μετά την οριστική απώλεια του waiver από την ΕΚΤ και την αυστηρή έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, τα επιτόκια των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν πάλι το άκρως απαγορευτικό επίπεδο του 4%. Το μήνυμα εστάλη πριν από το τεστ της ΔΕΘ.

Από την άλλη είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλα υφεσιακά μέτρα. Το παραδέχονται όλοι: Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και οι αγορές. Για αυτό και είναι ευθύνη του πολιτικού προσωπικού της χώρας να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, το οποίο, αν διαθέτει αξιοπιστία δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτό. Γιατί προς το συμφέρον όλων είναι να υπάρξει ανάπτυξη.