Η ζήτηση για ελαιόλαδο προβλέπεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, καθώς οι τιμές παραμένουν χαμηλές, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι εμπορικές συναλλαγές ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ την τρέχουσα περίοδο, παρά τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μετά την περίοδο ξηρασίας που είχε προκαλέσει μείωση της προσφοράς και εκτίναξη των τιμών στις αρχές του 2024, η παραγωγή έχει πλέον αποκατασταθεί. Ο FAO προβλέπει ότι θα παραμείνει σταθερή για τη σεζόν 2025-26, φτάνοντας τους 3,4 εκατομμύρια τόνους.

Στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως με ποσοστό περίπου 40% της συνολικής παραγωγής, η τιμή χονδρικής έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου 2024. Τον Σεπτέμβριο, η τιμή ήταν 13% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ παρόμοια τάση καταγράφεται και στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στην Ιταλία οι τιμές παραμένουν υψηλές, καθώς η ξηρασία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του FAO για τις παγκόσμιες προοπτικές των τροφίμων.

Ρεκόρ παραγωγής στην Τυνησία – Σταθερή εικόνα για την Ισπανία

Οι άφθονες βροχοπτώσεις στην Τυνησία οδήγησαν σε συγκομιδή ρεκόρ, που ξεπερνά τους 400.000 τόνους. Η χώρα ενδέχεται να αναδειχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως για τη σεζόν 2025-26, καλύπτοντας το 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Ισπανία, αν και ξεκίνησε τη χρονιά με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αντιμετώπισε ξηρασία το καλοκαίρι, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τον όγκο παραγωγής σταθερό. Στην Ελλάδα και την Τουρκία, ωστόσο, η σοδειά προβλέπεται μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αυξανόμενη κατανάλωση – Προκλήσεις από τους δασμούς

«Η παγκόσμια κατανάλωση και οι συναλλαγές αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται», αναφέρει ο FAO, αν και η κατανάλωση δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα του 2022.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου διεθνώς. Ωστόσο, οι αυξημένοι δασμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να περιορίσουν τον όγκο των εξαγωγών, σύμφωνα με την έκθεση του FAO.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.